Galactoreea reprezinta secretia anormala de lapte, de la nivelul glandelor mamare, insa in afara perioadei de sarcina sau alaptare. Desi femeile se confrunta in mod uzual cu galactoree, aceasta afectiune poate aparea si la barbati. Incidenta maxima se observa in randul femeilor care se afla la varsta fertila. In ciuda perceptiei generale, galactoreea nu este o boala in sine, ci un simptom al unei patologii subiacente sau al unui dezechilibru hormonal asociat, intrucat diferiti hormoni, inclusiv prolactina, hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH), estrogenii pot afecta productia de lapte. Productia de lapte la un an de la incetarea alaptarii este considerata semn de galactoree.
Ce este galactoreea?
Prin galactoree se intelege eliberarea unei secretii laptoase sau albicioase de la nivelul glandelor mamare, insa in absenta unei sarcini sau a alaptarii recente. Este o problema care apare, in mod uzual, prin stimularea anormala a celulelor lactogene din glanda mamara, cauzata de o crestere a prolactinei, hormon produs de hipofiza anterioara. Prolactina joaca un rol esential in productia de lapte in timpul sarcinii, cand creste in mod fiziologic, dar atunci cand nivelurile de prolactina cresc in mod anormal – in afara sarcinii sau alaptarii – se poate ajunge la galactoree. Biosinteza prolactinei este reglata de dopamina, care actioneaza inhiband, de fapt, secretia acestu hormon.
Prin urmare, orice perturbare in axa hipotalamo-hipofizara, inclusiv prin reducerea biosintezei dopaminei (reducere dopaminergica), poate conduce la cresterea nivelurilor de prolactina (stare numita hiperprolactinemie) si, implicit, la galactoree. Alte mecanisme implica sensibilitatea cu mult crescuta a tesutului mamar la prolactina (chiar si in concentratii mici) sau efectele directe ale unor medicamente asupra receptorilor de prolactina, tumorile secretoare de prolactina. Una dintre cauzele cele mai comune a hiperprolactinemiei o reprezinta afectiunea numita sindromul ovarelor polichistice – pana la 17% dintre femeile diagnosticate se confrunta si cu galactoree.
Galactoree – cauze si factori de risc
Cauzele care duc la galactoree pot fi clasificate in cauze hipotalamo-hipofizare (care au directa legatura cu secretia de prolactina) si cauze non-hipotalamo-hopofizare (care nu au legatura).
Cauze hipotalamo-hipofizare
-
Prolactinomul: tumora secretoare de hormoni a glandei hipofize. Nivelul de prolactina este direct corelat cu dimensiunea tumorii (microprolactinoame se prezinta cu niveluri serice de prolactina > 200 ng/mL, iar macroprolactinoamele cu niveluri > 1000 ng/mL). Prin urmare, cu cat prolactinomul este mai mare, cu atat fenomenul de galactoree este mai intens;
-
Alte tumori hipofizare, dar care nu secreta prolactina, si tulburari infiltrative. Aceste tumori provoaca hiperprolactinemie si galactoree prin intreruperea fluxului de dopamina la nivelul hipotalamus-hipofiza anterioara. Se ajunge la o usoara hiperprolactinemie (< 200 ng/mL).
Cauze non-hipotalamo-hipofizare
-
Hipotiroidismul: nivelurile crescute de THR din hipotiroidism duc la hiperprolactinemie si, ulterior, galactoree;
-
Medicamente: antipsihotice atipice (risperidona), metoclopramida, domperidona, alaturi de antidepresivele triciclice (clomipramina), inhibitorii de monoamino-oxidaza, opioidele, dar si medicamentele antihipertensive (verapamil, metildopa), prin cresterea prolactinei;
-
Insuficienta renala: ca urmare a scaderii clearance-ului prolactinei se poate ajunge chiar la cresteri ale prolactinei de peste 1000 μg/L, cu galactoree secundara;
-
Leziuni ale peretelui toracic: arsuri, interventii chirurgicale, herpes zoster. Ipoteza este cea conform careia semnalele durerii se transmis la hipotalamus prin maduva spinarii si duc la o scadere a eliberarii de dopamina, hiperprolactinemie secundara si galactoree;
-
Stimularea mecanica a mameloanelor (activitati sexuale, autoexaminare, atingere, piercing-uri, purtarea hainelor stramte).
La barbati, ginecomastia poate reprezenta principala cauza pentru galactoree. Cu toate acestea, simptomul nu este des intalnit, dar scurgerile mamare pot sa apara in anumite circumstante, de exemplu prin aportul exogen de estrogen si progesteron. In anumite cazuri, putem vorbi despre hiperprolactinemie si galactoree idiopatica, fara o cauza identificabila. Totusi, in aceste cazuri simptomul de galactoree este foarte posibil sa fie secundar unor mici microprolactinoame, insa care nu au fost inca diagnosticate. Stresul cronic, precum si lipsa somnului, sunt factori de risc pozitivi pentru galactoree. Femeile aflate la varsta fertila sunt cele mai susceptibile.
Galactoree – simptome si manifestari clinice
Prin galactoree intelegem o secretie laptoasa, albicioasa, de la nivelul sanului, insa fara a exista o sarcina activa sau fara ca femeia sa se afle in perioada de alaptare. Secretia poate fi unilaterala sau bilaterala, spontana sau provoaca prin aplicarea de presiune la nivelul sanilor. De asemenea, pe langa galactoree pot aparea si alte simptome asociate hiperprolactinemiei, cum ar fi:
-
Tulburari menstruale: amenoree (absenta menstruatiei), oligomenoree (menstruatii rare);
-
Infertilitate, intrucat hiperprolactinemia perturba axa hipotalamo-hipofizo-ovariana si, prin urmare, inhiba ovulatia normala;
-
Libido scazuta;
-
In caz de galactoree la barbati, asociata cu ginecomastie, pot aparea si semne de disfunctie erectila, scaderea libidoului, infertilitate;
-
Marirea in dimensiuni a sanilor, acestia pot parea congestionati, umflati.
Pentru a evalua fenomenul de galactoree la examenul fizic, persoana trebuie sa stea asezata sau aplecata spre inainte. Areola trebuie stransa in directia mamelonului. De cele mai multe ori, va aparea galactoree bilaterala – culoarea, in unele cazuri, poate fi chiar verzuie. In situatia in care secretia contine si urme de sange, ar putea fi vorba despre tumori mamare si, implicit, se ridica necesitatea unor investigatii suplimentare. Alte manifestari clinice asociate pot include:
-
Semne de hipotiroidism: oboseala exagerata, crestere in greutate, piele uscata;
-
Semne de prolactinom: cefalee, tulburari de vedere (din cauza compresiei chiasmei optice);
-
Simptome neurologice, in cazurile asociate cu tumori hipofizare, afectiuni hipotalamice;
-
Sensibilitate sau durere mamara excesiva, fara alte simptome, in cazul stimularii mecanice.
De asemenea, femeile cu galactoree se mai pot confrunta si cu uscaciune vaginala excesiva si, in unele cazuri, cu hirutism (exces de pilozitate corporala). Implicatiile emotionale ale acestui simptom sunt, bineinteles, evidente.
Cum se stabileste diagnosticul de galactoree?
Mai mult decat a fi vorba despre diagnosticul de galactoree, este vorba despre a identifica cauza care sta la baza aparitiei acestui simptom. Dat fiind faptul ca numeroase cauze pot duce, printre altele, si la galactoree, este importanta anamneza detaliata, in asociere cu diferite investigatii si examinarea fizica a pacientei.
Anamneza
Medicul trebuie sa investigheze debutul si caracteristicile secretiei mamare, istoricul medical, prezenta bolilor cronice (hipotiroidism, insuficienta renala), precum si istoricul medicamentos. Activitatile fizice intense sau contactul sexual recent, utilizarea substantelor recreative, ar putea fi posibili factori declansatori ai galactoreei tranzitorii.
Examinarea fizica
Presupune palparea sanilor pentru confirmarea secretiei si, dupa caz, a eventualelor mase care pot exista la nivelul sanului (indicand un eventual cancer mamar). Examinarea ganglionilor de la nivelul axilei si din jurul sanului, precum si a abdomenului, este necesara pentru excluderea altor posibile cauze (spre exemplu, neoplasme).
Investigatii paraclinice
Includ testele de laborator – nivelurile serice de prolactina (pentru a confirma starea patologica de hiperprolactinemie, principala cauza pentru galactoree), nivelurile de TSH si T4 pentru a se exclude sau confirma hipotiroidismul, nivelurile de FSH, LS, estradiol in vederea evaluarii cat mai precise a functiei ovariene. Investigatiile imagistice sunt, de asemenea, necesare in vederea stabilirii diagnosticului diferential al cauzei care duce la galactoree si poate include:
-
RMN hipofizar pentru identificarea unui eventual prolactinom sau altor tumori hipofizare;
-
Ecografie mamara sau mamografie in special in cazurile de galactoree unilaterala sau cand se suspecteaza o tumora mamara.
Teste suplimentare
Alte teste suplimentare pot include testul de sarcina (pentru excluderea sau confirmarea sarcinii ascunse) si testele de evaluare a functiei renale si/sau hepatice (in cazurile de insuficienta renala sau hepatica suspectata).
Tratament galactoree
Tratamentul in caz de galactoree depinde, bineinteles, de cauza subiacenta. Totusi, principalul obiectiv este acela de a reduce secretia de prolactina. Alternativele includ:
Tratament medicamentos
-
Agonisti dopaminergici: bromocriptina si cabergolina sunt tratamente de prima linie pentru reducerea nivelurilor de prolactina si tratamentul prolactinoamelor;
-
Tratamentul hipotiroidismului se face cu levotiroxina, care normalizeaza nivelurile ridicate de prolactina;
-
In cazul in care galactoreea este indusa medicamentos, se poate avea in vedere schimbarea sau intreruperea tratamentului, dar doar sub supraveghere medicala.
Tratament chirurgical si radioterapie
Este indicat pentru prolactinoamele mari, care nu raspund la terapia medicamentoasa si care se prezinta cu simptome severe. Radioterapia este rezervata cazurilor rare, rezistente la metodele alternative de tratament.
Tratamentul se individualizeaza pentru fiecare persoana in parte, doar la indicatiile medicului. De asemenea, se pot utiliza sutiene de sustinere speciale, pentru a preveni stimularea mecanica a mameloanelor. Psihoterapia, data fiind posibila componenta psihosomatica a stresului, poate fi foarte eficienta la femeile care se confrunta cu stres cronic sau alte tulburari emotionale.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537115/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/galactorrhea
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2004/0801/p543.html
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2022/1200/galactorrhea.html
https://www.breastcancer.org/benign-breast-conditions/galactorrhea
https://www.msdmanuals.com/home/quick-facts-hormonal-and-metabolic-disorders/pituitary-gland-disorders/galactorrhea
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17924-galactorrhea