Gingivita este deseori o inflamatie dureroasa a gingiilor, aparand in general ca urmare a acumularii placii bacteriene la nivelul danturii. Este o problema frecvent intalnita, ce afecteaza majoritatea adultilor, la un moment dat in viata. Aceasta forma de afectiune gingivala se manifesta de obicei prin simptome usoare, dar daca nu este tratata, in timp poate evolua, transformandu-se intr-o afectiune grava.
Ce este gingivita?
Gingivita este o inflamatie gingivala, provocata de obicei de infectiile bacteriene. Netratata la timp, poate sa devina o infectie grava, cunoscuta sub numele de parodontita.
Exista doua tipuri de gingivita:
-
cea indusa de placa bacteriana – cand acumularea placii irita gingiile, ducand la inflamatie, modificarea culorii gingiei si durere;
-
leziunile gingivale care nu au fost produse de placa – pot aparea in urma unei infectii bacteriene, virale sau fungice, cum ar fi aftele. Reactiile alergice, bolile si reactia organismului la corpuri straine, precum protezele dentare, pot provoca, de asemenea, acest tip de gingivita.
Daca nu sunt tratate corespunzator, ambele tipuri de gingivita pot evolua catre parodontita, o afectiune gingivala mai severa, care poate duce la aparitia unor complicatii suplimentare, cum ar fi pierderea dintilor.
Daca sunteti in cautarea unui produs cu actiune complexa, care previne si reduce inflamarea si sangerarea gingiilor, inclusiv in cazul afectiunilor parodontale, specialistii nostri va recomanda Foramen gel dentar cu clorhexidina. Are proprietati antiseptice si regenerante, contribuind la reducerea inflamatiei locale si la repararea mucoasei bucale si gingivale.
Gingivita – cauze si factori de risc
Toata lumea are bacterii in gura, cele mai multe dintre acestea neconstituind un pericol pentru organismul uman. Cateva tipuri de bacterii sunt insa problematice, acestea ducand la formarea placii, un strat lipicios si aproape invizibil care se depune pe dinti.
Cand dantura nu este curatata regulat si temeinic, bacteriile respective si placa acumulata provoaca o infectie la nivelul gingiei. Acest fenomen se numeste gingivita. Treptat, placa se intareste, transformandu-se in tartru, care este mai dificil de indepartat, pentru eliminarea acestuia fiind nevoie de ajutor de specialitate. Tartrul poate capta si mai multe bacterii, agravand astfel gingivita.
Din pacate, aceasta problema a gingiilor este foarte comuna – aproximativ jumatate dintre adultii de peste 30 de ani au vreo forma de afectiune gingivala.
Pentru prevenirea inflamatiei si a sangerarii gingivale, farmacistii Catena va recomanda Foramen apa de gura cu clorhexidina. Aceasta lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala, responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate. Are o compozitie speciala pentru gingiile sensibile.
Pe langa igiena dentara incorecta, mai exista si alti factori care pot favoriza aparitia gingivitei. Acestia sunt:
-
sexul masculin, desi cercetatorii nu au gasit inca o explicatie clara pentru acest fenomen. Ar putea avea legatura cu hormonii sau poate ca e din cauza faptului ca barbatii tind sa mearga mai rar la stomatolog;
-
saracia si educatia precara, factori asociati de fapt cu tot felul de afectiuni;
-
fumatul, care afecteaza capacitatea organismului de a lupta cu infectiile;
-
anumite medicamente, precum fenitoina, ciclosporina, blocantele canalelor de calciu si contraceptivele orale sau injectabile (aceste medicamente pot sa provoace sau sa agraveze gingivita, deoarece determina umflarea excesiva a tesutului gingival si indepartarea mai dificila a placii);
-
modificarile hormonale, cum ar fi cele aparute in timpul sarcinii sau menopauzei, dar si in cazul menstruatiei sau administrarii anticonceptionalelor;
-
bolile cronice, precum cancerul (leucemia), diabetul si infectia cu virusul HIV, au fost asociate cu risc sporit de gingivita, deoarece in astfel de situatii, organismului ii este mai dificil sa combata infectiile, inclusiv afectiunile gingivale;
-
deficitul sever de vitamina C, desi aceste cazuri sunt mai rare in prezent;
-
metalele grele, precum nichelul intalnit intr-unele bijuterii;
-
expunerea la bismut, substanta prezenta in anumite produse de machiaj;
-
inaintarea in varsta;
-
istoricul familial.
Gingivita – simptome si manifestari
Gingiile sanatoase sunt ferme, de culoare roz deschis, si sustin bine dintii. Insa, in caz de gingivita, simptomele includ:
-
gingii umflate;
-
aspect modificat, gingiile capatand o nuanta de rosu inchis;
-
sangerari aparute usor in momentul periajului sau in timpul folosirii atei dentare;
-
respiratie urat mirositoare (halena);
-
retragere gingivala;
-
dureri gingivale persistente;
-
durere sau sensibilitate dentara – din cauza retragerii gingivale, dintii sunt mai expusi si deci mai sensibili la alimente si bauturi reci sau fierbinti;
-
clatinarea dintilor sau modificari in ce priveste modul in care se aliniaza acestia in momentul masticatiei – simptome aparute in cazuri avansate (parodontita).
In cazurile usoare, este posibil ca gingivita sa nu determine disconfort sau vreun simptom evident.
Tratament gingivita
Pentru a preveni sau trata gingivita, pacientii trebuie sa foloseasca produse de igiena orala special concepute pentru eliminarea placii, astfel incat sa reduca pe cat posibil depunerile de tartru.
Tratamentul pentru gingivita are ca scop controlul infectiei si restabilirea sanatatii dintilor si gingiilor. Medicul stomatolog va examina simptomele, cum ar fi prezenta placii bacteriene sau a tartrului. Apoi, va curata temeinic dintii, pentru a indeparta bacteriile daunatoare, placa si tartrul. Pentru aceasta, va apela la detartraj si rindeluire radiculara. Detartrajul elimina tartrul si bacteriile de pe dinti si de sub marginile gingiilor, iar prin rindeluirea radiculata, se netezeste suprafata radacinii dintilor, acest pas contribuind la prevenirea atasarii bacteriilor.
Detartrajul poate fi dureros, mai ales daca depunerile de tartru acopera suprafete extinse sau gingiile sunt sensibile.
Suplimentar, restaurarea dentara prin remedierea obturatiilor sau a coroanelor dentare, contribuie si ea la mentinerea igienei orale. Anumite probleme, cum ar fi dintii strambi sau coroanele dentare fixate necorespunzator, pot ingreuna eliminarea completa a placii si tartrului. In plus, pot sa irite gingiile.
Pentru a opri evolutia gingivitei, stomatologul va recomanda o rutina privind igiena orala corecta.
In acest scop, puteti include in rutina zilnica Listerine apa de gura Total Care. Folosita dupa periaj, ofera 6 beneficii pentru o igiena orala optima: reduce placa dentara, mentine sanatatea gingivala, ajuta la indepartarea bacteriilor nocive din cavitatea bucala, intareste smaltul dintilor, previne acumularea tartarului pentru a mentine albul natural al dintilor si ofera o respiratie proaspata, de durata. Prezinta eficacitate demonstrata clinic, indepartand pana la 99% dintre bacteriile care determina aparitia placii dentare si actionand in zonele greu accesibile cu periuta de dinti.
Metode de preventie
Printre optiunile prin care puteti preveni gingivita, se numara urmatoarele:
-
periaj temeinic, de doua ori pe zi, dimineata si seara – periajul corect trebuie sa dureze 3 – 5 minute in cazul unei periute manuale sau 3 minute in cazul utilizarii unei periute electrice;
-
controlul diabetului daca aveti un astfel de diagnostic, pentru a mentine sanatatea gingiilor;
-
renuntarea la fumat, precum si evitarea utilizarii altor produse pe baza de tutun;
-
folosirea zilnica a atei dentare, pentru a indeparta bacteriile dintre dinti;
-
clatirea regulata a cavitatii bucale, folosind apa de gura cu proprietati antiseptice;
-
limitarea consumului alimentelor si bauturilor dulci, dar si a alcoolului;
-
vizita la stomatolog de 1 – 2 ori pe an, si mai des in cazul existentei simptomelor de gingivita. Persoanele care prezinta factori de risc pentru dezvoltarea parodontitei (cum ar fi senzatia de gura uscata, fumat sau administrarea anumitor medicamente) pot necesita detartraj mai frecvent.
Surse:
https://www.healthline.com/health/gingivitis#types-of-infections
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453