Idei de mic dejun dietetic pentru intreaga saptamana

Idei de mic dejun dietetic pentru intreaga saptamana Idei de mic dejun dietetic pentru intreaga saptamana

Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

micul-dejun-dietetic

Micul dejun este unanim recunoscut ca fiind cea mai importanta masa a zilei, intrucat trebuie sa asigure resurse de energie care sa mentina organismul in forma pana la orele serii. Pentru a-si atinge scopul, la micul dejun se recomanda in general alimente considerate sanatoase insa atunci cand vine vorba de un mic dejun dietetic trebuie acordata mai multa atentie meniului zilnic.

Aceasta pentru ca un mic dejun dietetic trebuie sa includa sau sa excluda anumite alimente in functie de dieta asociata si de nevoile nutritionale ale  persoanei care urmeaza acel regim.  

Despre ce presupune un mic dejun dietetic si ce alimente pot fi incluse in meniu va vom oferi mai multe informatii in cele ce urmeaza.


Ce inseamna mic dejun dietetic

Un mic dejun dietetic poate fi definit ca masa de dimineata conceputa pentru a furniza organismului cantitatea necesara de energie pe parcursul zilei, dar totodata si pentru a se adapta anumitor rigori alimentare. In general, acestea sunt impuse de un regim specific anumitor afectiuni ori conditii medicale sau de o dieta care poate fi tinuta pentru slabire detoxifiere sau pur si simplu pentru a avea o alimentatie sanatoasa.

Asadar exista diferite motive pentru care oamenii apeleaza la un mic dejun dietetic, unele independente de vointa lor – asa cum e cazul problemelor de sanatate -  altele care vin din proprie initiativa si au la baza preocuparea pentru propria sanatate si, de ce nu, pentru aspectul fizic.

Ce alimente poate include un mic dejun dietetic

Nu exista o reteta standard care sa poata fi aplicata pentru orice mic dejun dietetic, intrucat planurile alimentare impuse de fiecare dieta sunt diferite, la fel si necesitatile nutritionale specifice fiecarei persoane in parte. Totusi putem spune ca orice mic dejun dietetic se bazeaza in principal pe alimente considerate sanatoase, cu un aport nutritional bogat si mai putine calorii. Exceptie pot face cazurile in care micul dejun dietetic este destinat persoanelor subponderale sau care au pierdut mult in greutate in urma unei boli sau interventii chirurgicale si trebuie sa revina la o greutate normala.

In acest caz, micul dejun dietetic fi poate fi unul mai bogat in calorii, insa excluzand excesul de alimente bogate in grasimi saturate  si dulciuri. Acestea contin „calorii goale” fara a aduce vreun aport nutritional semnificativ si de aceea nu isi au rostul intr-un mic dejun dietetic.

Alimentele intalnite cel mai des in meniul unei astfel de mic dejun sunt fructele si legumele, verdeturile, cerealele integrale, lactatele degresate, pestele gras, ouale, fulgii de ovaz, carnea slaba, uleiul de masline, nucile si semintele. Acestora li se adauga ceaiuri, sucuri naturale sau smoothie-uri, de obicei fara indulcitori.

Tipuri de mic dejun dietetic

Nu ne vom referi in acest capitol la regimurile impuse de  diferite probleme de sanatate pentru ca fiecare boala si fiecare caz are particularitatile sale iar intr-o astfel de situatie meniul pentru micul dejun dietetic se realizeaza pe baza recomandarilor medicului. Vom vorbi  insa despre unele din cele mai cunoscute diete prezentandu-va caracteristicile fiecarui mic dejun specific.

Dieta Rina

Este un regim disociat care presupune consumul zilnic al unui anumit tip de alimente, intr-un ciclu de 4 zile care se repeta pe parcursul a 3 luni. Micul dejun dietetic impus in dieta Rina include in meniu doar fructe, care pot fi consumate incepand cu ora 4 dimineata pana la pranz, mai exact ora 12.00. In acest interval de 8 ore, micul dejun pe baza de fructe se poate servi de mai multe ori, cu conditia de a exista o pauza de doua ore intre mese, precum si intre ultima masa de dimineata si cea de pranz.

Dieta Keto

Diete Keto se axeaza pe consumul de grasimi in detrimentul carbohidratilor, cu scopul de a duce organismul in starea de cetoza, in care grasimile sunt folosite ca principala sursa de energie. In consecinta, un mic dejun dietetic asociat cu aceasta dieta poate include iaurt gras, unt, branza, avocado, chiar si cateva felii subtiri de slanina, somon ton sau alt peste gras, o salata cu ulei de masline, nuci si seminte.

Dieta Dukan

Se aseamana intrucatva cu dieta Keto in sensul ca impune reducerea aportului de carbohidrati, doar ca in cazul sau accentul se pune pe consumul de proteine. Se desfasoara in 4 faze incepand cu cea in care se elimina total carbohidratii si continuand cu urmatoarele trei in care acestia se reintroduc treptat. In prima faza, micul dejun dietetic se axeaza pe alimente bogate in proteine si lipsite de carbohidrati iar cele mai bune exemple sunt carnea slaba, pestele, ouale si lactatele degresate.

Ulterior, in fazele urmatoare pot fi introduse treptat verdeturile, legumele si fructele pentru ca in final sa se revina la o alimentatie normala.

mic-dejun-dietetic

Sugestii de mic dejun dietetic

Dupa cum spuneam, fiecare tip de mic dejun dietetic are particularitatile sale cu restrictii si alimente recomandate astfel ca este dificil sa facem o prezentare obiectiva a unui meniu complet pentru o saptamana. Am studiat totusi mai multe variante de mic dejun dietetic recomandate atat in curele de slabire cat si in scop terapeutic si am selectat de acolo alimentele cele mai sanatoase. Pe baza lor am realizat propria versiune de mic dejun dietetic pentru o saptamana pe care o puteti incerca daca doriti sa va incepeti ziua cu o masa  bogata in nutrienti esentiali, fibre si alte substante nutritive benefice pentru organism.

Luni: Fulgi de ovaz cu fructe si nuci

Fulgii de ovaz contin fibre care mentin senzatia de satietate si imbunatatesc tranzitul intestinal, fructele sunt o buna sursa de vitamine si minerale iar nucile contin proteine si grasimi nesaturate.

Marti: Omleta cu legume si paine integrala

Ouale sunt o sursa de proteine, in timp ce legumele vin cu un aport important de vitamine, minerale si fibre. Si painea integrala contine fibre, alaturi de carbohidrati complecsi care mentin senzatia de satietate si furnizeaza energie in mod constant pe tot parcursul zilei.

Miercuri: Smoothie cu fructe sau legume

Un smoothie este o bautura obtinuta prin amestecarea cu ajutorul unui blender a mai multor ingrediente proaspete. In general, se folosesc fructe si legume dar mai pot fi adaugate nuci si seminte, lapte, cafea, ceai verde, menta, ghimbir sau scortisoara.

Joi: Iaurt cu cereale integrale

Iaurtul contine calciu si bacterii probiotice care imbogatesc flora intestinala si imbunatatesc digestia, fiind totodata si o sursa de proteine. 

De cealalta parte, cerealele integrale elibereaza glucoza treptat in sange prevenind astfel cresterea glicemiei si totodata asigurand resurse de energie in mod constant pe parcursul zilei. Sunt ideale in curele de slabire pentru ca raman mai mult timp  in stomac si mentin astfel senzatia de satietate.

Vineri: Salata de ou cu avocado si paine prajita

Ouale se fierb tari, se curata si se paseaza intr-un bol impreuna cu o ceapa taiata marunt, ulei de masline, piper, o jumatate de lingurita de mustar, suc de lamaie si fructul de avocado curatat si taiat cubulete. Pe langa proteine, ouale contin vitamine si minerale, in timp ce uleiul de masline si fructul de avocado vin cu un aport de grasimi nesaturate, iar painea prajita contine fibre si carbohidrati.

Sambata: Clatite din faina integrala cu fructe de padure

Faina integrala este mult mai sanatoasa decat cea rafinata iar laptele din aluat constituie o buna sursa de calciu. Despre fructele de padure putem spune ca sunt bogate in vitamine si antioxidanti, care intaresc imunitatea si reduc stresul oxidativ.

Duminica: Salata de rosii cu branza telemea

Ultimul mic dejun dietetic din saptamana propune o combinatie de vitamine si minerale specifice rosiilor, castravetilor si ardeilor din salata, grasimi sanatoase din uleiul de masline adaugat, alaturi de proteinele si calciul din branza telemea.