Hernia hiatala este o afectiune care se manifesta la nivelul peretelui abdominal superior. In cele mai multe dintre siutuatii, herniile apar atunci cand un organ din cavitatea abdominala iese printr-un defect al peretelui abdominal. De regula, cele mai multe dintre herniile hiatale mici nu ajung sa cauzeze probleme. Se poate chiar ca unele persoane sa aiba aceasta situatie si sa nu stie niciodata. Sunt si exceptii, pentru ca medicul poate sa descopere hernia hiatala in timpul investigatiilor pentru o alta afectiune.
In situatia pacientilor cu hernie hiatala mare, sucul gastric si alimentele pot sa urce in esofag, generand astfel simptome precum durere sau senzatie de arsura la nivelul esofagului si al stomacului. Durerile care apar din acest motiv sunt asemanatoare durerilor in piept. Pentru confort digestiv si pentru a ameliora hiperaciditatea gastrica, farmacistii Catena recomanda Gastrocamin Naturalis. Acesta este un supliment alimentar fara zahar, cu gust de menta, ideal pentru persoanele cu o digestie sensibila.
Ce este hernia hiatala?
Orificiul diaphragmatic mai poarta si denumirea de orificiu hiatal, prin acesta realizandu-se comunicarea dintre cavitatea toracica si cavitatea abdominala. In situatia pacientilor cu hernie hiatala, partea superioara a stomacului se intoarce si patrunde prin orificiul hiatal in cavitatea toracica. Complicatia cel mai des intalnita a herniei hiatale o constituie boala de reflux gastroesofagian.
Exista diverse medicamente si masuri de ingrijire personala care pot sa ajute simtitor la ameliorarea simptomelor, insa in cazul pacientilor cu hernie hiatala foarte mare este necesar sa se intervina chirurgical. Pentru pacientii cu boala de reflux gastroesofagian, farmacistii Catena recomanda Gerdoff protection. Acest produs este eficient in ameliorarea „arsurilor”, a regurgitatiei acide sau alcaline. De asemenea, protejeaza eficient mucoasa gastrica si favorizeaza repararea mucoasei esofagiene.
Tipuri de hernie hiatala
Specialistii considera ca hernia hiatala poate sa fie de trei feluri: prin alunecare (generata de intoarcerea jonctiunii eso – gastrice), paraesofagiana (generata de intoarcerea unei portiuni a stomacului) si hernie hiatala mixta (o combinatie a celor doua tipuri mentionate anterior). Hernia hiatala prin alunecare este cea mai frecventa forma intalnita. Tipul de hernie hiatala paraesofagiana este mai rar intalnit, insa exista posibilitatea sa genereze complicatii grave, ca de exemplu obstruare la nivelul tubului digestiv sau strangulare.
In functie de dimensiunea herniei sau a portiunii intoarse, aceasta afectiune mai poate fi clasificata in hernie hiatala mare sau hernie hiatala mica. Hernia hiatala mica poate sa apara la foarte multi dintre pacienti fara sa fie insotita de simptome sau de vreo problema. Pe de alta parte, pacientii cu hernie hiatala mare pot sa resimta discomfort din cauza intoarcerii continutului gastric inspre zona superioara a tubului digestive.
Hernie hiatala – cauze si factori declansatori
Chiar daca inca nu sunt pe deplin cunoscute mecanismele care provoaca hernie hiatala, specialistii au reusit sa identifice anumite cauze si factori declansatori. De exemplu, odata cu inaintarea in varsta, la nivelul diafragmei apar anumite modificari care pot sa favorizeze aparitia herniei hiatale. De asemenea, poate sa fie vorba despre presiune la nivelul stomacului.
Printre cauzele care pot sa determine cel mai adesea hernie hiatala se numara leziunile din zona pieptului, presiunea prea mare si constanta asupra muschilor de la nivelul diafragmei, sau faptul ca pacientul are hiatusul marit inca din nastere.
Hernie hiatala – simptome
In situatia persoanelor cu hernie hiatala minora, exista posibilitatea ca afectiunea sa fie asimptomatica pentru foarte mult timp. In cazul celor cu hernie hiatala majora, simptomele pot fi diverse. Pot sa apara dureri in zona toracelui inferior sau la nivelul zonei epigastrice, dificultati la inghitire, pirozis sau regurgitarea in cavitatea bucala a lichidelor sau a alimentelor. Pacientul poate resimti reflux al acidului gastric in esofag sau pot sa apara dificultati in respiratie, in special in situatia pacientilor cu hernie hiatala masiva.
Si voma poate fi un simptom, chiar insotita de sange in cazul in care apar complicatii de hemoragie oculta ce poate provoca amenia hipocroma. De asemenea, si tulburarile cardiace pot reprezenta un simptom al herniei hiatale. Pacientii ar putea avea palpitatii si crize de angor fara sa fi depus efort fizic si fara sa fi mancat copios inainte.
Diagnosticul de hernie hiatala
Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de hernie hiatala, se va interesa in primul rand de simptomele resimtite de pacient. Ulterior, medicul are la dispozitie doua modalitati de diagnosticare. Una dintre alternative este endoscopia digestiva superioara, scopul acesteia fiind observarea oricarei modificari a structurii tubului digestiv. A doua modalitate de diagnosticare a herniei hiatate o constituie radiografia cu Bariu. Procedura presupune ca pacientul sa bea o solutie care contine Bariu, radiografia realizata ulterior permitand medicului sa observe asezarea tubului digestiv.
Foarte multe persoane pot sa descopere faptul ca au hernie hiatala doar dupa ce ajung la un consult medical din cauza „arsurilor” la stomac. Cele mai multe dintre cazuri nu sunt grave si nu au o durata mare de timp, insa exista posibilitatea ca la unii pacienti simptomele sa fie severe. In situatia in care aceste simptome sunt din ce in ce mai dese, daca sunt acompaniate de dureri in gat, respiratie suieratoare, tuse sau dificultati la inghitire, este important sa ajungeti la un consult medical cat mai curand.
Atunci cand pacientul stie ca are hernie hiatala mare iar durerile in zona toracica sunt severe, daca intampina dificultati la inghitire sau are probleme de respiratie, asistenta medicala este urgenta.
Hernia hiatala la copii
In cele mai multe situatii, cand este vorba despre hernie hiatala la copii, avem de-a face cu o hernie congenitala (prezenta inca de la nastere). In majoritatea cazurilor, copiii cu hernie hiatala au si boala de reflux gastroesofagian. Pe de alta parte, unii copii cu hernie hiatala nu prezinta deloc simptome.
Atunci cand exista manifestari ale afectiunii, cel mai adesea este vorba despre arsuri gastrice, care apar in general dupa ce copilul a mancat. La copii, hernia hiatala poate fi insotita si de dureri abdominale, sughit frecvent, varsaturi si tuse. Pot sa apara si probleme respiratorii sau infectii pulmonare dese, senzatia de balonare, probleme la inghitire sau dureri in piept.
Dincolo de cazurile grave, care sunt rare si necesita interventie chirurgicala, majoritatea oamenilor nu au simptome de hernie hiatala si nu necesita tratament. Pentru a ameliora refluxul gastroesofagian si pentru a evita agravarea herniei, in afara tratamentului medicamentos, exista alternativa schimbarii stilului de viata. Pacientilor li se recomanda sa manance putin si des, sa nu mearga la culcare imediat dupa masa, sa incerce sa slabeasca daca este cazul. De asemenea, este ideal sa renunte la fumat, la alcool si la dulciuri. Trebuie sa renunte si la citrice sau bauturi carbo – gazoase, precum si la medicamente ce pot sa duca la iritatii si sangerare la nivelul sistemului digestiv.