Hipertensiunea arteriala (HTA) se refera la cresterea presiunii arteriale, adica forta cu care sangele circula prin artere este in mod constat mai mare decat valorile normale. Cu cat este mai ridicat nivelul tensiunii arteriale, cu atat creste si riscul de a suferi de boli de inima, infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Hipertensiunea arteriala. Cauze. Simptome. Tratament (I)
Care sunt simptomele?
Hipertensiunea arteriala a primit numele de „ucigas tacut” pentru ca in majoritatea cazurilor nu provoaca semne sau simptome, cu exceptia situatiilor in care valorile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate.
Anumite persoane pot manifesta simptome nespecifice, precum dureri de cap ce apar brusc, dificultati de respiratie, sangerari nazale, ameteli sau inrosirea fetei. Aceste simptome apar de regula atunci cand tensiunea arteriala a atins praguri ridicate sau a crescut brusc, caz in care aveti nevoie urgenta de ajutor medical.
Cand trebuie sa ne adresam medicului?
Desi hipertensiunea arteriala este asimptomatica, este indicat sa mergeti urgent la medic daca tensiunea arteriala este mult mai mare de 180/120 mmHg si va confruntati cu dureri de cap severe, dureri in piept, dificultati de respiratie sau vedere incetosata. Acestea pot fi semne ale unei crize hipertensive.
Medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale pot provoca reactii adverse, cum ar fi ameteli. Daca acest efect secundar nu dispare sau va afecteaza activitatile zilnice mergeti la medic.
Ce este hipertensiunea de halat?
Hipertensiunea de halat reprezinta anxietatea pacientului legata de vizita la medic. Atunci cand pasesc in cabinetul medicului, din cauza emotiilor si a stresului, tensiunea arteriala, care pana atunci era normala, creste.
Hipertensiunea de halat poate sa apara si din alte cauze, cum ar fi stresul, fie la locul de munca, fie din cauza unei probleme personale sau o situatie de criza care va creaza o stare de panica.
Tensiunea arteriala revine la normal odata ce declansatorul este eliminat. Cu toate acestea, hipertensiunea de halat poate fi un factor de risc pentru hipertensiunea arteriala si trebuie investigata.
Cum se stabileste diagnoscul?
Diagnosticarea hipertensiunii incepe cu masurarea tensiunii arteriale in cabinetul medicului cardiolog, ca parte a examenului fizic complet. Daca tensiunea arteriala este crescuta medicul va recomanda un plan de investigatii si de tratament.
Medicul cardiolog va investiga cauzele si factorii care au dus la cresterea tensiunii arteriale prin urmatoarele teste:
-
analize de laborator – teste de sange si urina;
-
electrocardiograma (ECG);
-
ecografie cardiaca;
-
monitorizare TA pe 24 ore.
Cum se masoara corect tensiunea acasa?
Inainte de a incepe masurarea stati relaxat timp de 10 minute. Daca sunteti anxios tensiunea arteriala va creste. Nu va masurati tensiunea arteriala in decurs de 30 minute dupa ce mancati, nu fumati si consumati bauturi cu cofeina inainte. Nu faceti exercitii fizice cu 30 minute inainte de masurare. Toate acestea pot creste temporar tensiunea arteriala.
Folosind tensiometrul, asezati manseta gonflabila la 2 cm chiar deasupra cotului pentru a va asigura ca poate detecta artera din brat. Bratul trebuie sa stea pe o suprafata (masa de exemplu) pentru a fi la acelasi nivel cu inima. Stati nemiscat in timp ce aparatul masoara tensiunea arteriala. Miscarea, mestecatul, vorbitul si rasul poate afecta rezultatul. Asigurati-va ca nu va incrucisati picioarele deoarece si acest lucru va creste tensiunea arteriala.
Masurarea tensiunii arteriale trebuie facuta de doua ori, cu o pauza de 1-2 minute intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta mare intre cele doua masuratori faceti o a treia masuratoare. Masurati-va tensiunea arteriala in ambele brate. Veti obtine valori usor diferite, iar de la urmatoarea masuratoare folositi bratul la care ati obtinut valoarea mai mare.
Este bine sa aveti o rutina, adica sa va masurati tensiunea arteriala la aceeasi ora in fiecare zi, de preferat dimineata, inainte de micul dejun.
Ce este de facut in puseele de hipertensiune?
Puseul de hipertensiune arteriala (criza hipertensiva) este considerat o urgenta medicala si apare atunci cand valorile tensionale sunt mai mari de 180/120 mmHg. De obicei se manifesta simptome precum durere de cap, dificultati de respiratie si sangerari nazale, insa nu intotdeauna.
Daca aveti aceste simptome sau v-ati masurat tensiunea arteriala si ati obtinut valori peste 180/120 mmHg sunati la 112. Fara ajutor de specialitate, criza hipertensiva poate provoca consecinte grave asupra sanatatii, cum ar fi accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Hipertensiunea arteriala. Cauze. Simptome. Tratament (III)