Gripa sezoniera 2024-2025. La ce sa va asteptati si cum sa va pregatiti?

Gripa sezoniera 2024-2025. La ce sa va asteptati si cum sa va pregatiti? Gripa sezoniera 2024-2025. La ce sa va asteptati si cum sa va pregatiti?

Ultima actualizare: 9 octombrie 2024

Iata-ne ajunsi la debutul unui nou sezon rece, care aduce cu sine, ca de obicei, si o crestere a riscului de raceala si gripa! Este firesc sa se intample asa, deoarece schimbarile de temperatura si reducerea intensitatii razelor solare care stimuleaza organismul sa produca vitamina D duc la o scadere a imunitatii in aceasta perioada. Pe de alta parte, sezonul rece este favorabil virusurilor respiratori, care isi intensifica circulatia in aceasta perioada gasind si un teren favorabil pe fondul imunitatii scazute de care am amintit.

Creste astfel incidenta infectiilor respiratorii iar raceala si gripa sunt cele mai frecvente dintre ele. In acest articol vom vorbi despre gripa pentru ca este mai severa decat raceala iar fiecare sezon are caracteristicile sale legate de aceasta boala.

Asadar, daca vreti sa aflati cum sa va protejati de gripa in sezonul 2024 – 2025 si cum sa va tratati daca nu ati reusit sa evitati boala, va invitam sa parcurgeti randurile de mai jos.  


Ce este gripa

Pentru a preveni eficient o boala este important sa o cunoasteti si de aceea incepem cu o prezentare a informatiilor esentiale despre gripa. Asadar, gripa este o afectiune respiratorie de natura infectioasa cauzata de virusuri din familia Influenza. Exista trei tipuri de virusuri din aceasta familie (A, B si C) care sufera frecvent mutatii, astfel ca virusurile care vor circula cu preponderenta in acest sezon au caracteristici diferite de cele din sezonul precedent, cu toate ca actioneaza in mod similar.  

Testul rapid Flowflex Influenza A/B este un autotest pentru detectarea virusului gripal de tip A, inclusiv a subtipurilor cunoscute in prezent, si a antigenelor de tip B, direct din probele nazale de la persoanele care au simptome.

 

Gripa apare dupa ce virusul patrunde in organism prin caile respiratori si se fixeaza in zonele superioare, mai precis la nivelul nasului, gatului, laringelor sau traheei. Odata patruns in organism, virusul incepe sa se multiplice, avand nevoie de o perioada de incubatie de 2-3 zile.

Vorbim deci de o infectie virala a cailor respiratorii superioare, ceva mai severa decat o raceala dar mai putin grava in comparatie cu bronsita sau peneumaonia – care sunt tot infectii respiratorii dar care se manifesta mai in profunzime.

Cum se transmite gripa

Trebuie precizat de la bun inceput ca gripa este o boala foarte contagioasa care se transmite preponderent pe cale aeriana de la persoanele deja infectate. Vectorul de transmitere il constituie secretiile de saliva si mucus pe care persoanele infectate le elibereaza involuntar in atmosfera prin tuse, stranut sau atunci cand isi sufla nasul sau vorbesc. Este vorba de particule minuscule dar cu o mare incarcatura virala, care plutesc in suspensie in aer si sunt aspirate astfel pe nas sau pe gura in timpul respiratiei sau atunci cand o persoana sanatoasa mananca, vorbeste sau casca.

Totodata, gripa se transmite si prin contact cu suprafete contaminate pe care au ajuns particule virale din aer sau in urma atingerii de catre o persoana infectata. Se intampla cel mai adesea in cazul suprafetelor intens folosite de mai multe persoane cum ar fi clantele usilor, balustradele, scaunele din salile de asteptare sau mesele sin spatiile de alimentatie publica. Daca o persoana cu gripa stranuta in apropierea acestor suprafete sau le atinge cu mana pe care si-a dus-o la gura sau la nas, acestea vor fi contaminate iar particulele virale se transmit urmatoarei persoane care va intra in contact cu ele, avand in vedere ca virusurile pot supravietui 24 de ore in astfel de conditii.

Gripa se transmite foarte usor in colectivitati si in zonele aglomerate, mai ales daca este vorba si de spatii inchise.

Care sunt simptomele specifice gripei

In formele usoare, gripa poate fi chiar si asimptomatica, eventual cu simptome similare unei raceli banale. Chiar daca simptomele sunt asemanatoare, gripa usoara nu este acilasi lucru cu raceala, fiind vorba de doua afectiuni distincte cauzate de agenti patogeni diferiti – respectiv virusul gripal si rinovirusurile sau coronavirusurile responsabile de aparitia racelii.

Revenind la gripa, simptomele acesteia difera de la caz la caz, fiind influentate de incurcatura virala, imunitatea persoanei afectate, starea generala de sanatate si varsta. Un tablou simptomatic general include urmatoarele manifestari:

  • Febra in jur de 40 de grade sau chiar mai mult;
  • Frisoane;
  • Transpiratie abundenta;
  • Dureri musculare si articulare;
  • Tuse;
  • Rinoree;
  • Congestie nazala;
  • Durere in gat;
  • Respiratie ingreunata;
  • Stare de oboseala si slabiciune;
  • Dureri de cap;
  • Pierderea mirosului si/sau a gustului;
  • Varsaturi si diaree, mai frecvente in cazul copiilor.

Cum se trateaza gripa

Nu exista un tratament standard pentru gripa, recomandarile medicului in acest sens fiind facute in functie de simptome. Totusi, pacientii cu gripa trebuie sa se odihneasca, mai ales in perioadele febrile, pentru a nu irosi energia necesara sistemului imunitar in lupta cu boala, si sa se hidrateze suficient pentru ca organismul pierde mai multa apa prin transpiratie. Sunt recomandate ceaiurile indulcite cu putina miere si cu suc de lamaie adaugat, precum si consumul de fructe si legume proaspete, ce contin vitamine si minerale care intaresc imunitatea.

Pentru a scadea febra, pacientii cu gripa pot lua antitermice iar pentru nasul infundat se recomanda decongestionante nazale sub forma de spay-uri sau picaturi. Durerile de cap si durerile musculare pot fi ameliorate cu analgezice sau antiinflamatoare, iar pentru durerile in gat exista drajeuri si diferite comprimate cu efect calmant. Tusea poate fi calmata cu siropuri sau medicamente cu efect exepctorant si mucolitic, ce faciliteaza eliminarea excesului de mucus din caile respiratorii.

Petru a sprijini sistemul imunitar, pacientilor cu gripa le pot fi recomandate si medicamente antivirale iar acestea nu trebuie confundate cu antibioticele. Tratamentul cu antibiotice nu are niciun efect in cazul gripei, dat fiind faptul ca este vorba de medicamente impotriva bacteriilor, in timp ce gripa este o afectiune cauzata de un virus. Exista si cazuri in care gripa este insotita de o suprainfectie bacteriana iar  in astfel de situatii poate fi administrat si antibiotic, insa doar la recomandarea medicului.

Cum poate fi prevenita gripa

Cea mai sigura metoda de preventie este vaccinarea antigripala, care se administreaza cu aproximativ doua saptamani inaintea debutului sezonului rece, pentru ca vaccinul sa aiba timp sa isi faca efectul. In fiecare sezon, formula vaccinului gripal este modificata pentru a fi adaptata virusului care circula in perioada respectiva, dat fiind faptul ca acesta sufera mutatii de la an la an. Vaccinarea este recomandata in special persoanelor din grupele de risc, respectiv copiii intre 3 si 5 ani, varstnicii peste 65 de ani, pacientii cu boli cronice si femeile insarcinate. De asemenea, in grupele de risc sunt incluse si persoanele institutionalizate in centrele de asistenta sociala, personalul care deserveste aceste centre precum si personalul medical din spitalele publice si private. Pentru toate aceste categorii vaccinarea antigripala este gratuita, iar  celelalte persoane care doresc sa se imunizeze pot procura vaccinul din farmacii.

Pentru a preveni imbolnavirea este importanta si respectarea regulilor de igiena, cu accent pe spalarea mainilor inainte de masa si dupa ce intrati in contact cu obiecte sau suprafete ce pot fi contaminate. Dat fiind faptul ca nu intotdeauna puteti avea la dispozitie apa si sapun, este recomandat sa aveti permanent la dumneavoastra un flacon cu dezinfectant pentru maini, pe care sa il folositi ori de cate ori este cazul.

Fiind vorba de o boala foarte contagioasa, se recomanda si evitarea contactului cu persoanele care prezinta semne de raceala sau gripa,  precum si evitarea zonelor aglomerate la orele de varf, mai ales de catre persoanele aflate in categoriile de risc.

Nu in ultimul rand, masurile de prevenire presupun  si intarirea sistemului imunitar care are nevoie de mai multe resurse in perioada sezonului rece. Consumul de alimente bogate in vitamine si minerale este esential in acest sens, precum si plimbarile zilnice in aer liber pentru doza necesara de vitamina D – nutrient important in sustinerea imunitatii.