Intre sistemul nervos si sistemul digestiv exista o legatura mai stransa decat s-ar banui la prima vedere, insa acest lucru poate fi constatat foarte usor in situatiile stresante. Desi tulburarile digestive sunt asociate in general cu alimentatia, acestea pot aparea uneori si pe fond de stres. Mai mult de atat, stresul poate determina aparitia unor afectiuni cum ar fi gastrita, sindromul de intestin iritabil, boala de reflux gastroesofagian sau dispepsia functionala.
In articolul de fata vom vorbi mai pe larg despre legatura dintre stres si gastrita si despre modul in care acestea se pot influenta si pot determina agravarea simptomelor de ambele parti.
Ce este gastrita?
Gastrita este o afectiune comuna a stomacului, care consta in inflamarea mucoasei gastrice determinata de infectia cu anumiti agenti patogeni, actiunea unor medicamente cu administrare orala, alte afectiuni sau expunerea la radiatii in urma sedintelor de radioterapie.
Exista si o forma de gastrita indusa de stres, insa in acest caz este vorba de stresul fiziologic, datorat unor afectiuni, tratamente sau proceduri medicale care determina aparitia unor mici leziuni la nivelul mucoasei gastrice pe fondul unor traume majore. Desi este facuta des aceasta confuzie, gastrita indusa de stres nu este cauzata de stresul psihologic despre care vorbim in acest articol.
Aceasta nu exclude insa calitatea de factor de risc pe care stresul psihologic o are in aparitia gastritei si agravarea simptomelor specifice.
Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de Menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de Musetel si Lemn dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.
Cum influenteaza stresul evolutia gastritei
Chiar daca nu este o cauza directa a gastritei, stresul poate favoriza aparitia acesteia si totodata poate agrava simptomele, care se manifesta prin arsuri la stomac, balonare, indigestie si uneori greturi insotite de varsaturi.
Stresul declanseaza in organism o serie de reactii asociate cu aparitia gastritei si cu simptomele specifice, dupa cum urmeaza:
Cresterea aciditatii gastrice
Stresul determina eliberarea unor hormoni specifici precum cortizolul si adrenalina, care declanseaza un mecanism de aparare a organismului impotriva situatiilor percepute ca fiind periculoase.
Acest mecanism presupune si secretia unei cantitati mai mari de acid gastric. In acest mod, creste aciditatea in stomac iar daca aceasta se mentine la un nivel ridicat ajunge sa irite mucoasa gastrica, ceea ce duce la aparitia gastritei.
Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.
Scaderea imunitatii
In situatiile de stres, organismul se concentreaza pe inlaturarea amenintarii imediate, lasand oarecum „garda jos” in ceea ce priveste protectia impotriva agentilor patogeni. Astfel scade numarul celulelor imunitare si totodata capacitatea celor ramase de a identifica si neutraliza microorganismele care patrund in tractul digestiv.
Bacteriile sau virusurile ajung mai usor in stomac, unde se fixeaza pe mucoasa gastrica, declansand gastrita infectioasa.
Incetinirea procesului de digestie
Aceiasi hormoni eliberati in momentele de stres afecteaza si procesul de digestie, precum si tranzitul intestinal. Mai exact, stresul incetineste digestia, facand ca in stomac sa se adune o cantitate mai mare de alimente, care vor necesita mai mult acid gastric pentru a fi digerate.
Se ajunge astfel in situatia mentionata mai devreme, ce consta in cresterea aciditatii in stomac. Mucoasa gastrica este expusa si de aceasta data in mod prelungit continutului acid, ceea ce poate declansa aparitia gastritei si totodata poate amplifica senzatia de arsura la stomac.
Naturalis Strescontrol este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.
Apetitul pentru alimente nesanatoase
Cortizolul, numit si „hormonul stresului”, determina organismul sa se pregateasca sa faca fata situatiilor percepute ca amenintatoare, facandu-si printre altele si rezerve de resurse energetice, adica de calorii care provin din alimente.
Asa se explica de ce in situatiile de stres creste apetitul in special pentru alimentele bogate in zaharuri si grasimi, care au un aport caloric ridicat. Astfel de alimente sunt considerate nesanatoase tocmai din acest motiv, iar odata ajunse in stomac pot agrava simptomele specifice ale gastritei.
Influenta gastritei asupra nivelului de stres
Am vazut ca stresul poate influenta aparitia si evolutia gastritei in diferite moduri, insa trebuie sa precizam ca este valabila si reciproca. Mai exact, gastrita poate fi un factor generator de stres, chiar daca aparitia sa nu a fost influentata in vreun fel de acest factor. Pentru a intelege mai bine acest lucru, trebuie sa precizam ca stresul este o reactie normala a organismului in fata unor situatii percepute ca fiind dificile sau amenintatoare. In mod cert, gastrita si orice alta boala sau stare de disconfort este perceputa astfel de creier, ceea ce explica aparitia stresului.
Acesta poate fi acut - cand se manifesta pe termen scurt ca raspuns la o situatie de moment sau de scurta durata – sau cronic - atunci cand persista timp de mai multe zile sau chiar luni, ca urmare a unei situatii de durata.
La fel, si gastrita poate fi acuta cand debuteaza brusc si se manifesta pe o perioada de cel mult 7 zile, sau poate fi cronica, atunci cand progreseaza lent si se poate intinde pe durata a 6 luni sau chiar mai mult.
Cele mai mari riscuri sunt asociate stresului cronic, ce poate fi cauzat de o perioada lunga de boala. Printre factorii declansatori se numara simptomele suparatoare, dieta restrictiva, tulburarile de somn si afectarea calitatii vietii. Pacientii isi fac griji in privinta starii lor de sanatate, a locului de munca pe care si-l pot pierde daca lipsesc o perioada mai indelungata, a faptului ca vor fi nevoiti sa se interneze sau sa fie supusi unor interventii chirurgicale ori proceduri medicale complicate.
E normal ca oamenii sa isi faca astfel de griji in caz de boala, insa in acest mod determina inconstient cresterea nivelului de stres. Ajung astfel intr-un cerc vicios, intrucat pe masura ce isi fac griji manifestarile gastritei pot deveni mai severe, pe fondul stresului. Bineinteles ca agravarea starii de sanatate ridica stresul la cote si mai inalte iar la un moment dat se poate ajunge la tulburari de ordin psihic precum atacuri de panica, stari de anxietate sau chiar depresie.
Stresul a devenit inevitabil in viata cotidiana, nemaivorbind de cazurile de boala, insa vestea buna este ca acesta poate fi controlat pentru a reduce la minim impactul sau negativ. In acest sens este recomandat sa acordati mai mult timp unor activitati recreative sau care sa va distraga atentia de la problemele stresante, sa faceti mai multa miscare pentru a determina secretia de endorfine care unt supranumite „hormonul fericirii” si sa apelati la tehnici de relaxare precum exercitiile de respiratie, meditatia sau tehnicile yoga.
In cazul in care simtiti ca presiunea psihica determinata de stres este prea puternica, nu ezitati sa solicitati ajutor de specialitate la un cabinet psihologic.