Gripa la copii – simptomatologie si remedii

Gripa la copii – simptomatologie si remedii Gripa la copii – simptomatologie si remedii

Ultima actualizare: 29 august 2024

gripa-la-copii

Gripa este o boala cauzata de un virus respirator. Gripa se poate raspandi rapid in interiorul comunitatilor, deoarece virusul se transmite de la o persoana la alta. Mai exact, daca o persoana care are gripa tuseste sau stranuta, virusul gripal este pulverizat in aer. Apoi, oamenii aflati in apropiere, inclusiv copiii, il pot inspira pe nas sau pe gura.

De asemenea, virusul se poate raspandi si atunci cand oamenii ating o suprafata contaminata, cum ar fi clanta unei usi, si apoi isi duc mainile sau degetele la nas sau gura sau isi freaca ochii.

Cand incepe sezonul gripei?

Sezonul gripei debuteaza de obicei toamna si se poate intinde pana la sfarsitul primaverii. In mod ideal, copiii ar trebui sa fie vaccinati anual impotriva gripei de indata ce acesta este disponibil. Recomandarea este ca vaccinarea sa fie facuta nu mai tarziu de sfarsitul lunii octombrie.

Atunci cand exista un focar sau o epidemie, de obicei in lunile de iarna, gripa afecteaza de cele mai multe ori copiii prescolari sau scolari. De asemenea, virusurile gripale se raspandesc rapid si in randul studentilor si al adolescentilor.

In primele zile de boala, virusul se transmite extrem de usor catre alti copii, parinti si alte persoane apropiate.


Informatii generale despre gripa

Gripa este o infectie a nasului, gatului si plamanilor, care fac parte din sistemul respirator. Majoritatea persoanelor se vindeca de gripa de la sine. Exista insa cazuri in care gripa si complicatiile ei pot fi fatale. Persoanele care au risc mai mare de a dezvolta complicatii gripale sunt:

  • copiii sub 2 ani
  • adultii peste 65 de ani
  • persoanele cu sistemul imunitar slabit
  • persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi astmul, bolile de inima, bolile de rinichi, bolile hepatice si diabetul
  • persoanele care locuiesc in case de batrani si in alte institutii de ingrijire de lunga durata
  • persoanele care sunt insarcinate sau intentioneaza sa ramana insarcinate in timpul sezonului gripal
  • persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mare

Gripa la copii - cauze si factori de risc

Gripa este cauzata de virusurile gripale, care sunt impartite in 3 categorii:

Virusurile gripale A si B

Aceste 2 tipuri de virusuri provoaca infectii raspandite (epidemii) aproape in fiecare iarna. Acestea provoaca spitalizari si decese in fiecare an. Unul dintre motivele pentru care gripa ramane o problema este ca virusurile sufera des mutatii expunandu-i pe oameni la noi tipuri de virusuri in fiecare an.

gripa-la-copii-cauze

Virusurile gripale C

Acest tip de virus provoaca o boala respiratorie foarte usoara sau nu provoaca deloc simptome si nici epidemii.

Cum se transmite gripa la copii

Virusurile gripale se transmit adesea de la un copil la altul prin stranut sau tuse. In plus, virusul poate trai pentru o perioada scurta de timp pe suprafete, cum ar fi manere, jucarii, pixuri sau creioane, tastaturi, telefoane si tablete. Copilul poate lua un virus gripal daca atinge o suprafata cu care a intrat in contact o persoana infectata si apoi isi aduce mana la gura, nas sau ochi.

Oamenii sunt cei mai contagiosi cu 24 de ore inainte de aparitia simptomelor si in perioada in care simptomele sunt cele mai active. Riscul de a infecta pe altii dispare de cele mai multe ori in ziua 5-7 de boala. Deoarece gripa se poate raspandi inainte de aparitia primelor simptome, contractarea unui virus gripal se poate face usor. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor, care intra des in contact cu multe suprafete si apoi isi ating gura, nasul sau ochii.

Gripa la copii – factori de risc

Un copil este mai expus riscului de gripa daca:

  • Sta in preajma persoanelor infectate cu gripa
  • Nu a fost vaccinat antigripal
  • Nu se spala pe maini dupa ce a atins suprafetele infectate

Copiii mici si copiii care au anumite afectiuni de baza sunt expusi unui risc crescut de spitalizare sau de infectie gripala severa sau complicata.

Simptomele gripei la copii

Printre simptomele de gripa la copii se numara:

  • febra brusca (de obicei mai mare de 38 °C)
  • frisoanele
  • durerile de cap, durerile de corp si oboseala accentuata
  • durerea in gat
  • tusea uscata
  • nasul infundat sau rinoreea

In plus, unii copii pot vomita si pot avea scaune moi (diaree).

Dupa primele zile, durerea in gat, nasul infundat si tusea continua devin cele mai evidente simptome. Gripa la copii poate dura o saptamana sau chiar mai mult.

Cand este necesar consultul de specialitate?

Daca banuiti ca micutul poate avea gripa, contactati medicul pediatru cat mai curand posibil. De asemenea, luati legatura cu medicul daca cel mic pare deosebit de bolnav sau situatia se agraveaza. Medicul poate pune diagnosticul pe baza simptomelor sau poate efectua un test pentru a verifica daca micutul a intrat in contact cu un virus gripal.

In plus, chiar daca cel mic a fost deja consultat de un medic, daca simptomele se agraveaza, duceti-l inapoi la medic sau mergeti imediat la o camera de garda pentru a fi tratat.

Diagnosticul de gripa

In majoritatea cazurilor, felul in care se prezinta copilul este suficient pentru ca medicul sa puna diagnosticul de gripa.

Cu toate acestea, simptomele specifice gripei pot fi cauzate si de alte tipuri de infectii. In acest caz, medicul trebuie sa efectueze un test pentru a se asigura ca este vorba de gripa. Pentru a face acest lucru, specialistul preleva o proba de saliva sau mucus din nasul sau gatul celui mic. Rezultatele pot fi gata rapid sau pot dura mai mult daca testul este trimis la un laborator.

Remedii pentru gripa la copii

Majoritatea copiilor cu gripa se recupereaza acasa. In tot acest timp, asigurati-va ca micutul:

  • Bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea
  • Doarme mult si se relaxeaza
  • Ia acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea febrei si a durerilor. Nu dati copiilor sau adolescentilor aspirina din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye.

Medicii pot prescrie medicamente antivirale copiilor foarte bolnavi sau copiilor expusi riscului de a dezvolta simptome mai grave. Medicamentele pot scurta durata simptomelor cu 1-2 zile. Pentru rezultate mai bune, esential ar fi ca micutii sa inceapa sa le ia in termen de 48 de ore de la debutul gripei. Daca medicul prescrie un medicament antiviral pentru copil, recomandarea este sa intrebati daca pot aparea eventuale reactii adverse. Antibioticele nu pot trata gripa, deoarece actioneaza numai impotriva bacteriilor, nu si a virusurilor.

Gripa la copii - posibile complicatii

Cei mai predispusi la complicatii grave ale gripei sunt copiii mai mici de 2 ani si cei cu probleme cronice de sanatate, cum ar fi astmul si diabetul. Printre aceste complicatii se numara:

  • pneumonia
  • deshidratarea
  • agravarea problemelor medicale de durata, cum ar fi bolile de inima sau astmul, sinuzita si infectiile urechii.

Gripa la copii - sfaturi pentru preventie

Nu exista o modalitate garantata de a evita gripa. Vaccinarea antigripala efectuata anual, insa, poate ajuta. Toti cei cu varsta de 6 luni si mai mult pot fi vaccinati in fiecare an.

Vaccinul antigripal ar trebui efectuat inainte de sfarsitul lunii octombrie, deoarece in aceasta luna incepe sezonul gripal. Va puteti vaccina copilul si mai tarziu, insa, in timpul sezonului gripal. Multi specialisti administreaza vaccinuri impotriva gripei pana in luna mai, daca virusurile gripale inca circula.

Pentru a-i proteja pe ceilalti de orice fel de patogeni este recomandat sa va spalati bine si des pe maini, sa purtati masca si sa evitati contactul cu persoanele bolnave.

gripa-la-copii-prevenire

Ce altceva poate ajuta?

Pentru a ajuta la prevenirea raspandirii gripei este recomandat sa:

  • Nu folositi la comun niciodata cani si ustensile de mancare.
  • Nu mergeti la serviciu sau la scoala pana cand va reveniti.
  • Va acoperiti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati, apoi sa-l aruncati la cosul de gunoi.
  • Tusiti sau stranutati in partea superioara a bratului, nu in palme, daca nu aveti la indemana un servetel.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/flu-symptoms-in-kids

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/flu/Pages/the-flu-what-parents-need-to-know.aspx

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/influenza/influenza-flu-in-children

https://kidshealth.org/en/parents/flu.html