Gura uscata (xerostomie) – cauze si remedii

Gura uscata (xerostomie) – cauze si remedii Gura uscata (xerostomie) – cauze si remedii

Ultima actualizare: 8 septembrie 2023

Este normal sa aveti din cand in cand gura uscata cand sunteti deshidrat/a sau aveti o stare de nervozitate. Daca aveti insa o senzatie permanenta de gura uscata, acesta poate fi semnul unei afectiuni. Conditia de gura uscata, cunoscuta in termeni medicali ca xerostomie, apare cand organismul nu produce suficienta saliva. Lipsa salivei din cavitatea bucala poate conduce la probleme dentare.

De asemenea, simptomele asociate afectiunii de gura uscata pot include disconfort, gat uscat sau probleme la inghitire. In acest articol, veti afla mai multe informatii despre xerostomie, care sunt cauzele si factorii de risc pentru gura uscata, dar si care sunt remediile sigure pentru a trata aceasta tulburare.


Ce este xerostomia?

Xerostomia sau gura uscata este o afectiune in care glandele salivare din cavitatea bucala nu produc suficienta saliva pentru a o mentine umeda. Gura uscata apare de obicei din cauza efectelor adverse produse de anumite medicamente, radioterapiei folosite pentru a trata cancerul sau problemelor asociate inaintarii in varsta. In cazuri mai putin frecvente, gura uscata poate fi cauzata de o problema ce afecteaza in mod direct glandele salivare.

Aceasta problema este mai frecventa in cazul persoanelor in varsta. Conform statisticilor existente, 1 din 5 adulti pot fi afectati de aceasta problema. Principalul motiv pentru care apare in aceasta categorie de varsta sunt tratamentele pe care le iau pentru a trata diverse afectiuni asociate varstei.

Saliva joaca un rol important in cavitatea bucala, intrucat previne degradarea dintilor prin neutralizarea acizilor produsi de bacterii, limitand in acelasi timp cresterea bacteriilor si indepartarea particulelor alimentare. De asemenea, saliva imbunatateste gustul si va ajuta sa mestectati si sa inghititi mancarea. In plus, enzimele din saliva ajuta la digestie.

Cantitatea redusa de saliva si senzatia de gura uscata pot varia in intensitate, de la un simptom banal pana la o afectiune care poate avea impact major asupra sanatatii. Mai mult, cu cat aceasta conditie se intensifica, impactul pe care il poate avea asupra sanatatii dintilor si gingiilor este major. De asemenea, aceasta poate afecta si apetitul, dar si gustul.

Farmacistii Catena recomanda Foramen Herbal Apa de gura cu extract de plante si aloe, deoarece improspateaza respiratia, nu contine alcool si albeste dintii.

Gura uscata – cauze si factori de risc

Atunci cand apare conditia de gura uscata, veti incepe sa observati urmatoarele semne si simptome:

  • senzatie de uscaciune la nivelul cavitatii bucale;
  • saliva se simte vascoasa;
  • respiratie urat mirositoare;
  • dificultati la mestecarea alimentelor, vorbire si inghitire;
  • gat uscat sau dureros, precum si raguseala;
  • limba uscata sau canelata;
  • schimbare in ce priveste simtul gustului;
  • disconfort cand purtati aparat dentar.

Gura uscata este asociata cu urmatoarele cauze ce pot afecta modul in care functioneaza glandele salivare:

  • Tratamentul medicamentos – numeroase medicamente, inclusiv unele OTC-uri, au gura uscata ca efect advers. Printre tipurile de tratament care pot produce aceasta afectiune in mod frecvent se numara medicamentele pentru depresie, hipertensiune si anxietate. De asemenea, gura uscata poate aparea atunci cand utilizati medicamente antihistaminice, degongestionante, pentru relaxarea muschilor sau ameliorarea durerii.
  • Inaintarea in varsta – multe persoane in varsta se confrunta cu senzatia de gura uscata. Factorii care contribuie la aparitia acesteia sunt reprezentati de anumite medicamente, schimbari in abilitatea corpului de a digera medicamentele, nutritia neadecvata, precum si problemele de sanatate care persista pe termen lung.
  • Terapia impotriva cancerului – chimioterapia poate schimba natura salivei si cantitatea produsa. Astfel, apare senzatia de gura uscata, care poate fi de temporara sau sa persiste doar pe perioada tratamentului. Radioterapia efectuata la nivelul capului sau gatului poate afecta glandele salivare, cauzand o scadere a productiei de saliva. Si in acest caz, gura uscata poate fi o senzatie de natura temporara, depinzand de doza de radiatii si de zona tratata.
  • Leziunile nervilor – acestea pot aparea in urma unei interventii chirurgicale sau a unui accident la nivelul capului sau gatului si pot rezulta in aparitia senzatiei de gura uscata.
  • Alte probleme de sanatate – gura uscata poate aparea ca o consecinta a unor probleme de sanatate cum ar fi diabet, infarct sau boala Alzheimer. Aceasta conditie se poate dezvolta si din cauza sindromului Sjogren sau in urma infectarii cu HIV. Sforaitul sau dormitul cu gura deschisa pot contribui si ele la aparitia xerostomiei.
  • Factorii de risc ce pot determina aparitia acestei conditii includ consumul de tutun si alcool. In plus, folosirea drogurilor cu scop recreativ, cum ar fi metamfetamina, poate conduce la aparitia senzatiei de gura uscata si probleme la nivelul dintilor.

Remedii sigure pentru gura uscata (xerostomie)

Cand nu este tratata corespunzator, gura uscata poate provoca diverse probleme de sanatate, cum ar fi:

  • aparitia placii bacteriene, a cariilor si problemelor gingivale;
  • fomarea de afte bucale;
  • rani sau piele despicata la colturile gurii, precum si craparea buzelor;
  • nutritia este afectata din cauza problemelor de mestecare si inghitire.

Pentru a determina daca va confruntati cu senzatia de gura uscata, medicul va analiza cu atentie istoricul medical si medicamentele pe care le folositi in prezent. De asemenea, acesta va examina cavitatea bucala, pentru a identifica eventualele simptome. Este posibil ca medicul sa solicite efectuarea anumitor teste de sange sau care sa masoare cantitatea de saliva pe care o produceti.

Tratamentul pentru a trata gura uscata depinde de cauza care a condus la aparitia acestei conditii. Medicul specialist sau stomatologul pot recomanda urmatoarele:

  • schimbarea medicatiei ce provocat aparitia xerostomiei – este posibil ca medicul sa va recomande sa reduceti dozajul anumitor medicamente sau sa le inlocui cu altele, care nu pot provoca gura uscata;
  • utilizarea de produse care sa va hidrateze gura – acestea pot include produse pentru clatirea sau lubrifierea cavitatii bucale sau saliva artificiala. Produsele care pot fi recomandate pentru a reduce simptomele xerostomiei sunt cele care contin xylitol.
  • prescrierea unor medicamente care pot stimula productia de saliva – aceasta recomandare se face cand xerostomia este deja severa;
  • protejarea danturii – pentru a preveni cariile, stomatologul va poate prescrie diverse tratamente cu fluor, pe care sa le aplicati inainte de culcare.

Pentru a preveni aparitia acestei probleme, puteti face urmatoarele schimbari in dieta si obiceiurile pe care le aveti:

  • beti cat mai multa apa rece pe timpul zilei si inainte de a adormi;
  • sugeti cuburi de gheata;
  • consumati bauturi reci si neindulcite;
  • mestecati guma fara zahar sau consumati dulciuri care nu contin zahar;
  • folositi balsam de buze pentru hidratarea acestora;
  • spalati-va pe dinti de 2 ori pe zi si folositi apa de gura fara alcool;
  • evitati consumul de alcool, cafeina sau bauturi acidulate;
  • evitati produsele alimentare acide, condimentate, sarate sau foarte dulci;
  • reduceti fumatul;
  • nu adormiti cu proteza dentara.

Atunci cand va confruntati cu gura uscata este important sa aveti grija de dantura si sa consultati cat mai rapid un medic. Cu ajutorul recomandarilor medicului, veti putea identifica principala cauza care a dus la aparitia acestei conditii si puteti urma tratamentul adecvat. De asemenea, prin schimbarea obiceiurilor alimentare si prin colaborarea cu stomatologul puteti preveni aparitia cariilor si veti proteja dantura existenta.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/diagnosis-treatment/drc-20356052

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10902-dry-mouth-xerostomia

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/dry-mouth

https://www.nhs.uk/conditions/dry-mouth/

https://www.webmd.com/oral-health/dental-health-dry-mouth

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Herbal Aloe apa gura 500ml-009

    Foramen Herbal Aloe apa gura X 500ml

    Foramen Herbal, Apa de gura cu extract de plante si Aloe.    Improspateaza respiratia. Nu contine alcool. Albeste dintii.   Mod de folosire Foramen Herbal Aloe apa gura   Puneti…