Regiunea gatului contine aproximativ 300 de ganglioni limfatici, din cei aproximativ 800 care sunt distribuiti in intreg corpul. Prin urmare, este foarte comuna aparitia de ganglioni inflamati la gat, iar procesele care stau la baza acestui fenomen pot fi foarte variate. Indeosebi in randul copiilor, prezenta de ganglioni inflamati la gat este frecvent intalnita, ca urmare a infectiilor si bolilor copilariei. Totusi, in anumite cazuri, limfadenopatia cervicala poate indica afectiuni mai severe si cu risc, cum ar fi boli autoimune, defecte metabolice si chiar anumite forme de cancer. Acest lucru se asociaza functiei imunitare pe care limfa si ganglionii limfatici o indeplinesc.
Ce sunt ganglionii limfatici?
Ganglionii limfatici, numiti si glande limfatice, sunt structuri de forma ovala, care functioneaza in mod asemanator unor statii de filtrare: ei filtreaza limfa primita prin vasele limfatice, bogata in toxine, agenti patogeni si chiar celule canceroase, si elimina acesti compusi. Din acest motiv, ganglionii limfatici se pot extinde si umfla, inflamandu-se si devenind sensibili la palpare. Dar, pe masura ce continutul toxic este eliminat, ar trebui sa revina la dimensiunile initiale. Prezenta ganglionilor inflamati si durerosi indica faptul ca in organism exista un proces care solicita, in cele din urma, functia pe care acestia o indeplinesc: asigurarea imunitatii organismului.
Ce rol au ganglionii limfatici?
Ganglionii limfatici au rolul de a epura limfa, lichidul interstitial care curata organele si filtreaza agentii patogeni (virali, parazitari, bacterieni si fungici) si diferite toxine. In egala masura, limfa transporta si celule canceroase, fiind cunoscut faptul ca fiecare organism produce zilnic celule canceroase, insa acestea sunt neutralizate prin activitatea sistemului imunitar. Limfa ajunge in ganglionii limfatici, iar de aici aceasta este curatata in vederea indepartarii agentilor patogeni, corpilor straini care au patruns in organism. Limfadenopatia este denumirea medicala folosita in cazul in care ganglionii se inflameaza si cresc in dimensiuni, de multe ori devenind durerosi.
In organism, lichidul limfatic se deplaseaza de-a lungul sistemului limfatic. De la organe, acest lichid ajunge in capilarele limfoide, de unde este transportat in vasele limfatice mari. Din vase, limfa ajunge in ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici sunt formati din celule limfoide cu rol in imunitate. Cand intra in contact cu agentul patogen, acestea produc substante si se inmultesc, de unde si marirea in volum a ganglionului. La nivelul acestor formatiuni ovale are loc procesul de maturare al limfocitelor, celule implicate in imunitatea in special impotriva virusurilor. Doua zone pot fi diferentiate intr-un ganglion: zona B si zona T, unde se dezvolta limfocitele B si T.
Care sunt cauzele pentru ganglioni inflamati?
Exista o gama variata de cauze care pot duce la inflamarea ganglionilor limfatici. De cele mai multe ori, cauzele sunt benigne, adica nu implica o anumita forma de cancer. In schimb, si mai ales in cazul in care inflamatia persista si ganglionii cresc progresiv in dimensiuni, ar putea sa fie vorba despre un potential proces malign. In continuare, vor fi prezentate principalele cauze ale inflamarii ganglionilor limfatici.
- Infectiile
Infectiile de orice natura – bacteriana, virala, fungica, parazitara, cu protozoare – vor duce si la inflamarea ganglionilor limfatici. Acesti corpi straini, odata neutralizati si distrusi, produc mai multe reziduri si deseuri, care vor fi colectate de catre limfa. Ajunse in ganglionii limfatici, vor duce la extensia acestora si la cresterea in dimensiuni. In diferite cazuri, neutralizarea particulelor straine si distrugerea lor are loc chiar la nivelul ganglionilor limfatici. Exemple tipice includ:
-
infectii bacteriene: bruceloza, boala ghearelor de pisica, faringita bacteriana, febra tifoida, tularemia, sifilisul, tuberculoza, ciuma bubonica;
-
infectii virale: cu citomegalovirus, virusul hepatic, Herpes simplex, HIV, rubeola, faringita, mononucleoza;
-
infectii parazitare, fungice: blastomicoza, coccidioidomicoza, criptococoza, histoplasmoza si toxoplasmoza.
- Bolile autoimune
Bolile autoimune apar ca urmare a raspunsului anormal al sistemului imunitar asupra propriilor structuri ale organismului. Cateva dintre bolile autoimune care se prezinta si cu limfadenopatie sunt sarcoidoza, lupusul eritematos sistemic, amiloidoza, artrita reumatoida. Sindromul Churg-Strauss, numit si granulomatoza eozinofilica cu poliangeita, se prezinta cu acest simptom. Alte boli autoimune sunt boala Kawasaki, boala Still, dermatomiozita, sindromul Sjogren.
- Procesele maligne
Daca istoricul si anamneza indica inflamatii persistente si extinse, limfadenopatia poate ridica suspiciunea de cancer de san metastatic, sarcom Kaposi, leucemie, limfoame, tulburari maligne ale pielii, boli metastatice (cancerul gastric).
- Administrarea anumitor medicamente
Anumite terapii farmacologice pot duce in special la ganglioni inflamati la gat. Cateva exemple includ administrarea de captopril, alopurinol, atenolol, hidralazina, penicilina, fenitoina. Chiar daca in principal pot duce la ganglioni inflamati la gat, pot interesa si ganglionii din alte zone.
Ganglioni inflamati la gat – cauze si factori de risc
O gama variata de cauze poate duce la ganglioni inflamati la gat. Un studiu recent demonstreaza ca cea mai probabila cauza pentru ganglioni umflati la gat depinde de grupa de varsta:
-
inflamatia este principala cauza in grupa de varsta sub 14 ani;
-
limfadenopatia tuberculoasa este frecventa in grupa de varsta 14-59 de ani;
-
cancerul se suspecteaza in special daca persoana cu ganglioni umflati la gat are >60 de ani.
In continuare, vor fi prezentate posibilele cauze care pot duce la ganglioni inflamati la gat.
- Cauze infectioase
Reprezinta principala cauza pentru ganglioni inflamati la cat, mai ales la copii si adolescenti:
-
infectii virale: mononucleoza, infectia cu Herpes simplex, rubeola, rujeola, HIV si infectia cu adenovirus, gripa;
-
infectii bacteriene: infectii cu Streptococcus, Staphylococcus, boala ghearelor de pisica si sifilisul, tularemia, tuberculoza, difteria, lepra, infectia cu Chlamydia (trahomul, alaturi de limfogranulomatoza veneriana);
-
infectii fungice: histoplasmoza, coccidioidomicoza;
-
infectii parazitare: toxoplasmoza, leishmanioza.
Aparitia de ganglioni inflamati la gat este asociata simptomelor infectiei. In mod obisnuit, dupa ce simptomele se amelioreaza, ar trebui sa dispara si acesti ganglioni inflamati la gat. In situatia in care persista si chiar cresc in dimensiuni, ar putea fi semnul unei alte afectiuni.
- Cauze maligne
Anumite forme de cancere se pot prezenta cu ganglioni inflamati la gat. Acestea includ:
-
limfomul Hodgkin;
-
limfomul non-Hodgkin;
-
leucemia limfoblastica acuta sau cronica;
-
leucemia cu celule paroase;
-
limfomul cu celule T;
-
mielomul multiplu cu amiloidoza;
-
cancerul de cap si gat;
-
cancerele metastatice.
- Cauze imunologice
Anumite boli autoimune pot duce la aparitia de ganglioni inflamati la gat:
-
artrita reumatoida;
-
lupusul eritematos sistemic;
-
sindromul Sjogren;
-
boala serului.
- Cauze endocrine
Anumite alterari metabolice pot duce, printre altele, la aparitia de ganglioni inflamati la gat:
-
hipertiroidismul;
-
tiroidita;
-
insuficienta adrenala (boala Addison).
- Tulburari de stocare a lipidelor
In astfel de cazuri, poate fi vorba de:
-
boala Gaucher;
-
boala Niemann-Pick.
- Alte boli si afctiuni care pot duce la ganglioni inflamati la gat
Un pericol il pot constitui si urmatoarele afectiuni:
-
sarcoidoza si histiocitoza X;
-
boala Kikuchi;
-
boala Kawasaki;
-
boala Castleman;
-
granulomatoza limfomatoida.
De asemenea, afectiunile stomatologice pot duce la aparitia de ganglioni inflamati la gat.
- Tratamentele medicamentoase
Tratamentele cu alopurinol, captopril, atenolol, carbamazepina, cefalosporina, hidralazina, aur (sub forma de saruri), penicilina, fenitoina si altele, cresc riscul de ganglioni inflamati la gat.
Optiuni de tratament pentru ganglioni inflamati la gat
Optiunile de tratament pentru ganglioni inflamati la gat vizeaza cauza de baza. Intrucat cauzele sunt deosebit de variate, si tratamentele sunt variate. In cazuri specifice, prezenta de ganglioni inflamati la gat nu este benigna si este autolimitata, adica se amelioreaza de la sine. Ingrijorare ar trebui sa o ridice acele cazuri in care acesti ganglioni inflamati la gat nu scad in dimensiuni, devin tot mai durerosi si chiar continua sa creasca. Intr-un astfel de context, acesti ganglioni la gat pot indica o patologie maligna.
Ganglioni umflati la gat – complicatii si riscuri asociate
Complicatiile asociate cu prezenta de ganglioni inflamati la gat depind de cauza de baza. Dupa cum am mentionat, acesti ganglioni la gat sunt deseori benigni, nu au potential cancerigen si vor disparea de la sine. Daca o persoana se confrunta cu ganglioni inflamati la gat pentru o lunga perioada, in lipsa altor simptome de infectii, ar putea fi vorba despre un proces tumoral, fiind necesar consultul de specialitate.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558918/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7178847/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7123625/
https://sci-hub.se/10.1007/s11908-009-0028-0
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1007/s00405-014-3315-9