Perioada festiva a Craciunului aduce foarte multe emotii, dar si multe excese cu mancare si bautura. Cu toate acestea, aceasta perioada de excese aduce si o senzatie mai putin placut, respectiv balonarea. Aceasta problema digestiva foarte comuna post-Craciun este caracterizata prin aparitia unei senzatii de prea plin si disconfort digestiv. Prin intelegerea cauzelor care pot conduce la balonare dupa Craciun, veti putea identifica remediile care va pot ajuta sa reduceti aceasta senzatie.
Farmacistii Catena recomanda Carboment, un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract din frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ceea ce ajuta la functionarea normala a tractului gastrointestinal.
In acest articol, veti afla informatii complete despre metodele practice pe care le puteti pune in aplicare pentru a gestiona sindromul post-Craciun.
De ce apare balonarea si cum se manifesta?
Sindromul de balonare este adesea caracterizat prin distensie abdominala. Aceasta senzatie poate aparea din mai multe motive, cum ar fi obiceiurile alimentare, o perioada de excese alimentare, dar si din cauza unor probleme medicale. In perioada post-Craciun, balonarea apare ca urmare a consumului excesiv de alimente mai grase si bogate in proteine. De asemenea, in aceasta perioada, consumul de alcool si dulciuri este mai ridicat. Prin urmare, acestea pot contribui la retentia de apa si la acumularea gazelor la nivelul tractului digestiv.
Simptomele specifice sindromului de balonare sunt urmatoarele:
-
senzatie de plin;
-
durere abdominala;
-
flatulenta;
-
distensie abdominala.
In perioada Craciunului, pe langa excesele alimentare, activitatea fizica este redusa. Prin urmare, din cauza schimbarii obiceiurilor alimentare si a lipsei miscarii, balonarea este inevitabila. In plus, stresul asociat cu pregatirile specifice sarbatorilor si evenimentele pe care le pregatiti va exacerba simptomele pe care le simtiti si va accentua disconfortul abdominal.
Mesele copioase si balonarea
Perioada sarbatorilor este sinonima cu mesele copioase si cu consumul excesiv de alcool. Avand in vedere ca acestea sunt consumate intr-o perioada foarte scurta, constituind deci o schimbare a obiceiurilor alimentare obisnuite, impactul lor asupra organismului incepe sa devina vizibil si sa apara inevitabil balonarea. Iata care sunt motivele pentru care aceasta apare in urma meselor copioase de Craciun:
-
Preparate grase si cu continut ridicat de proteine: mesele traditionale de Craciun au de obicei un continut mai ridicat de grasimi, care pot conduce la incetinirea procesului digestiv. Comparativ cu alti nutrienti, grasimilare au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate, ducand la aparitiei senzatiei de prea plin si la aparitia gazelor digestive.
-
Consum de alcool si mancaruri dulci: consumul de produse alimentare dulci si de bauturi alcoolice este mai crescut in perioada sarbatorilor. Zaharul fermenteaza in intestin, producand gaze, in timp ce alcoolul irita tractul digestiv. Prin urmare, balonarea este inevitabila.
-
Excesele alimentare: abundenta mancarurilor din perioada sarbatorilor duce la aparitia unei presiuni asupra sistemului digestiv. Din aceasta cauza, stomacul se extinde peste marimea sa normala, pentru a cuprinde volumul crescut de mancare. In consecinta, apare disconfortul si, implicit senzatia, de prea plin.
-
Activitate fizica redusa: in perioada Craciunului, activitatea fizica este considerabil mai redusa. Prin urmare, procesul digestiv este incetinit, ceea ce va conduce la aparitia constipatiei si senzatiei de balonare.
-
Produse alimentare diferite: in timpul Craciunului, veti consuma alimente cu care organismul nu este obisnuit. Prin urmare, acestea vor afecta microbiomul intestinului. Aceste excese pot conduce la aparitia problemelor digestive, din cauza faptului ca intestinului este fortat sa se obisnuiasca cu bacteriile din aceste alimente noi.
Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv in cazul persoanelor cu sensibilitate digestiva.
Prin intelegerea acestor factori si reducerea consumului de alimente nesanatoase, precum si inlocuirea lor cu alternative sanatoase, va va ajuta sa mitigati efectele exceselor alimentare asupra organismului post-Craciun.
Remedii pentru senzatia de balonare post-Craciun
Pentru a administra in mod eficient senzatia de balonare post-Craciun, aveti nevoie de o disciplina foarte buna si de cateva remedii prin care sa reduceti presiunea exercitata asupra sistemului digestiv.
Un prim pas il reprezinta cresterea consumului de alimente bogate in fibre. De exemplu, puteti consuma cereale integrale, fructe sau legume, pentru a imbunatati mobilitatea intestinala si a reduce balonarea. De asemenea, este important sa beti cat mai multa apa si sa ajutati la prevenirea constipatiei. Consumul de probiotice, cum ar fi alimentele fermentate sau iaurtul, va fi benefic microbiomului din intestin.
Dupa o perioada de sedentarism, este dificil sa reluati activitatea fizica. Prin urmare, puteti incepe cu activitati usoare, cum ar fi mersul pe jos sau yoga. In acest mod, veti stimula intestinul si veti ajuta gazele sa treaca prin acesta. Dupa fiecare masa, puteti face o scurta plimbare pentru a incuraja mobilitatea gastrica si a reduce balonarea. In plus, stresul poate afecta digestia. Asadar, practicarea unei activitati fizice cu rol de relaxare, cum ar fi yoga, va va ajuta sa redati sanatatea intestinului.
Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate. Acest tip de pancreatina este similara cu pancreatina umana.
-
Limitati consumul de alimente grele
Prin mentinerea unui jurnal alimentar, veti putea identifica mai usor alimentele care contribuie la aparitia disconfortului digestiv. Prin urmare, pentru a scapa de balonare, puteti evita consumul acestor alimente, chiar si in perioada Craciunului. De asemenea, prin crearea unei rutine alimentare care sa includa mese cu cantitati reduse si mai frecvente, veti putea ajuta organismul sa digere mai usor alimentele. In plus, este recomandat sa reduceti consumul de sare, pentru a preveni retentia de apa si implicit balonarea.
In concluzie, gestionarea sindromului balonarii, in special dupa excesele alimentare dupa Craciun, implica o abordare care include ajustari alimentare, activitate fizica si reducerea consumului de alimente responsabile pentru acest disconfort. Prin consumul de alimente bogate in fibre, dar si hidratandu-va corespunzator, veti putea contribui la reechilibrarea microbiomului din intestin si, implicit, va veti simti mai bine.
Surse:
https://www.thesun.co.uk/fabulous/10627271/weight-loss-7-de-bloat-christmas-slim-new-year/
https://www.standard.co.uk/lifestyle/christmas-how-to-reduce-bloating-before-after-eating-a4011276.html
https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/wellbeing/a27306/beating-christmas-bloat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991532/
https://www.timesnownews.com/health/feeling-bloated-know-6-easy-ways-to-reduce-it-article-102822046