Hemoglobina este o proteina esentiala in globulele rosii, avand un rol esential pe timpul sarcinii datorita capacitatii sale de a transporta oxigenul in corp, de la mama la fat. Monitorizarea nivelului de hemoglobina din organism este esentiala intrucat, pe parcursul sarcinii, nivelul sau poate afecta sanatatea si starea de bine a mamei si fatului. Conform studiilor de specialitate, concentratia nivelului de hemoglobina si hematocrit scad in primul trimestru de sarcina, ajungand la cel mai jos nivel, pe masura ce sarcina avanseaza. In plus, nivelul de hemoglobina reprezinta un indicator important asupra evaluarii aparitiei unei potentiale anemii, conditie ce poate deveni destul de periculoasa daca nu este depistata si tratata la timp. In acest articol, veti afla informatii importante despre hemoglobina si de ce este important sa o monitorizam pe parcursul sarcinii.
Pentru a preveni si pentru a reduce semnele atrofice, adica vergeturile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS - Crema prevenire si contracarare vergeturi. Aceasta crema emolienta, hidratanta si elasticizanta are in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Este potrivita pentru orice tip de piele, putand fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.
Hemoglobina este responsabila pentru transportul oxigenului in corp. In timpul sarcinii, rolul hemoglobinei se extinde la a asigura cantitatea de oxigen de care fatul are nevoie. Monitorizarea nivelului de hemoglobina in timpul sarcinii este importanta intrucat fluctuatiile sale pot conduce la aparitia complicatiilor. In mod normal, o scadere a nivelului de hemoglobina poate conduce la aparitia anemiei, o conditie care apare foarte frecvent in timpul sarcinii. Cand nu este tratata la timp, anemia poate conduce la oboseala, stare de epuizare, dar si la aparitia altor probleme de sanatate, atat pentru mama, cat si pentru copil.
Testarea nivelului de hemoglobina este o metoda eficienta de preventie, pentru a verifica nivelul de fier din organism in timpul sarcinii. Identificarea nivelului de fier si mentinerea acestuia in parametri normali contribuie la dezvoltarea unei sarcini sanatoase si poate reduce riscul asociat cu niveluri scazute de hemoglobina. De exemplu, in acest mod, puteti preveni nasterea unui copil cu greutate mica sau inainte de termen.
Un nivel normal al acestei proteine in cazul femeilor insarcinate este mai scazut decat in cazul femeilor care nu sunt insarcinate. Valoarea sa medie este de 13,5 g/dL in primul si al treilea trimestru. In timpul trimestrului doi de sarcina, valoarea acesteia poate varia intre 10,5 si 12,5 g/dL.
Nivelul ridicat de hemoglobina poate fi corelat cu riscurile crescute in timpul sarcinii. De exemplu, puteti dezvolta hipertensiune gestationala. Astfel, este important sa aveti o abordare echilibrata, pentru a gestiona nivelul de hemoglobina din organism si a-l mentine in limite normale. Intelegerea pe deplin a importantei hemoglobinei, combinata cu testarea regulata, va vor ajuta sa aveti o sarcina sanatoasa si sa o controlati cu ajutorul dietei, suplimentelor sau a altor interventii medicale.
De ce este importanta monitorizarea hemoglobinei in timpul sarcinii?
Monitorizarea nivelului de hemoglobina in timpul sarcinii este esentiala din mai mult motive, importante pentru sanatatea mamei si a copilului. Hemoglobina, o proteina prezenta in globulele rosii, este responsabila pentru transportul oxigenului catre fat, ajutand la dezvoltarea sanatoasa a acestuia. Exista numeroase motive pentru care este important sa monitorizati hemoglobina atunci cand sunteti insarcinata:
-
preventia anemiei – in timpul sarcinii, o scadere a nivelului de hemoglobina poate indica aparitia anemiei. Daca apare si nu este tratat la timp, nivelul scazut de hemoglobina poate genera oboseala, stare de epuizare si alte complicatii pe care mama si copilul le pot avea. Monitorizarea la timp a nivelului de hemoglobina poate ajuta in detectarea si managementul anemiei.
-
ducerea cu succes a sarcinii la sfarsit – nivelul adecvat de hemoglobina este asociat cu reducerea riscului de reactii adverse in timpul sarcinii, cum ar fi nasterea prematura sau nasterea unui copil cu greutate scazuta. Conform studiilor de specialitate, anemia gestationala este asociata cu aparitia complicatiilor din timpul sarcinii.
-
preventie si predictibilitate – nivelul de hemoglobina de la inceputul sarcinii poate indica aparitia anemiei in trimestrul al treilea. Prin urmare, monitorizarea hemoglobinei pe perioada sarcinii va ajuta la prevenirea anemiei si va ofera mai multa predictibilitate asupra modului in care se va dezvolta sarcina.
-
echilibrarea nivelului de hemoglobina – prin monitorizarea constanta a acestei proteine, veti putea detecta daca valoarea acesteia a crescut sau a scazut sub limitele normale. Un nivel scazut, dar si unul crescut pot influenta dezvoltarea sarcinii si aparitia complicatiilor, cum ar fi anemia sau hipertensiunea gestationala.
-
aport alimentar ghidat – prin monitorizarea nivelului de hemoglobina, puteti stabili aportul alimentar de care aveti nevoie si puteti sa rezolvati orice carenta de fier prin dieta sau suplimene alimentare. In acest mod, atat mama, cat si fatul vor primi nutrientii de care au nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.
-
decizii mai bune in monitorizarea sarcinii – informatiile obtinute in urma monitorizarii nivelului de hemoglobina vor ajuta medicul care va urmareste sarcina sa ia decizii informate asupra recomandarilor de tratament si management al sarcinii pana la nastere. De asemenea, in cazul in care sunt necesare anumite interventii pe parcursul sarcinii, valoarea hemoglobinei il va ajuta pe medic sa ia o decizie informata asupra tratamentului pe care il propune.
In concluzie, monitorizarea nivelului de hemoglobina in timpul sarcinii este cruciala atat pentru mama, cat si pentru copil. Valorile anormale ale acestei proteine, fie prea ridicate, fie prea scazute, sunt asociate cu dezvoltarea complicatiilor in sarcina. De exemplu, un nivel scazut poate conduce la aparitia anemiei, care poate pune in pericol sanatatea mamei si a copilului. Prin urmare, este important sa monitorizati nivelul acestei proteine pe tot parcursul sarcinii, pentru a va asigura ca aveti o sarcina sanatoasa. Prin monitorizare constanta, veti putea sa luati masurile adecvate in timp util, cand apar modificari ale acesteia.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127473/
https://www.allohealth.care/healthfeed/pregnancy/hemoglobin-levels-in-pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4779156/#:~:text=Research%20has%20shown%20that%20Hb,trimester%20of%20pregnancy%20(9).
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23112-anemia-during-pregnancy
https://www.webmd.com/baby/anemia-in-pregnancy
https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy