Oamenii au, in prezent, masele de minte deoarece stramosii nostri au avut mare nevoie de ele. Acum mii de ani, oamenii nu gateau si nu aveau cutite cu care sa-si taie mancarea. Deoarece dintii erau singurele instrumente pe care le aveau pentru a descompune alimentele dure, negatite, oamenii aveau nevoie de un maxilar mai lat, care sa contina molari suplimentari. Maselele, sau molarii de minte, i-au ajutat sa mestece o varietate mai mare de alimente crude.
De ce apar maselele de minte?
Stramosii nostri au supravietuit cu o dieta bazata pe carne cruda, nuci, radacini, fructe de padure si frunze. Pentru a mesteca aceste alimente dure si aspre au avut nevoie de dinti puternici. Astfel, maxilarul, care era mai mare la stramosii nostri, a putut sa cuprinda cu usurinta si maselele de minte.
Prevalenta molarilor de minte este una dintre modalitatile prin care antropologii pot determina varsta scheletelor. De exemplu, scheletul „Turkana Boy” de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian dateaza de acum 1,6 milioane de ani. Cercetatorii banuiesc ca avea opt sau noua ani, deoarece maseaua de minte (cunoscuta si sub denumirea de „al treilea molar”) nu erupsese inca in momentul in care a murit.
Ce este maseaua de minte?
Maselele de minte sunt ultimii dinti adulti care apar. Maseaua de minte se numeste si „al treilea molar” si se afla chiar in partea din spate a gurii.
De multe ori, maselele de minte cresc corect si nu provoaca probleme. Cu toate acestea, exista situatii in care molarii de minte raman blocati in gingii sau in osul maxilarului si nu cresc (masea de minte impactata). Cand se intampla acest lucru, se poate ajunge la infectii, carii, boli ale gingiilor si alte probleme de sanatate orala. Acesta este motivul pentru care multi furnizori de servicii medicale recomanda eliminarea acestora.
Nu toata lumea are masele de minte. Unii oameni le dezvolta, iar altii nu.
De ce unii oameni nu au masele de minte?
Radiografia dentara poate dezvalui daca o persoana are sau nu masele de minte. Multi oameni ar putea ramane surprinsi sa afle ca nu au masele de minte si ar putea crede ca este ceva in neregula cu sanatatea lor orala. De fapt este perfect in regula ca multi oameni sa nu aiba acesti molari.
Potrivit specialistilor, se estimeaza ca intre 5 si 37% dintre oameni nu au una sau mai multe masele de minte. Motivul este necunoscut, dar lipsa acestor dinti ar putea avea o cauza genetica. Mai exact, daca unul dintre parinti nu are masele de minte, este posibil ca si urmasii sai sa nu aiba.
Alti factori care ar putea influenta lipsa molarilor de minte sunt mediul si alimentatia.
Cu toate acestea, doar pentru ca nu va puteti vedea maselele de minte nu inseamna ca acestea nu exista. Uneori, molarii de minte devin impactati sau blocati in gingii. Si, drept urmare, nu apar pe deplin.
Dar chiar daca nu va puteti vedea maseaua de minte, o radiografie dentara poate detecta un dinte impactat. Stomatologul poate recomanda indepartarea maselei pentru a evita infectiile gingivale si durerea. Sau poate decide monitorizarea dintilor si indepartarea lor doar in momentul in care incep sa cauzeze probleme.
Ce rol are maseaua de minte?
Indepartarea maselei de minte este o procedura des intalnita, deoarece de multe ori exista spatiu doar pentru 28 de dinti. Daca toate cele patru masele de minte si-ar face aparitia, rezultand 32 de dinti, acest lucru poate duce la supraaglomerare.
Asa ca, daca la nivelul gurii este loc doar pentru aproximativ 28 de dinti, care este scopul molarilor de minte?
Cercetatorii sustin ca molarii de minte au avut rolul de dinti de rezerva pentru stramosii nostri indepartati. In zilele noastre, oamenii mananca alimente moi sau fragede, iar cei mai multi dintre ei isi mentin o igiena orala buna. Ambii factori ajuta la reducerea riscului de a pierde dintii.
In schimb, stramosii nostri mancau diferite tipuri de alimente nu la fel de moi si nu mergeau la stomatolog, motiv pentru care s-au confruntat cu probleme ale gingiilor si dintilor, cum ar fi cariile sau pierderea dintilor. In acest caz, molarii de minte au reprezentat acei dinti de rezerva care ii ajutau sa mestece.
Revenind in zilele noastre, maselele de minte nu mai sunt la fel de necesare, de multe ori provoacand mai mult rau decat bine.
Cand erupe maseaua de minte?
Maseaua de minte apare la diferite varste. In mod obisnuit, va puteti astepta ca maseaua de minte sa apara in preajma adolescentei tarzii sau la inceputul perioadei de adult, intre 17 si 21 de ani. Cu toate acestea, molarii de minte pot aparea mai devreme sau chiar mai tarziu.
In cazul in care se impune indepartarea unei masele de minte, aceasta procedura este mult mai simplu de realizat cand sunteti mai tineri. Si nu din cauza faptului ca nu puteti programa o astfel de interventie chirurgicala mai tarziu in viata, ci pentru ca, atunci cand sunteti mai tineri, oasele din jurul gingiilor sunt mai moi, iar radacinile nervoase de la nivelul gurii nu s-au format complet.
Drept urmare, acesti dinti sunt mai usor de indepartat. Daca asteptati pana mai tarziu, indepartarea poate fi mai dificila si mai dureroasa.
Care sunt primele semne ale aparitiei maselelor de minte?
Exista cateva semne si simptome revelatoare, care indica eruptia maselelor de minte:
-
roseata sau umflare la nivelul gingiilor, in spatele ultimilor molari;
-
durere sau sensibilitate la nivelul maxilarului;
-
dureri faciale, din cauza faptului ca maselele de minte exercita presiune asupra nervilor;
-
pete albe in spatele ultimilor molari deja prezenti. Aceste pete sunt probabil varfurile noilor dinti care erup prin gingii.
Ce probleme pot afecta maseaua de minte?
Nu exista nicio regula care sa impuna indepartarea unei masele de minte care a erupt – mai ales daca exista suficient spatiu la nivelul maxilarului. Unii oameni aleg sa-si indeparteze maselele de minte chiar si atunci cand acestea nu provoaca probleme, doar pentru a evita complicatiile pe viitor. De asemenea, unele persoane prefera sa le pastreze si ajung sa le indeparteze abia in momentul in care incep sa aiba dureri.
Daca amanati indepartarea lor deoarece nu aveti niciun simptom, exista riscul sa aveti nevoie, in cele din urma, de o interventie chirurgicala orala. Maselele de minte tind sa provoace probleme cu cat raman mai mult timp in gura.
Complicatiile frecvente asociate cu maseaua de minte sunt:
Durerea in partea din spate a maxilarului este un semn frecvent al eruptiei molarilor de minte. La inceput, durerea de dinti poate fi usoara si intermitenta. De asemenea, timp de cateva zile, poate aparea un disconfort la nivelul gingiilor aflate in partea din spate a gurii, iar apoi durerea dispare. Acest lucru se poate petrece pentru o perioada de cateva luni sau ani. Durerea se poate intensifica treptat, pana in punctul in care persoanei afectate ii este dificil sa mestece sau sa vorbeasca. Durerea este provocata de presiunea pe care dintele o exercita asupra nervilor de la nivelul gurii.
Pe langa durere, eruptia maselelor de minte cauzeaza si inrosirea sau umflarea gingiilor din jurul lor.
Uneori, osul maxilarului si dintii din imprejurimi impiedica eruptia maselei de minte, iar aceasta ramane blocata sub gingie. Aceasta problema poate provoca dureri severe. Maseaua de minte impactata mai poate provoca durere in apropierea sa, insa niciun semn de aparitie a unui dinte. De asemenea, poate aparea un chist in partea din spate a gurii.
Pe masura ce maseaua de minte incepe sa-si faca aparitia, bacteriile pot ramane blocate in gingii, ridicand riscul de infectie orala. Semnele unei infectii sunt: durerea, roseata, inflamatia, sensibilitatea la nivelul maxilarului, respiratia urat mirositoare si un gust neplacut in gura.
De asemenea, in gingiile din jurul maselei de minte por ramane blocate si resturi alimentare, ceea ce poate provoca o carie pe molarul al treilea care erupe.
Cand la nivelul maxilarului nu exista suficient spatiu pentru maselele de minte, alti dinti se pot deplasa din loc, pe masura ce maselele de minte isi fac aparitia. Drept urmare, dintii pot deveni nealiniati sau strambi.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/23223-wisdom-teeth
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/does-everyone-have-wisdom-teeth
https://www.verywellhealth.com/why-do-we-have-wisdom-teeth-1059377
https://www.healthline.com/health/why-do-we-have-wisdom-teeth