Hidronefroza - informatii despre cauze, simptome si tratament

Hidronefroza - informatii despre cauze, simptome si tratament  Hidronefroza - informatii despre cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 23 mai 2023

hidronefroza

Hidronefroza este o afectiune specifica tractului urinar, care apare atunci cand urina care ar trebui sa fie eliminata in mod natural se acumuleaza la nivelul unuia sau ambilor rinichi. Aceasta acumulare duce la inflamarea rinichilor afectati, care este una din caracteristicile definitorii ale hidronefrozei.

Inflamarea unuia sau ambilor rinichi determina o serie de alte simptome ce constituie de cele mai multe ori semnalul de alarma care ii indruma pe pacienti catre un medic de specialitate.


Ce este hidronefroza

Pentru a intelege mai bine care este mecanismul ce duce la aparitia hidronefrozei, se cuvine o scurta prezentare a modului in care functioneaza tractul urinar. Acesta este o componenta importanta a aparatului excretor, formata din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra.

Rinichii au rolul de a filtra sangele si de a-l curata de reziduuri, formand urina – un produs lichid care inglobeaza aceste reziduuri. Urina este apoi transportata prin uretere pana in vezica urinara, care poate fi comparata cu un rezervor pentru acest lichid rezidual. Cand aceasta se umple, peretii sai se contracta si imping urina catre uretra, care este un mic canal prin care lichidul rezidual este eliminat din organism in cursul procesului firesc de mictionare.

Revenind la hidronefroza, aceasta apare atunci cand unul dintre rinichi sau chiar ambii acumuleaza urina, pe care nu o mai pot evacua prin uretere din diferite motive despre care vom discuta intr-un capitol ulterior.

Pe fondul acumularii de urina rinichiul sau rinichii afectati se inflameaza, ceea ce duce la aparitia acestei probleme de sanatate.

Asadar hidronefroza este o afectiune renala, care consta in inflamarea unuia sau a ambilor rinichi, din cauza urinei care nu mai poate fi evacuata in mod normal. In general, boala se manifesta la nivelul unui singur rinichi, insa in functie de cauze si de severitatea factorilor determinanti, poate afecta ambele organe, evident si riscurile fiind mai mari in astfel de situatii.

Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.

Hidronefroza – cauze

Hidronefroza este o afectiune cu o incidenta mai ridicata in randul copiilor, care poate aparea inca de la nastere. Se estimeaza ca 1% dintre copii sufera de hidronefroza, insa boala poate aparea la orice varsta influentata de o serie de factori determinanti

De fiecare data, aceasta este o consecinta a altor afectiuni sau malformatii congenitale care afecteaza tractul urinar, implicit evacuarea urinei din rinichi. In cazul copiilor de varste foarte mici, hidronefroza poate fi generata de o anomalie congenitala cu care acestia vin pe lume si care poate fi depistata inca dinainte de nastere, prin ecografie fetala.

Alte cauze ale hidronefrozei pot fi pietrele la rinichi, chisturile renale sau cheagurile de sange ce comprima sau blocheaza ureterele, tumorile aparute la nivelul tractului urinar, infectiile urinare si tesuturile cicatrizate in urma unor leziuni sau interventii chirurgicale.

De asemenea prostata marita – in cazul barbatilor – si sarcina – in cazul femeilor - pot determina evacuarea insuficienta a urinei, si aparitia hidronefrozei.

Nu in ultimul rand, aceasta problema poate fi si o consecinta nedorita a unor afectiuni cronice renale.

Pentru a combate eficient infectiile urinare sau alte probleme de sanatate care apar la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis UroSuport Forte. Acest supliment este un produs natural care contine o formula complexa pe baza de substante active, utile pentru a calma disconfortul urinar si pentru a favoriza eliminarea bacteriilor. UroSuport Forte are in compozitie extract de merisor, extract de hibiscus, albastru de metilen si D – manoza.

Hidronefroza – simptome si manifestari

Simptomele si manifestarile hidronefrozei pot varia ca numar si intensitate in functie de gradul de inflamare a rinichilor, devenind tot mai suparatoare pe masura ce urina se acumuleaza la nivelul acestora.

Astfel, pacientii cu hidronefroza simt o durere mai mult sau mai putin intensa in zona laterala si in spate, care se extinde si catre abdomenul inferior. De asemenea, este prezenta senzatia puternica de urinare, insotita de urinari frecvente. Urinarea este incompleta si de multe ori dureroasa, iar o alta manifestare specifica este si incontinenta.

Persoanele cu hidronefroza pot sa aiba si stari febrile, greturi si varsaturi, iar in cazul sugarilor, aceasta afectiune ii impiedica sa ia in greutate.

Nu in ultimul rand, prezenta sangelui in urina poate reprezenta un alt semn al acestei afectiuni.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea cailor urinare si a aparatului urinar, farmacistii catena va recomanda sa folositi W Urinal Akut. Acesta este un supliment alimentar care contine trei elemente active: exocyan (o forma concntrata de extract de merisor), extract de Solidago si vitamina D. Urinal Akut este recomandat si pentru ca protejeaza organismul de fecetele nocive ale radicalilor liberi, fiind nevoie de administrarea unei tablete in fiecare zi.

Diagnosticul de hidronefroza

Diagnosticarea hidronefrozei se face pe baza examenului clinic, urmat - daca este cazul - de anumite investigatii imagistice si analize de laborator. In cadrul examenului clinic, existenta unei inflamatii la nivelul rinichilor poate fi depistata de medic prin papare, iar afectiunile sau problemele renale de care sufera pacientul reprezinta un alt indiciu important in stabilirea diagnosticului de hidronefroza.

In functie de fiecare caz in parte, medicul poate recomanda anumite investigatii imagistice precum ecografia renala, urografia intravenoasa, tomografia computerizata sau pielografia ascendenta ori integrata.

O alta investigatie in vederea stabilirii diagnosticului  este cistoscopia, care consta in introducerea unui tub subtire in tractul urinar, avand atasate in capat o camera si o lampa, cu ajutorul carora poate fi examinat interiorul vezicii urinare si al uretrei.

In ceea ce priveste testele de laborator, acestea constau in analiza probelor de sange si urina, care poate oferi indicii referitoare la cauzele care au dus la aparitia hidronefrozei.

Pentru a vindeca eficient infectiile urinare si pentru a mentine caile urinare libere, farmacistii catena va recomanda sa folositi Cystone. Acest produs are efect antibacterian si opreste aderarea bacteriilor la peretii tractului urinar, avand si efect diuretic pentru eliminarea microorganismelor. De asemenea, contribuie la curatarea sangelui, precum si la eliminarea calculilor si a toxinelor.

Tratamentul hidronefrozei

Scopul tratamentului este acela de a relua fluxul normal de urina din rinichi catre uretra si apoi catre exteriorul organismului, ceea ce duce la disparitia inflamatiei. Avand in vedere faptul ca hidronefroza nu este o boala primara, ci o consecinta a altor afectiuni sau probleme la nivel renal, tratamentul difera de la caz la caz si se bazeaza pe inlaturarea cauzei care a dus la inflamarea rinichilor prin retentia de urina.

De asemenea, tratamentul, hidronefrozei depinde si de stadiul bolii, avand ca scop ameliorarea simptomelor neplacute, precum si prevenirea complicatiilor.

Astfel, pentru ameliorarea durerilor provocate de inflamarea rinichilor pot fi prescrise analgezice, iar daca au aparut semnele unei infectii urinare se impune si un tratament cu antibiotice.

Pentru a facilita eliminarea urinei din vezica in cazul pacientilor in stadii avansate, care nu mai pot urina, se apeleaza la montarea unui cateter sau a unui stent in ureter, care sa deblocheze calea de evacuare pana la inlaturarea factorului determinant.

In ceea ce priveste indepartarea cauzelor care au dus la blocarea rinichilor, aceasta poate fi facuta pe cale chirurgicala sau apeland la diferite proceduri ori tratamente, in functie de specificul fiecarui caz in parte.

Pentru a mentine sanatatea tractului urinar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Urisan GR. Acesta este un supliment alimentar care constituie o sursa bogata de flavonoizi si taninuri, avand in compozitie extract standardizat de afine rosii si D – manoza (element care inhiba aderarea bacteriei E coli si inmultirea bacteriilor care provoaca infectii urinare.

Hidronefroza – complicatii

Desi problema dispare de la sine odata cu inlaturarea cauzei care a generat-o, hidronefroza poate genera o serie de complicatii grave daca nu se intervine la timp, iar inflamatia rinichiului sau rinichilor este lasata sa avanseze.

Cea mai frecventa complicatie a hidronefrozei este infectia tractului urinar, determinata de urina care stagneaza in rinichi sau vezica si care devine o sursa de raspandire a bacteriilor. In cazurile grave, o astfel de infectie se poate extinde si la celelalte organe, ajungandu-se astfel al sepsis, adica la o infectie generalizata in intregul organism. De aici pana la aparitia socului septic nu mai este decat un pas, iar in aceasta situatie, decesul este iminent.

Incarcarea cu urina determina o presiune tot mai crescuta la nivelul rinichilor care cresc in volum si ajung sa apese pe alte organe. Daca aceasta presiune ridicata se mentine pe termen lung, provoaca leziuni permanente la nivelul rinichilor, care afecteaza capacitatea de functionare a acestora. 

Se poate ajunge astfel la insuficienta renala, ceea ce inseamna ca rinichiul afectat nu mai este capabil sa isi exercite functia de filtrare a sangelui. In aceste conditii rinichiul ramas functional va deveni suprasolicitat, ceea ce poate duce la afectarea sa in timp. In momentul in care nici acesta nu va mai face fata, singurele solutii raman transplantul renal sau dializa.

Afectarea functiei renale determinata de aparitia hidronefrozei afecteaza in mod nedorit si circulatia sangelui, dat fiind faptul ca rinichii au rolul de a filtra permanent acest lichid vital. Atat functionarea defectuoasa a rinichilor, cat si presiunea creata la nivelul tractului urinar din cauza acumularii urinei, determina cresterea presiunii sangelui si aparitia hipertensiunii arteriale.

Chiar daca simptomele hipertensiunii arteriale trec de cele mai multe ori neobservate, trebuie precizat ca aceasta este principala cauza a afectiunilor cardiovasculare. Astfel, creste riscul aparitiei unor complicatii cardiace care pot duce chiar la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.