Gripa la varstnici – strategii de preventie si ingrijire adecvata

Gripa la varstnici – strategii de preventie si ingrijire adecvata Gripa la varstnici – strategii de preventie si ingrijire adecvata

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

gripa-la-batrani

Gripa este o infectie respiratorie cauzata de virusurile Influenza. Exista mai multe tulpini virale: A, B, C, D. Responsabilitatea epidemiilor sezoniere revine virusului de tip A, incidenta crescuta observandu-se intre lunile octombrie-mai. Cu toate acestea, gripa poate fi cauzata si de infectii cu virusurile de tip B si C, cu o incidenta relativ mai scazuta. Din acest motiv, exista vaccinuri care asigura imunizarea impotriva principalelor tulpini virale care provoaca gripa. Un astfel de vaccin este deosebit de eficient nu neaparat pentru a preveni riscul infectiei, ci pentru a reduce riscurile de eventuale complicatii asociate persoanelor cu risc si violenta simptomelor de gripa.

 

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul continevitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.

 


Ce este gripa?

Gripa este o infectie virala a cailor respiratorii. Prin urmare, provoaca simptome specifice, cum ar fi rinita, dureri in gat, cefalee, tuse seaca, dureri musculare si oboseala. O persoana care are gripa va simti nevoia de a sta la pat, fiind lipsita de energie. In majoritatea cazurilor, simptomele dispar in maximum o saptamana, insa exista si situatii in care infectia poate duce la complicatii cu potential sever. Acestea sunt mult mai frecvente in randul copiilor, persoanelor in varsta, dar si in randul celor cu stare imunitara slabita: persoane cu comorbiditati, care urmeaza tratament imunosupresor si sufera de afectiuni cronice (boli pulmonare, diabet, infectii sistemice).

 

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

 

Sfaturi privind ingrijirea varstnicilor bolnavi de gripa

Deoarece persoanele in varsta sunt mult mai predispuse atat infectiei cu Influenza, cat si gamei variate de complicatii, este foarte important sa se acorde atentie deosebita acestora. Imunitatea scade odata cu varsta, iar rezistenta organismului impotriva infectiilor devine deficitara. Drept urmare, este mult mai probabil ca o infectie relativ usor de gestionat de catre un tanar adult, in randul persoanelor in varsta sa provoace simptome mult mai severe si chiar complicatii. Multe persoane subestimeaza potentialul morbid al gripei: in randul persoanelor cu risc, in fiecare an gripa este responsabila de un numar deosebit de mare de decese.

In ceea ce priveste ingrijirea varstnicilor bolnavi de gripa, la domiciliu, urmatoarele sfaturi pot fi deosebit de eficiente:

  • Odihna este esentiala. Incurajati persoana in varsta sa se odihneasca, astfel incat energia sa fie investita in directia luptei organismului impotriva agentului patogen.
  • Hidratarea optima este esentiala. Persoanele in varsta au tendinta de a se hidrata relativ rar. Incurajati persoana sa bea cat mai multe ceaiuri si apa. De asemenea, desi nu va avea pofta de mancare, organismul are nevoie de micro- si macronutrienti pentru a functiona eficient.
  • In cazul in care a fost prescris tratament antiviral, asigurati-va ca acesta este urmat intocmai. Dati-i pastilele conform planului terapeutic elaborat de catre medic.
  • Suplimentarea dietei zilnice cu vitamine pentru imunitate (A, C, D, E) va ajuta organismul sa lupte impotriva gripei. Asigurati-i un aport in conformitate cu doza zilnica recomandata.

Daca simptomele gripei se exacerbeaza si apar semne de complicatii, nu ezitati sa solicitati de urgenta asistenta medicala specializata. Gripa la batrani – si in special la cei cu afectiuni cronice – are tendinta de a se prezenta cu simptome mult mai greu de gestionat.

Ingrijirea pacientului varstnic cu gripa (tratarea gripei la batrani)

De cele mai multe ori, infectia gripala este autolimitata, cu manifestari relativ usoare in randul persoanelor sanatoase, care nu prezinta comorbiditati. De multe ori, tratamentul antiviral nu se recomanda in infectii usoare, la persoane cu imunitate normala, deoarece poate duce la o gama variata de efecte secundare nedorite. In schimb, in cazul persoanelor cu risc de complicatii, se recomanda administrarea de antivirale. Tratarea gripei la batrani urmeaza schema de tratament obisnuita in infectia gripala, care include farmacoterapia cu antivirale, suplimente care sporesc imunitatea si, bineinteles, repaus la pat:

  • Tratament cu oseltamivir, zanamivir si peramivir, medicamente antivirale care fac parte din  familie inhibitorilor de neuraminidaza (eficiente pentru gripa cauzata de tulpina A si B).
  • Tratament cu amatadina, rimantadina (pentru gripa de tip A).

Acestea sunt principalele scheme terapeutice eficiente in cazurile de gripa. De retinut insa este faptul ca farmacoterapia antivirala poate prezenta efecte secundare. Conform datelor, sunt mai frecvente in randul persoanelor in varsta. Totusi, raportul risc/beneficiu este favorabil, ceea ce inseamna ca, in cazurile de risc, beneficiile terapiei antivirale depasesc cu mult eventuale efecte secundare care ar putea aparea.

gripa-persoane-in-varsta

Strategii de preventie

Adultii cu varsta de  peste 65 de ani sunt cei mai predispusi riscului de deces din cauza gripei. Conform datelor epidemiologice, aproximativ 90% din decesele anuale cauzate de gripa survin in randul persoanelor in varsta. Strategiile de preventie sunt esentiale pentru a reduce acest risc, iar vaccinarea, inainte de toate, reprezinta principala modalitate de preventie a infectiei. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cateva strategii eficiente de preventie si reducere a riscului asociat infectiei cu Influenza:

  • Vaccinarea este absolut esentiala. Cel cu doza mare contine o cantitate de antigen de patru ori mai mare decat un vaccin conventional. Astfel, stimuleaza productia suplimentara de anticorpi impotriva tulpinilor de Influenza, asigurand o protectie mult mai buna in randul persoanelor in varsta. Persoanele care locuiesc impreuna cu un varstnic ar trebui, in aceeasi masura, sa se vaccineze impotriva gripei.
  • Limitarea contactului cu persoane care prezinta simptome de gripa sau raceala. Infectia cu Influenza este deosebit de usor de transmis, principala cale de vehiculare fiind cea aeriana. Stranutati sau tusiti intr-un servetel sau la nivelul plicii cotului.
  • Purtarea mastii chirurgicale, care trebuie sa acopere atat gura, cat si nasul. Persoanele care prezinta risc de complicatii ar trebui sa evite spatiile aglomerate si cu flux mare de oameni, in special in perioada de varf a gripei.
  • Consumul de fructe si legume bogate in vitamine si minerale, insa si suplimentarea zilnica a dietei cu vitamine care sustin sistemul imunitar poate fi deosebit de eficienta.
  • Spalarea si dezinfectarea mainilor, evitarea ducerii acestora la nas, gura, ochi (cai de acces pentru virus) poate fi eficienta pentru a reduce de gripa.

 

Bibliografie:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/
  2. https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
  3. https://www.healthpartners.com/blog/what-to-do-if-you-have-the-flu/
  4. https://www.nationaljewish.org/conditions/health-information/health-infographics/flu-prevention-tips