Histerectomia este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza uterul unei persoane. Uterul este un organ muscular in forma de para inversata in care fatul creste si se dezvolta atunci cand o femeie este insarcinata. Uterul este captusit de mucoasa uterina (endometru), aceasta fiind sursa sangerarilor menstruale.
O femeie poate fi supuse unei histerectomii din mai multe motive. Aceasta interventie poate fi folosita pentru a trata o serie de afectiuni cronice care provoaca dureri, precum si anumite tipuri de cancer si infectii.
Amploarea unei histerectomii variaza in functie de motivul pentru care este necesara interventia chirurgicala.
In cele mai multe cazuri, medicii efectueaza o histerectomie totala. Mai precis, indeparteaza intregul uter. De asemenea, in timpul procedurii, medicul poate indeparta si ovarele si trompele uterine. Ovarele sunt organele care produc estrogen si alti hormoni. Trompele uterine sunt structurile care transporta ovulul de la ovar la uter.
Femeile supuse unei histerectomii nu vor mai avea menstruatii si nici nu vor mai putea ramane insarcinate.
Histerectomie – generalitati
Histerectomia este operatia de indepartare chirurgicala a uterului si, cel mai probabil, a colului uterin. In functie de motivul interventiei chirurgicale, o histerectomie poate implica indepartarea organelor si tesuturilor din jurul uterului, cum ar fi trompele uterine si ovarele. Uterul este organul in care se dezvolta fatul in timpul sarcinii. Uterul este captusit de o mucoasa (endometru) care este eliminata in timpul menstruatiei.
Femeile care sufera o histerectomie nu vor mai putea ramane insarcinate si nu vor mai avea menstruatie.
Tipuri de histerectomie
Exista mai multe tipuri de histerectomie, de exemplu:
Histerectomie partiala (supracervicala)
O histerectomie partiala implica indepartarea doar a portiunii superioare a uterului.
Histerectomie totala
Chirurgii folosesc aceasta procedura pentru a indeparta atat uterul, cat si colul uterin.
Histerectomie radicala
In timpul acestei proceduri, chirurgul indeparteaza uterul, colul uterin si partea superioara a vaginului. De asemenea, poate elimina ovarele, trompele uterine si ganglionii limfatici din jur.
Histerectomie totala cu salpingo-ooforectomie bilaterala
Acest tip de histerectomie implica indepartarea unuia sau a ambelor ovare si a trompelor uterine.
Cand se recomanda histerectomia?
Persoanele care sufera o histerectomie nu mai pot ramane insarcinate si pot intra mai devreme la menopauza. De aceea, in cazul in care acest lucru este posibil, medicii evita de obicei sa recomande o histerectomie unei persoane care nu a intrat la menopauza.
In schimb, specialistii le pot sfatui pe femei sa faca o histerectomie daca au una sau mai multe dintre urmatoarele afectiuni:
-
durere pelvina cronica
-
sangerare vaginala incontrolabila
-
cancer de uter, de col uterin sau de ovare
-
fibroame, care sunt tumori benigne care se dezvolta in uter
-
boala inflamatorie pelvina, care este o infectie grava a organelor de reproducere
-
prolaps uterin, care apare atunci cand uterul cade prin colul uterin si iese din vagin
-
endometrioza, o afectiune in care tesutul similar celui din cavitatea uterina (endometrul), se dezvolta in afara uterului, provocand durere si sangerare
-
adenomioza, o afectiune ginecologica in care endometrul (captuseala interioara a uterului) patrunde in miometru (partea musculara a uterului)
-
sangerare uterina, care poate aparea uneori dupa sarcina
Cum se realizeaza histerectomia
Chirurgii pot efectua o histerectomie in trei moduri diferite:
Histerectomie vaginala
Aceasta metoda implica indepartarea uterului prin vagin, operatie care nu necesita incizii externe si care nu lasa cicatrici vizibile. Specialistii recomanda histerectomia vaginala ori de cate ori este posibil.
Histerectomie abdominala
Chirurgul indeparteaza uterul printr-o mica incizie facuta sub ombilic. Acest tip de histerectomie are o perioada de recuperare mai lunga decat o histerectomie vaginala.
Histerectomie asistata laparoscopic
Chirurgul introduce printr-o mica incizie in zona ombilicului un instrument endoscopic compus dintr-un telescop – un tub optic cu diametru mic, conectat la o camera video si o sursa de lumina. Odata ce localizeaza uterul cu ajutorul laparoscopului, chirurgul il taie in bucati mici, pe care le indeparteaza apoi prin doua sau trei incizii suplimentare in abdomen.
Recuperarea dupa histerectomie
In functie de tipul de histerectomie realizat, persoana in cauza va trebui cel mai probabil sa petreaca 1-5 zile in spital. In tot acest timp, medicul ii va administra medicamente pentru ameliorarea durerii si ii va monitoriza semnele vitale, cum ar fi respiratia si ritmul cardiac.
De asemenea, pacienta va fi incurajata sa faca plimbari usoare prin spital cat mai curand posibil. Mersul pe jos ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange in picioare.
Dupa o histerectomie vaginala, membrii echipei medicale ii vor acoperi pacientei interiorul vaginului cu tifon pentru a tine sub control sangerarea. Tifonul este indepartat in cateva zile dupa operatie. Este posibil sa apara unele scurgeri sangeroase sau maronii din vagin pentru cateva zile dupa operatie. De aceea, este recomandata folosirea unui tampon menstrual pentru a va proteja imbracamintea.
Dupa externare, este important ca pacienta sa continue sa mearga. De exemplu, se poate plimba prin casa sau prin cartier. Insa ar trebui sa evite sa efectueze anumite activitati in timpul recuperarii, cum ar fi:
-
impingerea si tragerea obiectelor, cum ar fi aspiratorul
-
ridicarea obiectelor grele
-
aplecarile
-
actul sexual
Persoanele care au fost supuse unei histerectomii vaginale sau laparoscopice vor putea sa-si reia, cel mai probabil, majoritatea activitatilor obisnuite in decurs de trei pana la patru saptamani. Timpul de recuperare va fi putin mai lung daca a trecut printr-o histerectomie abdominala. Cele mai multe persoane se vindeca total dupa aproximativ sase pana la opt saptamani de la operatie.
Sfaturi pentru femeile care au suferit o operatie de histerectomie
Medicii ofera urmatoarele instructiuni dupa histerectomie:
-
Puteti experimenta sangerari vaginale usoare timp de una pana la sase saptamani. Utilizati absorbante sau tampoane sanitare pentru a proteja imbracamintea.
-
Nu ridicati obiecte grele (peste 4 kg) timp de cel putin patru pana la sase saptamani.
-
Nu introduceti nimic in vagin timp de patru pana la sase saptamani sau conform instructiunilor furnizorului de asistenta medicala.
-
Evitati contactele sexuale timp de sase saptamani dupa operatie.
-
Puteti face dus. Spalati usor zona inciziei cu apa si sapun (cusaturile nu trebuie indepartate, deoarece se vor dizolva in aproximativ sase saptamani). Nu este nevoie sa plasati un bandaj peste incizie. Daca s-au folosit benzi chirurgicale, acestea ar trebui sa cada singure in decurs de o saptamana. Daca s-au folosit capse, acestea vor trebui indepartate de furnizorul de asistenta medicala.
-
Puteti conduce dupa aproximativ doua saptamani de la o histerectomie abdominala. Daca ati suferit o histerectomie vaginala sau laparoscopica, este posibil sa incepeti sa conduceti dupa cateva zile.
-
Reluati rutina de exercitii fizice in patru pana la sase saptamani, in functie de cum va simtiti.
-
De obicei, puteti reveni la munca in trei pana la sase saptamani, in functie de tipul de activitate.
Histerectomie – complicatii
Histerectomia este o procedura sigura si eficienta, cu un risc scazut de complicatii. Aproximativ 5% dintre persoane dezvolta o infectie sau se vindeca mai greu dupa o histerectomie.
Complicatiile mai putin frecvente sunt:
-
cheagurile de sange
-
afectarea tractului urinar
-
leziuni ale tractului gastrointestinal
-
sangerare abundenta sau hemoragie
-
complicatii respiratorii sau cardiace cauzate de anestezie
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/hysterectomy
https://www.healthline.com/health/hysterectomy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/hysterectomy