Igiena zonei intime presupune mai mult decat spalare cu apa si sapun. De fapt, nici nu este indicata folosirea unui sapun obisnuit. Una dintre cele mai sensibile parti ale corpului are nevoie de ingrijire speciala pentru a preveni infectiile si alte neplaceri. Specialistii din intreaga lume au urmarit modul in care anumite produse si obiceuri afecteaza sanatatea zonei genitale. Exista, asadar, reguli pentru femei, dar si pentru barbati care, odata respectate, ajuta la mentinerea sanatatii si, de ce nu, a starii de bine. Lenjeria intima, produsele de ingrijire si, surprinzator, alimentatia sunt doar cateva dintre aspectele carora trebuie sa le acordam atentie pentru a mentine igiena intima.
Ingrijirea adecvata a zonei intime ajuta la prevenirea unor afectiuni comune precum candidoza, vaginoza bacteriana si infectiile tractului urinar. De asemenea, o igiena corecta ajuta la mentinerea unui pH echilibrat si la respectarea microbiotei vaginale.
Sapun sau gel de dus?
Ei bine, nici una, nici alta! Spalarea zonei intime trebuie sa se faca intotdeauna cu produs special creat pentru zona intima, precum un gel sau o spuma. Orice alt produs poate indeparta bacteriile benefice si, implicit, perturba echilibrul natural, ducand astfel la uscaciune si chiar iritatii. Evitati, asadar, produsele parfumate, care nu respecta pH-ul natural al pielii.
Farmacistii Catena recomanda Genera Gel intim aloe vera si galbenele un produs ce are pH 4.5, ideal pentru zona intima. Este potrivit atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Cum spalam corect zona intima?
Tineti cont de faptul ca vaginul dispune de un mecanism de autocuratare. De aceea, dusurile vaginale se vor realiza doar la recomandarea medicului ginecolog. Pe de alta parte, zona intima exterioara nu are mecanism propriu de curatare. De aceea, trebuie sa fie spalata de cel mult doua ori pe zi, cu apa calda. Totodata, in acest mod, veti sustine confortul si reduce tensiunea musculara. Evitati apa fierbinte, deoarece schimba pH-ul natural al vaginului si poate duce la vaginoza bacteriana sau infectii fungice. Nu folositi niciodata burete, spalati-va intotdeauna cu mana!
Farmacistii Catena recomanda Genera Gel intim musetel, un produs special adaptat zonei sensibile, care curata cu blandete si ofera o senzatie de confort ce dureaza intreaga zi. Are un pH fiziologic, ideal pentru femei, dar si pentru barbati.
Purtarea lenjeriei intime din bumbac
Lenjeria de corp din bumbac este cea mai buna alegere pe care o puteti face pentru mentinerea igienei intime. Acesta este o tesatura sigura, hipoalergenica, ce protejeaza pielea sensibila. De asemenea, absoarbe si elimina umezeala, reducand astfel riscul de iritatii si infectii. Evitati, asadar, lenjeria intima din nylon sau poliester, deoarece aceste materiale retin umezeala si creeaza astfel un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.
Farmacistii Catena recomanda Genera Gel intim nalba & tei, un produs special creat pentru igiena intima. Indeparteaza cu delicatete impuritatile si are un pH fiziologic ideal pentru femei, dar si pentru barbati.
Prudenta cu hainele mulate!
Oricat de mult v-ar placea blugii skinny si colantii, evitati pe cat posibil sa-i purtati zi de zi. Imbracamintea stramta favorizeaza frictiunea si presiunea la nivelul zonei intime. Astfel, apar simptome neplacute precum iritatie, mancarime si roseata. Manifestarile sunt similare unei infectii, insa, in realitate este vorba despre o inflamatie. Cele doua probleme sunt destul de greu de diferentiat de catre pacienta si de aceea, in astfel de cazuri, este necesara o vizita la medicul ginecolog. Evitati, asadar, automedicatia, deoarece va puteti pune in pericol sanatatea.
Costumul de baie ud si candidoza
De asemenea, in timpul lunilor de vara, evitati sa petreceti prea mult timp in costum de baie ud. Desi a inota si a sta toata ziua sub soare pare relaxarea suprema, umezeala din slip este una dintre cauzele aparitiei candidozei vaginale. Cele mai intalnite simptome sunt senzatia de arsura, mancarimea, durere la urinare si modificarea secretiei vaginale (devine groasa si alba). Statisticile arata ca 75% dintre femei se confrunta aceasta problema cel putin o data in viata.
Desi este o ciuperca ce se gaseste in mod natural in flora vaginala, candida poate favoriza, la un moment dat, aparitia infectiilor. Acest lucru se intampla cand incepe sa se multiplice. Mediile intunecoase si umede sunt prielnice acestui proces. Cea mai frecventa astfel de ciuperca este Candida albicans. Femeile insarcinate, pacientele cu diabet, cele care iau antibiotice sau anticonceptionale prezinta un risc crescut. Nu intotdeauna purtarea indelungata a unui costum de baie ud duce la o candidoza vaginala, insa creste considerabil riscul, in special in cazul persoanelor din categoriile de risc.
De asemenea, purtarea indelungata a unui slip umed creste riscul de a face infectie urinara.
Epilarea si raderea zonei intime
Exista o multime de controverse in jurul modalitatii de indepartare a parului din zona intima. In realitate, inca nu exista un studiu din care sa rezulte ca influenteaza cumva igiena intima. Pana vor fi rezultate in acest sens, aratati prudenta fata de modalitatea in care sunt efectuate epilarea sau raderea parului.
Spre exemplu, este indicat sa folositi ceara de unica folosinta. Daca pielea dumneavoastra nu reactioneaza bine sau nu suportati durerea cauzata de smulgere, puteti folosi lama. Ideal ar fi sa aveti o lama noua de fiecare data. Daca acest lucru nu este posibil, tineti cont sa aveti o lama pe care sa o folositi doar in zona intima. Dupa utilizare, depozitati-o intr-un loc uscat pentru a evita aparitia mucegaiului sau a ruginii.
Dupa ce se face indepartarea parul nedorit din zona intima, este recomandat sa fie evitat contactul sexual in urmatoarele 24 de ore.
Menstruatia si igiena intima
Mentinerea igienei intime in perioada menstruatiei ajuta la prevenirea infectiilor si a mirosurilor neplacute si reda confortul. Schimbarea absorbantului la cel mult 3-4 ore (chiar daca aveti flux redus) si a tamponului la fiecare doua ore.
Tamponul nu va fi purtat niciodata mai mult de opt ore, deoarece sangele ramas prea mult timp in interiorul vaginului favorizeaza acumularea bacteriilor. Mai exact, este vorba despre un stafilococ auriu care poate infecta colul uterin. Afectiunea se numeste sindromul socului toxic.
In perioada menstruatiei, este bine ca igienizarea zonei intime sa se faca de cel putin doua ori pe zi.
Igiena intima si viata sexuala
Spalarea zonei intime, atat la femei, cat si la barbati, inainte de actul sexual, este un obicei care sustine sanatatea si starea de bine. Astfel, curatati urmele de urina, lichide vaginale sau bacterii prezente la nivel local. Dupa actul sexual, de asemenea, este important ca zona intima sa fie curatata pentru a elimina orice material seminal, lubrifiant sau fluid corporal care ar putea ramane in zona si favoriza aparitia bacteriilor si a infectiilor.
In masura in care este posibil, incercati sa urinati dupa actul sexual. Asa ajutati la eliminarea bacteriilor care ar fi putut patrunde in uretra in timpul relatiilor intime.
Mancarea si igiena intima
Stiati ca…alimentele pe care le consumati va afecteaza igiena intima? Pentru a mentine sanatatea zonei intime, consumati alimente care contin antioxidanti, vitamina C, vitamina E, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, proteine si probiotice.
Evitati excesul de cafea, zahar, alcool, ceapa si mancare ultraprocesata.
Nu in ultimul rand, hidratati-va! Hidratarea adecvata ajuta la mai multe procese din corp, inclusiv in mentinerea unui vagin sanatos.
Surse:
https://www.self.com/story/what-your-skinny-jeans-are-really-doing-to-your-vagina
https://www.verywellhealth.com/wet-bathing-suit-yeast-infection-risk-8674827
https://www.healthline.com/health/feminine-hygiene#what-it-means
https://www.healthline.com/health/womens-health/food-for-vagina#omega-3-s