Hemoroizii sunt vene inflamate ce apar la nivelul anusului si pot fi atat interni, cat si externi, cauzand disconfort, mancarimi, durere si chiar sangerare anala. Hemoroizii externi afecteaza pacientii de toate varstele, genurile, rasele si apar mai des pe masura inaintarii in varsta. Chiar si adolescentii se pot confrunta cu aparitia hemoroizilor, iar obezitatea, sarcina, lipsa activitatii fizice, dieta saraca in fibre, constipatia si diareea cronice sunt factori favorizanti. Simptomele cel mai des intalnite sunt mancarimile, aparitia unor noduli durerosi si sensibili la nivelul anusului, dureri, sangerare rectala. Diagnosticul se stabileste in urma consultului de specialitate – de obicei, se realizeaza tuseul rectal si se pot recomanda alte teste precum anoscopia, sigmoidoscopia, colonoscopia. Pentru a calma durerile asociate hemoroizilor externi, se pot administra antiiflamatoare si supozitoare, iar pentru a reduce mancarimile si arsurile se recomanda cremele. Foarte rar apar complicatii cauzate de hemoroizi externi, insa recomandarea este de a merge la specialist, indiferent de tipul hemoroizilor.
Hemoroizii – cauze si factori de risc
Cand vorbim despre hemoroizi externi, cauzele pot fi multiple. Venele din jurul anusului se intind in urma presiunii si se pot umfla. Acest lucru de intampla din cauza lipsei de miscare, a dietei sarace in fibre, a ridicarii obiectelor grele, a statului prelungit pe scaun, a ascitei – o acumulare de lichid, ce exercita o presiune suplimentara la nivelul stomacului si intestinelor. Constipatia si diareea se numara printre cauzele hemoroizilor externi, iar tusea si stranutul pot inrautati situatia.
Farmacistii Catena recomanda Crema Assista ProctoRapid, de ajutor in reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi externi si interni. Calmeaza durerea, iritatia, mancarimea si usturimea. Are actiune protectoare asupra vaselor de sange si regenereaza tesutul afectat.
Printre factorii de risc ai aparitiei hemoroizilor externi se numara inaintarea in varsta, din cauza faptului ca tesutul ce sustine venele de la nivelul rectului sufera modificari. Acest lucru se intampla si in cazul femeilor insarcinate, deoarece greutatea fatului pune presiune pe zona anala.
Hemoroizii externi – ce trebuie sa stiti?
Este foarte important de stiut ca hemoroizii si fisurile anale au simptome asemanatoare. Daca hemoroizii sunt vene umflate, fisurile anale sunt practic o ruptura la nivelul mucoasei anusului. In caz de hemoroizi externi, simptomele principale sunt iritatia, mancarimile, adesea durerea si disconfortul. Exista insa si pacienti care au hemoroizi externi si nu experimenteaza niciun simptom. Uneori, dupa ce pacientul merge la toaleta, poate observa urme de sange pe hartia igienica. In cazul in care sangerarea este mai abundenta, trebuie sa mearga la medic. Hemoroizii externi pot deveni foarte durerosi daca se trombozeaza, capatand o culoare violet-albastruie. Un hemoroid extern trombozat apare atunci cand se formeaza un cheag, iar fluxul de sange este intrerupt. Hemoroizii externi se pot resorbi, lasand in urma excrescente ce pot fi indepartate chirurgical.
Pentru sustinerea bunei functionari a venelor si capilarelor, farmacistii Catena recomanda Naturalis Diolex, supliment alimentar ce contine diosmina, hesperidina, zinc, seleniu, extract de castan-salbatic. Sustine sistemul sangvin si imbunatateste circulatia periferica.
Diagnosticul se stabileste pe baza istoricului medical, a simptomelor si a examinarilor recomandate de catre specialist – tuseu anal, anoscopie, sigmoidoscopie, colonoscopie.
Metode de tratament pentru hemoroizi externi
Pacientii care au hemoroizi externi trebuie sa stie ca acestia pot disparea de sine. In cazul in care va confruntati cu mancarime, dureri, disconfort, se recomanda sa aplicati pe zona afectata creme cu hamamelis, lidocaina sau hidrocortizon. Hidratarea si dieta bogata in fibre sunt de ajutor in reducerea constipatiei si combaterea simptomelor. Tot pentru a reduce constipatia, puteti lua si laxative, insa doar la recomandarea specialistului. Faceti bai calde timp de 10 – 20 de minute pe zi, iar pentru a curata zona anala, folositi servetele umede ce pot fi aruncate in toaleta. Pentru reducerea inflamatiei, se recomanda antiinflamatoarele non-steroidiene. Daca simptomele se agraveaza si afecteaza calitatea vietii, medicul poate recomanda ligaturarea cu benzi de cauciuc, electrocoagularea nodulilor hemoroidali (metoda ce utilizeaza curentul electric), fototermocoagularea cu infrarosu, scleroterapia (injectarea unui agent chimic in venele umflate).
Supozitoarele Assista ProctoRapid sunt dispozitive medicale recomandate in caz de hemoroizi externi si interni. Acestea contin acid hialuronic, extract uleios de Centella asiatica, extract uleios de galbenele, extract liposolubil de aloe, ulei esential de arbore de ceai. Stimuleaza procesul natural de vindecare, mentinand elasticitatea tesuturilor.
Tratamentele chirurgicale includ hemoroidectomia sau ablatia chirurgicala si capsarea hemoroizilor (in caz de hemoroizi externi), dar acestea sunt proceduri pe care le va stabili medicul specialist.
Sfaturi pentru preventie
Deoarece hemoroizii sunt mai des intalniti pe masura inaintarii in varsta, iata cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a preveni aparitia hemoroizilor externi:
-
mergeti la toaleta atunci cand simtiti nevoia, nu amanati momentul;
-
beti minimum 2 litri de apa pe zi;
-
mancati alimente bogate in fibre, deoarece favorizeaza tranzitul intestinal – fructe, legume, cereale integrale sau luati suplimente. Aportul zilnic de fibre trebuie sa fie de 25 de grame/zi pentru femei si 35 pentru barbati;
-
faceti miscare zilnic;
-
evitati sedentarismul si incercati sa nu stati pe scaun perioade indelungate. Cand sunteti la birou, dupa fiecare ora petrecuta pe scaun, ridicati-va si deplasati-va timp de 10 minute.
Majoritatea simptomelor se amelioreaza in aproximativ o saptamana, insa daca se agraveaza – apar dureri abdominale, frisoane, greata, varsaturi, sangerare rectala, trebuie sa mergeti de urgenta la medic.