Ihtioza - ce este si cum se trateaza aceasta

Ihtioza - ce este si cum se trateaza aceasta Ihtioza - ce este si cum se trateaza aceasta

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

 

Cunoscuta si ca boala solzilor de peste, ihtioza apare atunci cand celulele moarte ale pielii se acumuleaza pe suprafata pielii si duce la descuamare. Aceasta afectiune este de cele mai multe ori mostenita, iar simptomele pot varia de la usoare la severe. Adesea incepe sa se manifeste devreme, inca din copilarie. Insa micutii cu ihtioza nu vor fi diagnosticati imediat, deoarece descuamarea poate arata ca pielea uscata.

Numele de ihtioza se trage din cuvantul grecesc folosit pentru peste, facandu-se astfel legatura cu faptul ca afectiunea face ca pielea sa arate ca solzii de peste.


Ce este ihtioza

Exista mai multe tipuri de ihtioza, unele mostenite de la nastere, altele dobandite la varsta adulta. Se manifesta pe piele sub o forma larg raspandita si are o persistenta groasa si uscata.

Din nefericire, nu exista un remediu pentru „boala solzilor de peste”, dar o rutina zilnica de ingrijire a pielii poate ajuta la mentinerea sub control a simptomelor.

Ihtioza sau boala pielii uscate – cauze si factori de risc

Dar ce cauzeaza de fapt aceasta „boala a solzilor de peste”? Majoritatea persoanelor cu ihtioza au mostenit o gena defectuoasa de la unul dintre parinti, iar semnele si simptomele acestei afectiuni apar la nastere sau in primul an de viata.

Persoanele care sufera de ihtioza pierd bariera protectoare care mentine umezeala in piele. De asemenea, produc celule noi ale pielii prea repede sau elimina celulele vechi prea incet. Acest lucru duce la o acumulare de piele groasa si solzoasa.

Este de mentionat si ca majoritatea cazurilor de ihtioza sunt usoare, dar cu toate acestea – „boala solzilor de peste” nu poate fi vindecata. Dar din fericire, anumite tratamente pot ameliora descuamarea si pot reduce din disconfortul resimtit.

Un balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor, Rilastil Xerolact PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila, reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa – piele uscata si foarte uscata, piele atopica. Fiind o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid, ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei si reda elasticitatea si confortul pielii. Se recomanda ca tratament hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii.

 

Simptome ihtioza

Gena defectuoasa afecteaza viteza cu care pielea se regenereaza – fie eliminarea celulelor vechi ale pielii este prea lenta, fie celulele pielii se reproduc intr-un ritm mult mai rapid decat pot elimina pielea veche. In orice caz, acest lucru provoaca o acumulare de piele aspra, solzoasa.

Ihtioza vulgara este cel mai frecvent tip de ihtioza mostenita, care afecteaza 1 din 250 de persoane.

Semnele și simptomele includ:

  • piele normala la nastere, care devine treptat uscata, aspra si solzoasa;
  • fata si pliurile coatelor si genunchilor nu sunt de obicei afectate;
  • membrele pot dezvolta solzi fine de culoare gri-deschis;
  • pielea de pe palme si talpi poate avea mai multe linii decat in ​​mod normal si poate fi ingrosata;
  • adesea apar eczeme.

 

Este de retinut ca simptomele si semnele ihtiozei sunt adesea mai evidente cand este frig si uscat, ameliorandu-se in conditii de vreme calda si umede. Iar acest lucru inseamna ca pot fi mai vizibile iarna decat vara.

Ihtioza dobandita tinde sa se dezvolte la varsta adulta si nu este mostenita. Este de obicei asociat cu o alta afectiune, cum ar fi:

  • tiroida subactiva;
  • boala de rinichi;
  • sarcoidoza – afectiune rara care determina dezvoltarea unor mici pete rosii in organele corpului;
  • limfomul Hodgkin – tip rar de cancer;
  • infectie cu HIV.

 

Ihtioza – optiuni de tratament

Din pacate, nu exista leac pentru ihtioza, dar hidratarea si exfolierea zilnica a pielii pot ajuta la prevenirea uscaciunii, a descuamarii si a formarii de celule ale pielii.

Produse de ingrijire specifice

Medicul dermatolog poate prescrie sau recomanda tratamente adecvate de hidratare – emolienti, care pot fi sub forma de unguent, crema, lotiune sau ulei de baie.

Unele produse de exfoliere sau hidratare utile includ creme cu lanolina, produse care contin uree, propilenglicol, acid lactic și alti alfa hidroxiacizi.

Ca sfaturi pentru cei care se confrunta cu ihtioza, este bine de stiut:

  • aplicati emolienti pe pielea umeda pentru a retine umezeala – ideal la cateva minute dupa baie sau dus;
  • frecati usor pielea umeda cu o piatra ponce pentru a indeparta o parte din pielea ingrosata;
  • parul proaspat spalat se va peria pentru a indeparta solzii de pe scalp.

 

Tratamente medicamentoase

Dermatologul poate recomanda, de asemenea, creme de peeling care contin acid salicilic, pentru a ajuta la exfolierea si hidratarea pielii. Cu toate acestea, unele persoane pot descoperi ca aceste produse le pot provoca unele iritatii la nivelul pielii.

Iar dintre tratamentele medicamentoase care pot ajuta in caz de ihtioza, antibioticele sau antisepticele pot fi prescrise pentru a trata infectiile cutanate.

Pacientilor cu ihtioza severa li se pot prescrie tablete cu retinoizi – Vitamina A sintetica, pentru a reduce cresterea pielii solzoase hiperactive. Acestea imbunatatesc aspectul pielii, dar nu amelioreaza inflamatia sau roseata.

Pot fi prescrise si suplimente de vitamina D.

Alimentatia, ca tratament al ihtiozei (sfaturi si recomandari)

Nu exista multe cercetari cu privire la efectele dietei asupra ihtiozei. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a identifica care sunt acele schimbari alimentare care au cel mai mare impact asupra simptomelor. Cu toate acestea, exista unele dovezi ca dieta afecteaza pielea si condițiile pielii. Anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca reactii alergice si probleme ale pielii.

Iar pe lista de alimente alergene comune sunt:

  • arahide
  • nuci
  • laptele
  • oua
  • grau
  • soia
  • peste
  • crustacee
  • susan

 

Iar evitarea anumitor alergeni poate ajuta declansarea sau agravarea simptomelor.

De exemplu, un studiu de caz recent care a avut ca subiect o femeie de 20 de ani cu ihtioza a aratat ca modificarile dietei pot avea un impact pozitiv asupra simptomelor. Mama tinerei a notat ca afectiunea a debutat pe vremea cand era copil, dupa ce a inceput sa manance alimente solide. Medicii au testat-o pentru alergii alimentare și au descoperit ca era sensibila la lactate, oua, arahide, grau integral, gliadina, gluten si drojdie de brutarie. Cand a eliminat aceste alimente din dieta – marea majoritate fiind din lista acelor alergeni comuni, pielea ei s-a imbunatatit in mod vizibil dupa doar doua saptamani.

Complicatiile ihtiozei

Persoanele care experimenteaza ihtioza severa ar putea avea nevoie de cateva ore pe zi pentru a-si ingriji pielea.

Iar printre cele mai frecvente complicatii ale ihtiozei se numara:

  • infectii ale pielii – dupa craparea si despicarea pielii;
  • vezicule;
  • supraincalzire – ca urmare a unei capacitati reduse de transpiratie;
  • deshidratare;
  • pierdere rapida de calorii;
  • alergii ale pielii;
  • miscare limitata – pielea uscata poate face prea dureroasa miscarea in anumite situatii;
  • copiii pot avea un risc mai mare de a dezvolta eczeme, astm, febra fanului si urticarie;
  • tulburari de auz sau de vedere – daca pielea se acumuleaza in zona ochilor sau urechilor.

 

De asemenea, un pacient cu ihtioza poate suferi foarte mult si pe plan psihologic din cauza aspectului pielii.

Dar care sunt perspectivele pe termen lung pentru persoanele sufera de ihtioza?

Pentru unii copii cu ihtioză vulgara, “solzii” devin mai putin vizibili in timpul pubertatii. In alte cazuri, simptomele pot disparea in timpul copilariei si pot reveni in timpul adolescentei sau chiar la varsta adulta.

De obicei, starea se imbunatateste odata cu varsta. In cea mai mare parte, persoanele cu ihtioza duc o viata cat se poate de normala, desi vor acorda intotdeauna o atentie suplimentara ingrijirii pielii. Si asta pentru ca despre „boala solzilor de peste” se stie ca afecteaza rar sanatatea generala.

 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/ichthyosis/

https://www.healthline.com/health/ichthyosis-vulgaris-diet

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21069-ichthyosis-vulgaris

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-ichthyosis

Farmacistul Catena va recomanda: