Glicemie mare dimineata - care sunt cauzele si solutiile

Glicemie mare dimineata - care sunt cauzele si solutiile Glicemie mare dimineata - care sunt cauzele si solutiile

Ultima actualizare: 16 decembrie 2022

glicemie-mare

Atunci cand ne referim la „glicemie”, ne referim la nivelul de glucoza din sange – care se masoara in miligrame pe decilitru. In situatia pacientilor cu diabet zaharat, valorile glicemiei dimineata sunt mai mari decat in cazul persoanelor care nu sufera de aceasta boala. Astfel, valoarea normala a glicemiei dimineata la o persoana care nu are diabet este mai mica de 100 mg/ dl, iar la o persoana cu diabet poate sa fie de aproximativ 80 – 130 mg/ dl. Nivelul glucozei din sange este mentinut in anumite limite datorita insulinei si glucagonului, hormoni care sunt produsi de catre pancreas.


Despre glicemie, pe scurt

Este foarte important ca glicemia sa fie tinuta sub control pentru a evita eventualele complicatii care pot sa apara – accident vascular, boli cardiovasculare sau neuropatie diabetica. Atunci cand o persoana are glicemia mare pentru o perioada mai lunga de timp, se poate ajunge inclusiv la afectarea vederii sau la boala renala. Daca avem de-a face cu hiperglicemie care este in stadiu avansat, masurile simple nu mai sunt de ajutor iar persoana respectiva nu se poate vindeca de la sine. Se poate ca medicul specialist sa recomande in aceasta situatie administrarea de injectii cu insulina, tratament medicamentos sau anumite suplimente alimentare.

Pentru a mentine o concentratie normala a glucozei in sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Glucosuport. Acest supliment alimentar contine zinc, crom, extracte vegetale din dud – alb, precum si extracte de scortisoara si de Gymnema Sylvestre. Cromul favorizeaza metabolismul normal al macronutrientilor, zincul si extractul din frunze de dud alb ajuta metabolismul normal al carbohidratilor, iar extractele de Gymnema Sylvestre si scortisoara au rolul de a sustine mentinerea unui nivel normal al glicemiei.

Valori normale glicemie

Specialistii au stabilit anumite valori de referinta ale glicemiei pentru persoanele care sufera de diabet, alte valori pentru cele cu prediabet si altele pentru persoanele sanatoase. Este important de avut in vedere faptul ca aceste valori pot sa fie diferite si din cauza momentului in care este efectuata masurarea – adica inainte sau dupa masa. In mod normal, inainte de masa, glicemia ar trebui sa aiba o valoare de aproximativ 72 – 99 mg/ dl. Daca este masurata la doua ore dupa ce mancam, in mod normal, valorile ar trebui sa fie de aproximativ 140 – 199 mg/ dl.

Pentru a mentine sistemul digestiv intr-o buna stare de functionare si pentru a pastra un nivel normal al glucozei in sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport Ceai. Acest supliment alimentar contine scortisoara, frunze de afin, teci de fasole, urzica, frunze de dud – alb, radacina de brusture si urzica. Sunt ingrediente care contribuie la un metabolism normal – glucidic, lipidic si proteic – avand efect oxidant si mentinand echilibrul fiziologic al nivelului de zahar din sange.

Glicemie mare dimineata – care sunt cauzele

In situatia persoanelor care nu sufera de diabet zaharat, glicemie mare dimineata poate sa apara din cauza faptului ca au mancat seara, tarziu, inainte de culcare, sau pentru ca au mancat in timpul noptii. Pentru ca valoarea glicemiei pe care o masurati dimineata sa fie relevanta, este important sa fi trecut cel putin opt ore de cand v-ati hranit ultima data. Puteti sa va confruntati cu glicemie mare dimineata si daca are loc o secretie nocturna mai mare a hormonului de crestere (GH). Si persoanele care lucreaza in ture de noapte pot experimenta astfel de episoade, chiar daca nu au mancat in noaptea respectiva.

La pacientii cu diabet, problema poate sa apara in cazul in care boala nu este tinuta eficient sub control si se impune o evaluare din partea unui medic diabetolog. De aemenea, glicemie mare dimineata poate sa apara si pe fondul insulinorezistentei asociate sindromului metabolic si nivelului redus al insulinei din sange. Tot in cazul pacientilor cu diabet, se poate intampla ca noaptea sa sufere de hipoglicemie. In aceasta situatie, hormonii de contrareglare vor provoca o glicemie mare dimineata. La persoanele care nu sufera de diabet, insulina are capacitatea de a contracara cresterea valorilor glicemiei. In cazul diabeticilor, cantitatea de insulina sintetizata de pancreas poate sa nu fie suficienta sau poate sa apara rezistenta la insulina.

Solutii pentru glicemie mare dimineata

Unul dintre sfaturile cele mai importante ale specialistilor pentru persoanele cu glicemie mare dimineata este acela de a adopta o alimentatie cat mai sanatoasa. Alimentele care contin sare, grasimi si zahar nu contribuie la reglarea nivelurilor glicemiei, iar in combinatie cu un stil de viata sedentar pot sa creasca riscul de diabet. Specialistii recomanda sa reduceti cantitatea de alimente pe care o consumati in timpul serii, sa evitati pe cat posibil „micile gustari” de dupa cina si sa executati anumite exercitii fizice usoare. Persoanele cu glicemie mare dimineata sunt sfatuite sa consume mai multe legume si fructe, produse lactate si carne slaba – pui sau peste. Sunt recomandate si semintele, migdalele sau nucile, precum si alimentele bogate in fibre – fasole boabe, naut, linte, cereale integrale.