Holter de tensiune – ce este si cand este indicat?

Holter de tensiune – ce este si cand este indicat? Holter de tensiune – ce este si cand este indicat?

Ultima actualizare: 13 august 2024

holter-tensiune

Simpla masurare a tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru nu este de cele mai multe ori suficienta pentru stabilirea unui diagnostic de hipertensiune arteriala intrucat valorile pot fi mai ridicate la momentul respectiv, in restul timpului situandu-se intre limitele normale. In astfel de situatii se impune monitorizarea tensiunii pe o perioada mai indelungata, de obicei pe parcursul a 24 de ore. Pentru aceasta este nevoie de un dispozitiv special numit holter de tensiune, al carui scop este acela de a masura la intervale regulate valorile tensiunii arteriale, stocand informatiile care vor fi ulterior interpretate de medicul cardiolog.

In acest articol va vom arata cum functioneaza un holter de tensiune, cand se impune utilizarea sa si de ce recomandari trebuie sa tina cont pacientii care folosesc un astfel de dispozitiv.


Holter de tensiune – ce este si cum functioneaza?

Holterul de tensiune se aseamana din multe puncte de vedere cu tensiometrul, insa in acest caz vorbim de un dispozitiv mai complex, capabil sa masoare in mod constant tensiunea arteriala pe o perioada mai lunga. La fel ca tensiometrul, holterul de tensiune este prevazut cu un manson care se fixeaza pe brat pentru a masura valorile tensiunii si care este conectat la un dispozitiv electronic portabil. Acesta are aproximativ dimensiunea unui telefon mobil si functioneaza pe baterii, fiind de obicei prevazut cu o curea sau un alt accesoriu cu ajutorul caruia sa poata fi usor transportat si fixat pe haine. Este necesar acest lucru pentru ca holterul de tensiune se poarta pe durata a 24 de ore sau mai mult, in functie de recomandarile medicului.

Acesta seteaza holterul de tensiune conform necesitatilor, dupa care fixeaza mansonul pe bratul pacientului si il conecteaza la dispozitivul electronic. Monitorizarea tensiunii incepe din momentul in care dispozitivul este pornit, iar modul de functionare este destul de simplu. In functie de setarile facute de medic, holterul de tensiune masoara valorile tensiunii la intervale regulate, de obicei la o jumatate de ora pe timpul zilei si la 60 de minute pe timpul noptii. Practic, tensiunea se masoara automat in mod similar masuratorii facute cu tensiometrul electronic, iar valorile sunt stocate in memoria dispozitivului. In perioada monitorizarii pacientul isi poate desfasura activitatile normale, iar la finalul acesteia trebuie sa revina la cabinetul medicului pentru interpretarea rezultatelor.

In acest sens, holterul de tensiune se conecteaza la un computer pe care este instalat un soft ce permite citirea si analizarea informatiilor stocate in perioada monitorizarii.

Cand e necesara monitorizarea cu holter de tensiune

Tensiunea arteriala oscileaza in functie de diferiti factori, astfel ca uneori este posibil sa fie depasite limitele normale pentru ca ulterior valorile sa revina la normal. Asadar, o simpla masurare facuta cu tensiometrul nu este suficienta pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala, intrucat valorile crescute de la momentul respectiv se pot datora altor cauze, cum ar fi emotia sau starea de neliniste pe care unii pacienti o au cand merg la medic. Se impune astfel o monitorizare pe parcursul a 24 de ore sau mai mult, iar cea mai eficienta solutie in acest sens este holterul de tensiune, care masoara la intervale regulate valorile tensiunii arteriale.

Asadar holterul de tensiune este un dispozitiv folosit pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale, permitandu-i medicului cardiolog sa studieze variatiile de tensiune pe timpul zilei si al noptii si sa isi dea seama daca aceasta se incadreaza sau nu in limitele normale.

De asemenea, holterul de tensiune se foloseste si pentru a monitoriza evolutia pacientilor hipertensivi sau hipotensivi dupa inceperea tratamentului, datele furnizate de dispozitivul electronic indicandu-i medicului daca solutia terapeutica aleasa este eficienta.

Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society of Hypertension

Ce trebuie sa faceti daca purtati un holter de tensiune

Monitorizarea prin intermediul unui holter de tensiune poate fi oarecum incomoda pentru pacienti deoarece presupune purtarea permanenta a dispozitivului electronic si a mansonului fixat pe brat, inclusiv in timpul somnului. De asemenea, un alt inconvenient este legat de imposibilitatea de a face dus sau baie, intrucat dispozitivul este sensibil la apa.

In rest, holterul de tensiune nu ingreuneaza semnificativ activitatile zilnice, iar pacientii chiar sunt incurajati sa isi urmeze programul obisnuit, ceea ce nu exclude activitatile solicitante din punct de vedere fizic. Tot ceea ce trebuie sa faca pacientul pe durata monitorizarii este sa stea linistit si relaxat in momentul in care simte ca manseta aparatului incepe sa se umfle si sa tina intins bratul pe care aceasta este fixata. In acest mod, masuratorile facute de holterul de tensiune vor fi cat mai exacte.

De asemenea, daca faceti efort intens, este recomandat sa retineti sau sa notati intervalul orar si sa comunicati aceste date medicului cardiolog in momentul interpretarii rezultatelor, intrucat justifica valorile crescute ale tensiunii in intervalul respectiv. Daca pe timpul monitorizarii cu holterul de tensiune apar simptome precum ameteli, dureri de cap sau dureri in piept, palpitatii, respiratie ingreunata sau alte manifestari anormale, trebuie sa notati si aceste detalii, mentionand intervalele orare aferente.

Lucruri de evitat cand purtati un holter de tensiune

Holterul de tensiune este un dispozitiv oarecum sensibil, astfel ca sunt necesare cateva masuri de precautie in timpul utilizarii sale. Asa cum am precizat mai devreme, dispozitivul electronic trebuie protejat de apa si umezeala, iar din acest motiv nu se recomanda dusul sau baia in perioada monitorizarii. Pentru igiena, pacientii pot folosi servetele umede sau pot folosi apa de la chiuveta, evitand insa contactul cu aparatul electronic. Totodata, si mansonul dispozitivului trebuie protejat de apa, intrucat aceasta se poate imbiba in material, creand un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor sau ciupercilor.

Inutil sa mai precizam ca din acelasi motiv persoanele cu holter de tensiune nu trebuie sa intre in piscina sau sa inoate.  

Trebuie evitata folosirea uneltelor sau a altor dispozitive care produc vibratii, intrucat acestea pot perturba dispozitivul electronic, ce va furniza astfel valori eronate.

Chiar daca manseta poate fi incomoda, nu o desfaceti si nici nu incercati sa o largiti sau sa o mutati. Daca vi se pare ca este prea stransa, comunicati acest lucru medicului in momentul in care o fixeaza pe brat.

Sub nicio forma nu trebuie sa deconectati furtunul care face legatura dintre manseta si dispozitivul electronic, ba chiar este recomandat sa verificati periodic daca acesta este bine fixat. In acelasi timp, nu incercati sa schimbati bateriile aparatului sau sa interveniti prin alt mod in functionarea acestuia. Daca dispozitivul nu mai masoara tensiunea la intervalele stabilite sau daca vi se pare ca nu functioneaza corespunzator, trebuie sa va adresati medicului. Acesta este singurul in masura sa manipuleze aparatul, iar daca intr-adevar exista probleme, procedura de monitorizare va fi reluata de la inceput.

In concluzie, holterul de tensiune este un dispozitiv medical folosit pentru monitorizarea tensiunii arteriale pe o perioada de cel putin 24 de ore, in scopul stabilirii cat mai exacte a valorilor acesteia. Se utilizeaza doar la recomandarea medicului cardiolog, pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune sau hipotensiune arteriala si pentru monitorizarea evolutiei pacientilor cu astfel de afectiuni, aflati sub tratament.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society…