Sunteti paralizat de gandul unui test de sange? Amanati injectiile de rapel de teama sa nu lesinati? Daca da, este posibil sa fiti belenofob, adica va este frica de ace. Adesea minimalizata, aceasta fobie de ace poate avea repercusiuni asupra ingrijirii si sanatatii pacientilor. Cum o puteti gestiona?
Este de inteles ca fiintele umane nu doresc ca pielea lor sa fie perforata sau ranita. Acest lucru ii ajuta pe oameni sa aiba grija sa evite taieturile, vanataile si ranile si este un reflex util pentru supravietuire. Nevoia de a ne pastra pielea intacta este puternic inradacinata in noi, ceea ce explica de ce frica de ace si sau fobiile sunt atat de frecvente.
Analize de sange, perfuzii, vaccinuri, chiar si tatuaje... Sa fim sinceri, nu este nimic placut in legatura cu niciuna dintre aceste proceduri. Putini dintre noi putem spune ca ne place sa fim intepati de un ac. Pentru unii oameni, este absolut de neconceput. Motivul? O fobie adesea neglijata: belenofobia sau frica de ace.
Important
Frica de ace se numeste tripanofobie sau belonefobie. Este o frica intensa si irationala de ace, injectii sau intepaturi cu obiecte ascutite. Aceasta poate cauza anxietate severa, transpiratii, ameteli sau chiar lesin in situatii care implica ace, cum ar fi vaccinarile sau testele medicale. Daca aceasta frica interfereaza cu viata de zi cu zi, terapia cognitiv-comportamentala sau alte forme de terapie pot fi de ajutor.
Termeni: Frica de ace vs. fobie
Cand este vorba despre frica de ace
Frica de ace este foarte frecventa in randul copiilor si adultilor, afectand aproximativ 25% dintre oameni. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor reusesc sa isi depaseasca frica de ace, astfel incat aceasta sa nu ii impiedice sa faca vaccinuri, injectii sau analize de sange.
Cand este fobie
La aproximativ 5-10% dintre oameni, frica de ace poate fi atat de mare incat ii poate impiedica sa se vaccineze, sa se injecteze sau sa faca teste de sange. Aceasta este cunoscuta sub numele de fobie (conform Craske, Antony si Barlow, 1997; Kleinknecht, 1987; Mark, 1988).
Frica de ace, atunci cand se transforma in fobie, este o problema grava. Poate avea repercusiuni asupra sanatatii unei persoane, deoarece poate determina oamenii sa evite sa beneficieze de asistenta medicala adecvata, cum ar fi vaccinarea pentru diverse boli. De asemenea, frica de ace poate cauza probleme sociale semnificative atunci cand vaccinurile sau testele sunt necesare pentru munca, asigurare de sanatate, calatorie, educatie si casatorie.
Frica de ace, un tip specific de fobie
Conform DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), un instrument utilizat de profesionisti pentru diagnosticare: fobia acelor sau frica de ace este un tip specific de fobie.
Cum se manifesta fobia de ace?
Atunci cand trebuie sa se intepe cu un ac, persoanele cu frica de ace :
-
Simt o mare anxietate si o frica intensa;
-
Experimenteaza o crestere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Atunci cand ritmul cardiac creste si tensiunea arteriala creste, organismul incearca sa compenseze. Acest fenomen, cunoscut sub numele de "reflex vasovagal", duce la incetinirea ritmului cardiac si la scaderea tensiunii arteriale. Reflexul vasovagal este uneori atat de intens incat persoana isi pierde cunostinta sau lesina
Ce trebuie sa faceti daca apare un reflex vasovagal?
Asigurati-va ca cel care are frica de ace este intins atunci cand i se administreaza o injectie, o intravenoasa sau un test de sange.
Rugati-l sa stea nemiscat cateva minute dupa injectare si sa se ridice foarte incet.
Cereti-i sa isi contracte muschii corpului, relaxandu-i numai pe cei ai bratului care a primit injectia.
De ce va este frica de ace?
Fobia de ace este atat innascuta, cat si dobandita. Expertii sunt de acord ca frica de ace poate avea origini genetice sau experimentale.
Multe persoane care sunt speriate de ace au rude care sufera ele insele de belenofobie;
Frica de ace poate aparea, de asemenea, dupa ce ati fost martor sau ati auzit despre un episod neplacut;
O experienta neplacuta in timpul unei injectii sau al unei analize de sange este, de asemenea, susceptibila de a declansa frica de ace (durere, hematoame, sangerari etc.).
In unele cazuri, nu seringa sau acul sunt cele care ii sperie pe oameni, ci mai degraba caracterul simbolic pe care il implica: pacientii au impresia ca li se ia ceva pretios sau ca li se injecteaza ceva nociv.
Metoda CARD pentru a controla frica de ace
Incepeti cu metoda CARD, dezvoltata de Dr. Taddio in Toronto, pentru ameliorarea durerii si a anxietatii la vaccinare
S-a demonstrat ca sistemul CARD™, dezvoltat de pediatrul canadian Anna Taddio, amelioreaza durerea si frica de ace in timpul vaccinarilor scolare. Dar poate functiona la orice varsta! Acesta stabileste un plan de actiune inainte, in timpul si dupa proba/injectie, bazat pe patru cuvinte-cheie: Confort, Ajutor, Relaxare, Distragere.
Confort
Asigurati-va ca va simtiti confortabil inainte si in timpul vaccinarii.
Fiti indulgent cu propria frica de ace si spuneti-va: "Este normal sa fii anxios; toata lumea are aceste sentimente din cand in cand".
Rasfatati-va cu o gustare inainte de a va vaccina.
Purtati haine care sa permita oamenilor sa ajunga usor la bratul dumneavoastra (de exemplu, pentru vaccinare).
Ajutor
Aduceti ceva care sa va aline, cum ar fi haine confortabile, o patura calduroasa sau jucaria preferata de plus in cazul copiilor.
Aduceti cu dumneavoastra un prieten sau un membru al familiei.
Nu uitati sa amortiti pielea in prealabil pentru a nu va durea. Puteti cumpara plasturi cu anestezic de la farmacie, care trebuie aplicati cu cel putin o ora inainte si pot fi lasati sa actioneze timp de pana la 5 ore. Oamenii ii folosesc si inainte de tatuaje sau proceduri de indepartare a parului. Intrebati daca spitalul sau clinica il ofera. Daca nu, puteti cumpara pur si simplu un plasture cu anestezic de la farmacie.
Aplicati un pachet de gheata pe piele inainte de injectie.
Faptul ca stim la ce sa ne asteptam ne ofera posibilitatea de a ne simti mai stapani pe situatie si mai in siguranta. De aceea puneti intrebari care sa va ajute sa intelegeti mai bine.
"Ce se va intampla?" "Ce va face?"
Relaxare
Deoarece acele pot activa raspunsul organismului la stres, este util sa faceti lucruri care va ajuta sa va relaxati.
Respiratia profunda sau meditatia pe cont propriu sau cu ajutorul unei aplicatii (de exemplu, Headspace, Calm) sau al persoanei dvs. de sprijin poate fi o solutie la nevoie pentru frica de ace.
Distragere
Vorbiti cu persoanele din jurul dumneavoastra in timp ce asteptati injectia.
Cititi ceva: posterele de pe perete, o carte, o revista.
Ascultati muzica, un podcast preferat (de exemplu, o comedie)
Jucati un joc video pe telefon.
In timp ce vi se face injectia, incercati sa vorbiti cu asistenta sau medicul care vi-o administreaza.
"Va multumesc pentru munca pe care o faceti.... Aveti planuri pentru weekend?"
Dupa vaccin
Rasplatiti-va cu o activitate preferata, cum ar fi o gustare speciala. In cazul unui copil explicati-i de ce a fost nevoie de un ac pentru aceasta procedura.
Cititi o carte pentru copii sau vizionati un videoclip cu copilul dumneavoastra despre ace. Multe spitale pentru copii au site-uri web care contin astfel de informatii.
Este vorba despre un copil mai mic? Obtineti colaboarea unui medic. Demonstrati procesul de administrarea a unei injectii folosind o papusa sau un animal de jucarie. Apoi lasati copilul sa se simta in control facand o injectie cu un ac papusii.
Cand si unde sa obtineti ajutor
Teama dumneavoastra de ace ramane o problema in ciuda strategiilor descrise mai sus?
Daca da, inca va este frica de ace, mai ganditi-va o data:
Cautati o clinica pentru frica de ace. Fobia de ace este atat de frecventa incat exista adesea grupuri de suport pentru a-i ajuta pe cei care sufera de ea.
Cereti sfatul medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau laboratorului de diagnosticare (locul unde mergeti pentru analize de sange);
Discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale, cum ar fi un psiholog sau un psihoterapeut, pentru o terapie mai aprofundata pentru frica de ace.
https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-mentales/phobies/belenophobie-comment-gerer-la-phobie-des-aiguilles-901521
https://www.cheo.on.ca/en/resources-and-support/resources/P5018F.pdf
https://www.esantementale.ca/Ottawa-Carleton/Peur-et-phobie-des-aiguilles-Des-informations-pour-les-enfants-les-jeunes-et-les-familles/i