Herpes oral - simptome, cauze, tratament si preventie

Herpes oral - simptome, cauze, tratament si preventie Herpes oral - simptome, cauze, tratament si preventie

Ultima actualizare: 7 februarie 2022

Sunt foarte multe persoane care ajung sa aiba aceasta problema, herpesul oral fiind o infectie destul de comuna. De vina este virusul „herpes simplex”, insa efectele acestuia nu sunt mereu evidente. In majoritatea cazurilor, persoanele afectate au fost infectate inca din perioada copilariei. Herpesul oral se manifesta la nivelul buzelor si pe pielea din jurul acestora, precum si la nivelul gingiilor si al mucoasei bucale. In general, in caz de herpes oral, apar niste vezicule cu lichid, insotite de durere, care se usuca dupa cateva zile si se decojesc. Dupa o scurta perioada de timp, zona respectiva este vindecata complet si nu raman semne permanente.

Odata ce o persoana a avut contact cu virusul, acesta ramane in ganglionii si in nervii din zona respectiva. In foarte multe situatii, simptomele pentru herpes oral pot sa fie confundate usor cu cele provocate de o faringita simpla. Cu toate acestea, daca discutam despre o infectie tipica, avem de-a face cu dureri la nivelul veziculelor, cu gingii umflate si ganglioni mariti, precum si cu dureri in gat. Atunci cand apare din nou dupa vindecare, reactivarea poate sa fie favorizata de stres, de prezenta unei alte boli in organism, de expunerea la soare sau la conditii de vant.


Herpes oral – modalitati de transmitere

Trebuie sa avem in vedere faptul ca herpesul oral este contagios si ca acesta poate sa fie transmis prin contact direct la nivelul leziunilor, precum si prin obiecte care au fost contaminate cu virusul sau prin saliva. Aproximativ 80% dintre cazurile de herpes oral sunt provocate de infectarea cu Herpes Simplex – 1, iar in 20% dintre situatii acesta apare din cauza infectarii cu Herpes Simplex – 2. Conform statisticilor, aproximativ 40% dintre adolescentii care au herpes genital s-au infectat cu Herpes Simplex – 1 in urma contactelor sexuale orale. Atunci cand virusul exista pe suprafata pielii, acesta poate sa fie transmis foarte usor daca exista contact cu o alta persoana la nivelul buzelor, al ochilor, al anusului sau al organelor genitale.

Pentru a va imbunatati imunitatea si pentru a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda Zdrovit Molekin C 1000 Vitamina C + Zinc. Acest produs dispune de o formula optima si este ideal pentru sezonul rece, insa este util in orice perioada a anului. Zdrovit Molekin C 1000 Vitamina C + Zinc are in compozitie si rutin, care este un glicozid flavonoid citric ce contine quercitina. O proprietate foarte importanta a quercitinei este aceea de a intensifica si de a prelungi actiunea vitaminei C in corp.

Herpes oral – simptomatologie

Din punct de vedere al simptomelor herpesului oral, exista posibilitatea ca acestea sa nu apara timp de luni sau chiar ani de la momentul in care persoana respectiva a fost infectata. Atunci cand se manifesta, simptomele apar de regula la aproximativ patru zile, insa pot sa apara si undeva intre doua si 12 zile de la expunere. Persoanele cu herpes oral sufera de infectii herpetice recurente, acestea aparand mai adesea la cei infectati pentru prima data. In timp, perioada de remisiune ajunge sa se prelungeasca iar manifestarile tind sa fie din ce in ce mai putin severe. Exista posibilitatea ca semnele si simptomele sa dureze chiar pana la doua – trei saptamani, in unele situatii.

Herpes oral – factori declansatori

Cauza principala care favorizeaza aparitia herpesului oral este reprezentata de slabirea sistemului imunitar. In aceasta situatie, virusul, care se afla in organism, iese din starea latenta si ajunge sa recidiveze. Exista si alte factori care pot sa declanseze aparitia herpesului oral, ca de exemplu raceala si gripa, dreglarile hormonale sau febra, diverse interventii chirurgicale sau menstruatia. De asemenea, herpes oral poate sa apara si din cauza consumului excesiv de alcool, in urma procedurilor de infrumusetare faciala, in urma unei extractii dentare sau din cauza alimentelor care pot sa provoace alergii.

Tratament pentru herpes oral

In situatia in care herpesul oral nu se vindeca de la sine in aproximativ doua saptamani de la debutul simptomelor, este bine sa mergeti la un consult medical de specialitate. Mai ales daca simptomele sunt foarte severe si aveti imunitatea scazuta, este important ca medicul sa va evalueze starea de sanatate pentru a preveni alte eventuale complicatii. Rolul tratamentului in caz de herpes oral este acela de a atenua simptomatologia si de a scurta timpul de manifestare al eruptiei. De asemenea, si intensitatea eruptiei poate sa fie diminuata datorita tratamentului. Este bine de avut in vedere faptul ca atat tratamentele locale cat si cele medicamentoase vizeaza infectia activa, fara a putea sa elimine virusul din corp.

 

Tratamentul pentru herpes oral poate sa includa administrarea de vitamina C si de suplimente care contin lizina, gargara cu bicarbonat de sodiu, utilizarea apei de gura care are proprietati analgezice si antibiotice. De asemenea, medicul poate sa recomande o crema sau un unguent cu oxid de zinc, medicamente antivirale orale sau un tratament cu antibiotice destinat infectiilor bacteriene secundare. Este important si ca zona afectata sa fie mentinuta curata si uscata, iar dozajul, tipul si frecventa medicatiei trebuie sa fie stabilita de catre medicul dermatolog in functie de fiecare pacient in parte.

Herpes oral – sfaturi pentru preventie

In vederea prevenirii aparitiei herpesului oral puteti acorda atentie catorva aspecte. In primul rand, recomandarea este aceea de a mentine o igiena riguroasa si de a limita pe cat posibil contactul cu persoanele care sunt infectate. Este esential sa mentineti curatenia pielii, a mainilor si a unghiilor. Stimulati-va imunitatea adoptand o alimentatie cat mai sanatoasa, odihnindu-va suficient, luand suplimente pe baza de fier, vitamina B si vitamina C. Daca stati la soare, folositi un balsam de buze cu filtru UV.