Iarba neagra – beneficii, proprietati medicinale si utilizari

Iarba neagra – beneficii, proprietati medicinale si utilizari Iarba neagra – beneficii, proprietati medicinale si utilizari

Ultima actualizare: 3 iunie 2024

Iarba neagra (Calluna vulgaris) este o planta din familia Ericaceae, cunoscuta si sub denumirea de caluna sau martaloaga. Arbustul poate atinge o inaltime de maximum 100 de centimetri, iar florile sunt de culoare mov sau rozalie, existand mai multe varietati ale speciei. Pe scara larga, este raspandita in Europa, Asia, America de Nord, Australia si Noua Zeelanda, deoarece poate creste in conditii de mediu variate. Iarba neagra este cunoscuta pentru gama extinsa de beneficii si proprietatile medicinale pe care le are, datorita compozitiei fitochimice variate. Toate partile vegetative ale plantei, de la frunze pana la flori, contin compusi fitochimici benefici sanatatii.

In ultimii ani, oamenii de stiinta si-au indreptat tot mai mult atentia asupra surselor vegetale si naturale de compusi cu potentiale beneficii asupra sanatatii. Din aceasta privinta, iarba neagra, utilizata timp de secole intregi in medicina traditionala pentru tratarea si prevenirea mai multor boli, se considera a fi o sursa importanta de compusi fitochimici care sustin sanatatea. In egala masura, nu doar planta, ci si mierea obtinuta in urma polenizarii acesteia, pare sa prezinte mai multe proprietati medicinale. Apiterapia, desi nu este inca recunoscuta ca o forma de medicina complementara, pare sa aiba aplicabilitate extinsa in domeniul medical traditional.


Iarba neagra – proprietati medicinale

Principalele beneficii si proprietati medicinale pe care iarba neagra le prezinta se datoreaza, in primul rand, compusilor bioactivi pe care ii contine. S-au efectuat mai multe studii pe substante izolate din aceasta specie, iar compusii fenolici pe care ii contine prezinta activitati dintre cele mai importante. Pe de alta parte, studiile inca sunt neconcludente, deoarece sunt de dimensiuni relativ mici si nu iau in considerare mai multi factori care pot avea impact asupra starii generale de sanatate a unei persoane. A fost dovedit faptul ca anumiti compusi prezinta beneficii majore pentru sanatate, odata integrati in dieta zilnica, dar este vorba despre mult mai multi factori.

Iarba neagra contine, in procente variabile, urmatorii compusi:

  • acizi fenolici: acid hidroxicinamic, acid cafeic, cumarine;
  • flavonoide: rutina, quercetina, izoquercetina, kaempferol, luteolina, apigenina;
  • fenoli si glicozide fenolice: hidrochinona, arbutina, metilarbutina;
  • taninuri;
  • triterpene si terpepenoidine;
  • acizi (ursolic, oleanolic) si acizi organici;
  • steroizi;
  • uleiuri esentiale;
  • vitamina E, tocoferoli (α-, β-, γ-, δ-tocoferol) si tocotrienoli (α-, β-, γ-, δ-tocotrienol).

Studiile de specialitate, realizate pe modele animale, sustin faptul ca acesti compusi prezinta o activitate biologica importanta, care ar sustine tratamentul unor boli. In unele cazuri, folosirea acestei plante ar putea reprezenta o metoda de preventie a aparitiei anumitor afectiuni si a unor complicatii asociate. Totusi, toate aceste beneficii, desi au fost documentate prin studii, nu sunt pe deplin certificate, intrucat sunt necesare studii mult mai extinse. In egala masura, este dificil de stabilit daca aceste beneficii si proprietati se datoreaza intr-adevar folosirii acestei plante si, de fapt, nu este vorba despre asocierea mai multor factori.

Iarba neagra – beneficii pentru sanatate

Iarba neagra se foloseste de mult timp in medicina traditionala, datorita potentialului terapeutic al compusilor fenolici, prezentati mai sus, pe care ii contine. In domeniul fitoterapiei (adica cel al terapiei bazate pe surse naturale vegetale), compusii fenolici sunt considerati a exercita poate cea mai importanta activitate biologica in vederea sustinerii si promovarii sanatatii, cu o gama variata de beneficii pentru sanatate. Este bine cunoscut si faptul ca mierea, produs natural care poate fi obtinut din iarba neagra, contine cantitati mari de compusi bioactivi naturali cu actiune farmacologica. Mierea din iarba neagra este utilizata des in medicina traditionala si apiterapie.

Numeroase studii au evidentiat potentialele beneficii pe care utilizarea extractelor si izolatelor din diferite parti ale plantei le are asupra sanatatii. Validarea acestora a fost realizata pe modele animale de studiu, concluzionandu-se ca iarba neagra prezinta proprietati farmacologice foarte variate, avand aplicabilitate intr-o gama variata de afectiuni, cum ar fi:

Proprietati farmacologice

Compusii care prezinta aceste proprietati

Aplicabilitate terapeutica

Antibacteriene

Compusii fenolici

Infectii ale tractului urinar, infectii vaginale si dermatologice

 

Antidepresive, anxiolitice, antistres

Quercetina, acidul clorogenic, rutina, hiperozida, galocatechina si epigalocatechina

Despresie, anxietate, stres, imbunatatirea functiilor cognitive si capacitatii de concentrare

Antivirale

Acidul oleanolic si ursolic

Infectii virale (eficienta dovedita in hepatita C, pe modele animale)

Antiproliferative

Acidul ursolic

Leucemia

Antioxidante

Compusii fenolici, kaempferolul, acidul clorogenic

Boli asociate stresului oxidativ, principala cauza a inflamatiei cronice

Antihipertensive

Acidul clorogenic

Hipertensiunea arteriala

Analgezice

Acidul clorogenic

Dureri acute si cronice

Hipouricemiante (micsoreaza nivelul de acid uric din sange)

Acidul clorogenic

Guta

Antiinflamatorii

Fenolii si flavonoidele din iarba neagra, kaempferolul, acidul clorogenic

Gastrita, ulcer, infectii ale tractului urinar, Alzheimer, guta

Chemoprotective

Hiperozida, quercitrina, quercetina, kaempferol

Arsuri ale pielii si cancerul de piele, reduce severitatea reactiilor adverse ale chimioterapiei

 

Desi exista dovezi limitate pentru a certifica eficacitatea utilizarii preparatelor din iarba neagra in tratarea si prevenirea anumitor boli, este cunoscut faptul ca diferitii compusi chimici mentionati in tabelul de mai sus prezinta efectele prezentate. In mod obisnuit, in medicina traditionala aceasta planta se foloseste ca agent terapeutic si preventiv intr-o serie de afectiuni, cum ar fi:

  • vindecarea ranilor si reducerea riscului de infectie a acestora (sub forma de baie cu apa in care s-a fiert iarba neagra);
  • probleme ale vezicii biliare si bolile  hepatice;
  • diaree si retentie de apa;
  • guta si artrita;
  • hiperplazia benigna de prostata, sub forma de ceai;
  • dureri de stomac, sindromul colonului iritabil, gastropareza, arsuri gastrice (gastrita);
  • insomnie, anxietate, depresie;
  • crampe menstruale;
  • osteoartrita, artrita reumatoida;
  • afectiuni renale, pietre la rinichi si infectii urinare.

Asadar, iarba neagra prezinta interes crescut in randul comunitatii stiintifice, ca urmare a unei lungi istorii de utilizare in medicina traditionala, in vederea tratamentului anumitor patologii si conditii. Desi o multitudine de studii confirma efectele terapeutice ale acestei plante si variatele beneficii pe care utilizarea sa le are asupra sanatatii, sunt necesare studii mult mai extinse, mai bine controlate, pentru a valida iarba neagra drept potential agent terapeutic in diferite boli. Cu toate acestea, utilizarea de iarba neagra in asociere cu tratamentul medical modern, la indicatiile medicului specialist si ca parte a unui stil de viata sanatos, nu poate aduce decat beneficii.

Iarba neagra – moduri de utilizare

Iarba neagra se utilizeaza in principal sub forma de ceai. Partile aeriene (frunzele, tulpina si florile) se usuca si se comercializeaza. Cu toate acestea, procesul de uscare va duce la pierderi masive ale constituientilor fitochimici. Planta poate fi fiarta, iar apa obtinuta poate fi folosita pentru a spala pielea afectata de arsuri, rani, dermatita. In egala masura, procesul de fierbere va duce la scaderea concentratiei de compusi cu activitate farmacologica. Nu este recomandata adaugarea de iarba neagra in diferite preparate, deoarece poate contine cantitati insemnate de pesticide, ca urmare a praticilor agricole actuale.

Iarba neagra – contraindicatii

In general, iarba neagra este considerata sigura pentru consum. Totusi, nu exista date care sustin ca iarba neagra ar fi sigura pentru toata lumea. Intotdeauna va exista riscul unei reactii alergice, in special la persoanele cu tendinta spre hipersensibilizare (alergie la alte plante sau polen). Nu se cunosc posibilele interactiuni pe care iarba neagra le-ar putea avea cu anumite tratamente pe baza de medicamente, dar ar trebui solicitat sfatul medicului mai ales in caz de diabet sau HTA (hipertensiune arteriala). Deoarece nu exista suficiente date privind siguranta, nu este recomandat consumul de ceai din iarba neagra de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza, si nici de catre copiii mici.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370339/

https://www.rxlist.com/supplements/heather.htm

https://www.luminescents.net/shop/herbal/botanicals/flowers-and-petals/heather-flowers/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-489/heather