Hematochezie: factori de risc, manifestari, tratament

Hematochezie: factori de risc, manifestari, tratament Hematochezie: factori de risc, manifestari, tratament

Ultima actualizare: 15 mai 2024

In limbajul medical, „hematochezia” este termenul folosit pentru a denumi un simptom manifestat prin prezenta sangelui in scaun, mai exact in materiile fecale eliminate pe cale naturala.  Asadar, hematochezia nu este o afectiune in sine, ci o manifestare a unor probleme de sanatate, care pot fi mai usoare sau mai severe. Indiferent de cauze, prezenta sangelui in scaun nu este normala, astfel ca hematochezia trebuie sa constituie de fiecare data un semnal de alarma si sa fie urmata cat mai curand de o vizita la medic.

Tocmai pentru ca este un motiv de ingrijorare, va vom prezenta in cele ce urmeaza mai multe informatii detaliate despre hematochezie, despre cauzele sale si factorii de risc, modul de manifestare si optiunile de tratament.


Ce este hematochezia

Hematochezia mai este denumita si „sangerare rectala” intrucat consta in eliminarea de sange prin rect, care poate proveni din acea zona anatomica, din colon, intestinul subtire sau partile superioare ale trecutului digestiv. Asadar, hematochezia este un semn al unor probleme de natura digestiva care provoaca sangerari. In functie de cantitatea de sange care se pierde putem vorbi si de forme de hematochezie mai mult sau mai putin pronuntate. Acestea difera in functie de cantitatea de sange eliminata precum si de aspectul acestuia, care constituie un indiciu important referitor la zona din care provine sangerarea.  

Se estimeaza ca aproximativ 20% dintre adulti pot avea hematochezie la un moment dat in viata, sangerarea rectala fiind insotita de obicei si de alte simptome specifice problemelor care o cauzeaza.

Cauze posibile si factori de risc pentru hematochezie

Orice forma de hematochezie are la baza o sangerare la nivelul tractului digestiv, iar sangele scurs se amesteca apoi cu resturile alimentare si este eliminat impreuna cu acestea sub forma de materii fecale. Dupa cum spuneam, astfel de sangerari la nivelul tractului digestiv nu sunt normale, ci reprezinta o consecinta a unor afectiuni printre ale caror manifestari se numara si hematochezia.

De cele mai multe ori, hematochezia este asociata cu hemoroizii si fisurile anale, probleme ce apar la nivelul canalului anal si rectului. In cazul hemoroizilor, hematochezia se datoreaza fisurarii venelor inflamate din zona canalului anal, iar in cazul fisurilor anale sangerarea apare ca urmare a fisurarii mucoasei care captuseste partea interioara a rectului.

Hematochezia isi poate avea originea si la nivelul colonului, fiind cauzata de afectiuni specifice precum diverticulita, colita, aparitia polipilor sau a cancerului de colon.

Boala inflamatorie intestinala este cea mai frecventa cauza de la nivelul intestinului subtire, in timp ce ulcerul gastric poate provoca hematochezie cu origini in stomac. De asemenea, ruperea varicelor esofagiene determina hemoragii digestive pornite de la nivelul superior al tractului digestiv si totodata constituie o alt cauza a sangerarilor rectale.

Asadar, prezenta afectiunilor digestive constituie unul dintre principalii factori de risc ce pot cauza hematochezia, la fel si unele investigatii si interventii chirurgicale specifice acestor boli.

Alimentatia nesanatoasa si excesul de alcool sunt alti factori de risc intrucat favorizeaza aparitia problemelor digestive asociate cu hematochezia. De asemenea, riscul de a de a dezvolta astfel de afectiuni creste si odata cu inaintarea in varsta, iar in cazul persoanelor sedentare sau supraponderale, este mai ridicat.

Spuneam mai devreme ca hemoroizii constituie una din afectiunile frecvente asociate cu sangerarea rectala, iar o astfel de problema este mai frecventa in randul barbatilor, care sunt expusi astfel unui risc mai mare de a se confrunta la un moment dat cu hematochezia.

Cum se manifesta hematochezia

Prezenta sangelui in scaun este principala caracteristica a acestui simptom, insa manifestarile sunt mai complexe decat par la prima vedere. Aceasta pentru ca hematochezia imbraca mai multe forme de manifestare, ce difera in functie de cantitatea, dar si de aspectul sangelui eliminat.

  • Daca sursa sangerarii este la nivelul rectului sau canalului anal, hematochezia consta in prezenta sangelui proaspat de o culoare rosu aprins, care de  multe ori pluteste pe suprafata apei din toaleta intrucat nu este integrat in structura materiilor fecale. Aceasta forma de manifestare a sangerarii rectale este specifica hemoroizilor si fisurilor anale si se datoreaza unor cauze mai putin severe.
  • Hematochezia se poate manifesta si sub forma unor scaune cu sange inchis la culoare, care provine in acest caz de la o hemoragie digestiva ce are loc la nivelul intestinului subtire sau al colonului si de aceasta data semnaleaza o problema mai severa de sanatate.
  • Melena este o alta forma de hematochezie, manifestata prin eliminarea de scaune lipicioase, foarte inchise la culoare si un miros mult mai pronuntat decat scaunele normale. Aceste caracteristici se datoreaza sangelui digerat, semn ca provine din zona superioara a tractului digestiv, mai precis a esofagului sau stomacului. Hemoragiile produse in urma ruperii varicelor esofagiene sau in cazul ulcerelor gastrice determina astfel de manifestari ale hematocheziei.
  • In alte situatii hematochezia este prezenta fara insa a putea fi observata cu ochiul liber. In astfel de cazuri este rezultatul hemoragiilor oculte, adica al unor sangerari reduse care au loc la nivelul tractului digestiv, ce nu se disting in materiile fecale. Astfel de forme de hematochezie se detecteaza prin intermediul testelor pentru hemoragii oculte, ce presupun analiza in laborator a unei probe din materiile fecale.

In functie de cauze, sangerarile rectale pot fi insotite de alte manifestari specifice afectiunilor digestive precum dureri abdominale, greturi, varsaturi, lipsa apetitului, tulburari ale tranzitului intestinal si scaderea in greutate.

Optiuni de tratament pentru hematochezie

Indiferent de forma de manifestare, hematochezia nu este un simptom care poate fi ignorat, iar din acest motiv trebuie sa va adresati cat mai repede unui medic imediat ce ati constatat prezenta sangelui in scaun. Dupa cum am aratat, cauzele pot fi multiple, de la cele mai putin ingrijoratoare precum hemoroizii sau fisurile anale pana la cele mai grave cum ar fi cancerul colorectal sau ruperea varicelor esofagiene.

Prin urmare, sunt necesare investigatii pentru identificarea cauzei, in functie de care se stabileste ulterior si tratamentul adecvat.

Pe baza manifestarilor enumerate in capitolul anterior, medicul isi poate da seama la ce nivel al tractului digestiv are loc sangerarea, recomandand apoi investigatiile necesare. Pentru investigarea esofagului si stomacului se apeleaza adesea la endoscopia digestiva superioara, in timp ce investigarea zonelor inferioare ale tractului digestiv se face prin intermediul colonoscopiei. De asemenea, este nevoie de un set complet de analize de sange precum si de analiza in laborator a materiilor fecale, ce pot oferi indicii pretioase in stabilirea diagnosticului.

In ceea ce priveste tratamentul, bineinteles ca acesta este diferit in functie diagnostic si poate varia de la simpla schimbare a regimului alimentar, la administrarea unor medicamente si pana la interventii chirurgicale care uneori se realizeaza in regim de urgenta.

In cazurile grave in care sangerarile rectale au determina pierderi importante de sange, prima preocupare este stabilizarea pacientilor, care pot avea tensiunea scazuta si chiar isi pot pierde cunostinta sau pot intra in stare de soc. Pacientii sunt internati si li se administreaza de urgenta perfuzii cu fluide sau transfuzii de sange si abia dupa ce sunt stabilizati se trece la efectuarea celorlalte investigatii pentru stabilirea diagnosticului.