Fractura de femur - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Fractura de femur - cauze, simptome, diagnostic si tratament Fractura de femur - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

Fractura de femur se numara printre leziunile grave care tin de domeniul Ortopediei si Traumatologiei, dat fiind faptul ca este afectat cel mai lung si cel mai puternic os al organismului uman. Este vorba de acel os de la nivelul coapsei, amplasat intre articulatia soldului si cea a genunchiului, care nu se rupe atat de usor precum alte oase, atat datorita rezistentei sale cat si faptului ca zona coapselor este oarecum mai putin expusa riscurilor de accidentare.

Prin urmare, si numarul pacientilor care ajung la spital cu fractura de femur este mai redus in comparatie cu alte cazuri de fracturi, insa incidenta scazuta este invers proportionala cu gravitatea leziunilor.

Farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte cu o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.

Avand in vedere toate acestea, ne-am gandit ca mai multe informatii despre fractura de femur v-ar fi utile atat in eventualitatea in care suferiti un astfel de accident, dar mai ales pentru a va invata sa va protejati mai bine.


Fractura de femur – generalitati

Fractura de femur presupune ruperea celei mai puternice componente a scheletului uman, si anume osul femural.  Acesta este format din epifiza proximala, ce reprezinta partea superioara a osului, diafiza, care este partea mediana, si epifiza distala, adica partea inferioara, care se articuleaza cu genunchiul.

Fractura de femur se poate produce in oricare din aceste zone, iar localizarea este unul din criteriile de clasificare. In afara de acesta, fractura de femur poate fi deschisa daca osul rupt penetreaza pielea, sau inchisa, daca nu se produc niciun fel de leziuni la suprafata pielii.

De asemenea, daca bucatile de os raman aliniate dupa rupere se poate vorbi de o fractura de femur stabila, iar daca fragmentele osoase si-au modificat pozitia este vorba de o fractura de femur cu deplasare.

Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale. ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba.

Fractura de femur mai poate sa fie si cominutiva, daca osul s-a rupt in mai multe bucati, iar in functie de modul in care s-a produs ruptura medicii mai pot fixa diagnosticul de fractura de femur transversala, oblica sau spiralata.

Fractura de femur – cauze

Este nevoie de un soc foarte puternic pentru a provoca o fractura de femur, dat fiind faptul ca osul coapsei are un grad sporit de rezistenta. In cazul persoanelor tinere si adulte care  nu sufera de boli ce afecteaza sanatatea oaselor,  fractura de femur este de cele mai multe ori consecinta unui accident sever. Poate fi un accident de circulatie in care victima a fost lovita de un autovehicul sau se afla intr-o masina implicata intr-o coliziune, o cadere de pe motocicleta sau de pe bicicleta la viteze mari, caderea unui obiect masiv peste coapse sau o lovitura puternica. De asemenea, fractura de femur se poate produce si in urma unui accident de vanatoare sau descarcarii accidentale a unei arme in picior, caz in care ruperea osului este provocata de forta proiectilelor.

Alte tipuri de accidente care pot genera o fractura de femur sunt cazaturile, in acest caz existand anumite categorii de persoane vulnerabile care sunt expuse unui risc mai ridicat si despre care vom vorbi in capitolul urmator.

Fractura de femur – factori de risc

Se poate spune ca persoanele care practica sporturi extreme sau desfasoara activitati cu un grad sporit de pericol de accidentare sunt mai predispuse sa sufere o fractura de femur, in comparatie cu cele care fac munca de birou sau apeleaza la practici mai lipsite de adrenalina pentru a se relaxa. 

De asemenea, traversarile imprudente, condusul agresiv sau cu viteza, nepurtarea centurii de siguranta sunt alti factori de risc destul de frecvent intalniti, din pacate, care stau la baza multor accidente de circulatie soldate cu victime.

Inaintarea in varsta determina reducerea densitatii osoase, ceea ce face ca oasele sa devina mai fragile si sa se rupa chiar si in urma unor accidente usoare, mai ales dupa varsta de 70 de ani. Persoanele care sufera de osteoporoza au oasele foarte fragile, astfel ca o simpla cazatura sau un traumatism pot provoca o fractura de femur. De multe ori, cazaturile pot fi datorate tot slabiciunii oaselor, asociata si cu slabiciunea musculara.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

In afara de osteoporoza, alte afectiuni precum artrita reumatoida, cancerul osos sau orice forma de cancer metastatic constituie un factor de risc pentru fractura de femur, intrucat slabesc rezistenta oaselor.

Fractura de femur – simptome

Simptomele unei fracturi de femur sunt mai mult decat evidente si apar imediat dupa producerea traumatismului ce a determinat ruperea osului. Pacientii simt durere puternica, zona in care s-a produs factura se inflameaza si se invineteste iar la nivelul coapsei sau al articulatiei soldului ori genunchiului apare o deformare. Aceste simptome sunt localizate in partea superioara, cea mediana sau la baza femurului, in functie de localizarea fracturii, iar pacientii care au suferit un astfel de accident nu se mai pot deplasa pe propriile picioare, intrucat osul rupt nu mai poate sustine greutatea corpului

In cazul fracturii de femur deschise, osul rupt strapunge pielea si devine vizibil, fiind posibila si aparitia unei hemoragii.

Diagnosticul de fractura de femur

Fractura de femur constituie urgenta medicala, astfel ca pacientii trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp la spital. Stabilirea diagnosticului intra in sarcina medicului ortoped, care se va interesa in purimul rand de imprejurarile in care a avut loc accidentul. 

Simptomele specifice ofera alte indicii edificatoare in cursul examinarii clinice, iar pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului se impun si investigatii imagistice. Pe baza radiografiilor sau a tomografiei computerizare, medicul poate vizualiza osul fracturat, stabilind astfel despre ce tip de fractura de femur este vorba si care sunt pasii de urmat.

Tratamentul fracturii de femur

Cele mai multe cazuri de fracturi de femur necesita o interventie chirurgicala ce presupune rearanjarea fragmentelor osoase si fixarea acestora cu ajutorul unor dispozitive. Procedura chirurgicala aleasa depinde de tipul fracturii dar si de varsta si starea de sanatate a pacientului. 

Spre exemplu, in cazul fracturilor  la nivelul capului superior al femurului poate fi necesara montarea unei proteze care sa inlocuiasca articulatia coxofemurala, in timp ce fracturile mediene la nivelul diafizei presupun introducere unei tije metalice prin os, care se frizeaza cu suruburi la ambele capete si se lasa pana cand femurul se sudeaza la loc.

Sfaturi privind recuperarea

Dat fiind faptul ca este vorba de o leziune grava care necesita un tratament invaziv ce presupune montarea unor dispozitive pe os, evident ca si recuperarea dupa fractura de femur este una anevoioasa si indelungata. O perioada, pacientul trebuie sa stea mobilizat la pat pentru a nu-si forta piciorul inainte ca osul sa se sudeze. Treptat, trebuie sa inceapa exercitii de fizioterapie sub supravegherea unui specialist in scopul redobandirii fortei musculare si al mobilitatii articulatiilor. Recuperarea poate dura chiar si un an, timp in care pacientul trebuie sa faca in mod regulat astfel de exorcistii, avand nevoie de carje sau alte dispozitive medicale pentru a se putea deplasa.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

De asemenea, pe parcursul perioadei de recuperare pot sa mai fie necesare cateva interventii chirurgicale pentru ajustarea sau scoaterea dispozitivelor folosite pentru fixarea osului.

Sfaturi pentru preventie

Prevenirea fracturii de femur presupune intai de toate evitarea activitatilor sau situatiilor in care riscati sa va accidentati. Daca acest lucru nu este posibil, purtati echipament de protectie, adecvat luati-va toate masurile de precautie si concentrati-va foarte bine asupra activitatilor respective.

Pe de alta parte, trebuie sa va ingrijiti si de sanatatea oaselor, iar in acest sens va putem recomanda o alimentatie cu un aport optim de calciu, fosfor, magneziu, mangan si vitamina D. Acesti nutrienti contribuie la cresterea si dezvoltarea oaselor, mentinand totodata densitatea osoasa, care le confera acestora rezistenta.

In acelasi timp, miscarea zilnica si exercitiile fizice de intensitate medie va imbunatatesc flexibilitatea articulatiilor si intaresc musculatura, contribuind astfel la prevenirea fracturi de femur.

Ar mai fi de mentionat evitarea alcoolului si a tutunului, care favorizeaza reducerea densitatii osoase, precum si efectuarea controalelor medicale periodice, mai ales in cazul persoanelor varstnice.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…