Idei de mese sanatoase pentru sarbatori

Idei de mese sanatoase pentru sarbatori Idei de mese sanatoase pentru sarbatori

Ultima actualizare: 5 decembrie 2023

Perioada sarbatorilor este una magica, efervescenta si plina de caldura, iar atmosfera festiva se concretizeaza in absolut orice lucru: de la decorul caracteristic, pana la mesele de sarbatori. Cu toate acestea, sarbatorile aduc cu ele nu doar bucurie si mese in familie, ci si provocari in ceea ce priveste mentinerea unui comportament alimentar chibzuit si sanatos. Cu toate tentatiile din jur, este important ca intotdeauna sa existe un echilibru intre ceea ce consumam si nevoile avute de organism. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa facem compromisuri in ceea ce priveste cat de savuroase, aromate si delicioase sunt mancarurile asezate pe mesele festive.

In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva alternative sanatoase de mese pentru sarbatori, care sa pastreze, totusi, spiritul traditional al acestei perioade. Bineinteles, puteti opta fara probleme si pentru mancaruri traditionale, specifice sarbatorilor, insa nu uitati ca moderarea este esentiala pentru a evita excesul alimentar. O combinatie intre mesele traditionale si mesele mai sanatoase este intotdeauna binevenita!

Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate. Acest tip de pancreatina este similara cu pancreatina umana.


Aperitive sanatoase pentru mesele de sarbatori

Pentru a incepe o masa asa cum se cuvine, aperitivele reprezinta o alegere excelenta. Iata pentru ce alternative sanatoase ati putea opta, in detrimentul platourilor obisnuite pentru mese festive:

Guacamole cu chipsuri din cereale integrale

  • Ingrediente: avocado, rosii, ceapa, lime, coriandru, chipsuri din cereale integrale (sau puteti opta pentru fasii de morcovi si sfecla).
  • Mod de preparare: curatati fructul de avocado, pisati-l, amestecati-l cu rosiile taiate cuburi, ceapa tocata marunt, lime si coriandru.

Il puteti servi cu chipsuri din cereale integrale sau legume, pentru un aperitiv crocant si sanatos.

Hummus cu cruditati

  • Ingrediente: naut, ulei de masline, usturoi, lamaie, morcovi, patrunjel, paprika, telina, ardei.
  • Mod de preparare: zdrobiti boabele de naut pana cand se transforma in pasta. Peste aceasta pasta adaugati ulei de masline (extravirgin, de preferat), pentru a obtine o compozitie foarte cremoasa, usor de intins.

Se poate servi cu legume crude, fiind o sursa excelenta de proteine si fibre vegetale. O gustare proaspata, delicioasa, care deschide apetitul spre celelalte feluri de mancare.

Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie.

Feluri principale sanatoase si delicioase pentru mesele de sarbatori

In ceea ce priveste felurile principale de mancare, alegerea ingredientelor si modul de preparare (prajire, coacere) sunt esentiale in mentinerea echilibrului nutritional si obtinerea de mancaruri sanatoase, fara a compromite aroma, savoarea si culoarea.

Pui cu cimbru si lamaie pregatit la cuptor

  • Ingrediente: piept si pulpe de pui, cimbru proaspat, ulei de masline extravirgin, lamaie, sare si piper (sau alte condimente, dupa gusturile propriii);
  • Mod de preparare: se unge carnea de pui cu ulei de masline, se adauga cimbrul proaspat si sucul de la o lamaie stoarsa, dupa care se asezoneaza cu condimentele dorite. Se adauga la cuptor pana cand capata o culoare aurie. Pentru un plus de savoare si culoare, poate fi servit cu legume pregatite la abur, orez brun, piure de broccoli, linte sau cartofi.

Somon la cuptor cu sos de ulei de masline si ierburi

  • Ingrediente: file proaspete de somon, masline, ierburi proaspete (rozmarin, cimbru, usturoi, patrunjel), ulei de masline extravirgin, sare, piper si alte condimente, dupa gust.
  • Mod de preparare: se ung fileurile de somon cu ulei de masline si condimente dupa gust, si apoi se adauga la cuptor pana cand se rumenesc. Intre timp, se pregateste sosul cu uleiul de masline, ierburile aromate, sare si piper. Frunzele de rozmarin si cimbru se pun in blender, amestecandu-se pana cand se obtine o pasta.

Salatele, de nelipsit de la mesele de sarbatori

Salatele nu ar trebui sa lipseasca de la mesele de sarbatori, deoarece reprezinta, poate, singura sursa accesibila de fibre vegetale. Fibrele sunt esentiale pentru a asigura tranzitul intestinal cat mai sanatos, prevenindu-se constipatia (ca urmare a consumului excesiv de carne si alimentatiei excesive). De asemenea, aduc un plus de savoare si culoare fiecarei mese.

Salata de quinoa cu legume la cuptor

  • Ingrediente: quinoa, ardei rosu si galben, dovlecei, vinete si alte tipuri de legume, sucul de la o lamaie, ulei de masline, menta proaspata.
  • Mod de preparare: se fierbe quinoa conform instructiunilor. Se spala legumele si se taie, iar apoi se adauga la cuptor, turnandu-se ulei de masline extravirgin peste ele. Quinoa fiarta se asaza pe un platou, iar alaturi se adauga legumele coapte, stropite cu suc de lamaie. Pentru un plus de gust si aroma, puteti pune pe quinoa cateva frunze proaspete de menta.

Salata de spanac cu branza feta, nuci si merisoare

  • Ingrediente: spanac proaspat, branza feta, merisoare, nuci, ulei de masline extravirgin, otet balsamic.
  • Mod de preparare: se amesteca ingredientele (spanacul, branza, merisoarele si nucile) intr-un bol, peste care se adaug ulei de masline extravirgin si putin otet balsamic pentru un plus de savoare. Se serveste alaturi de felurile principale de mancare.

Deserturi delicioase, dar mult mai sanatoase, pentru mesele de sarbatori

Este mult mai usor decat ati crede de preparat un desert sanatos si poate chiar mai delicios decat unul obisnuit. In continuare, va vom prezenta doua optiuni deosebit de usor de preparat, pe care pur si simplu le veti adora.

Parfait cu fructe si iaurt grecesc

  • Ingrediente: iaurt grecesc, miere, fructe proaspete (zmeura, afine, kiwi, capsuni, struguri si altele), fulgi de ovaz.
  • Mod de preparate: in straturi, se adauga iaurt grecesc, apoi fructe proaspete, miere si fulgii de ovaz. Se repeta pasii pana cand se umple un pahar. Ulterior, se pun la frigider si urmeaza a fi servite dupa ce au stat cel putin o ora la temperatura respectiva.

Biscuiti integrali cu mere, scortisoara si miere

  • Ingrediente: faina integrala, mere, scortisoara, bicarbonat de sodiu si miere.
  • Mod de pregatire: se amesteca faina integrala cu merele rase, scortisoara si bicarbonatul de sodiu. La sfarsit, compozitia se amesteca cu miere, pentru a se lega. Biscuitii se coc intr-un cuptor preincalzit, pana cand capata consistenta tare. Se pot servi cu gem si dulceata, fiind si o alternativa sanatoasa de a rontai ceva in timpul discutiilor de la masa.