Fractura de col femural – cauze, diagnostic si tratament

Fractura de col femural – cauze, diagnostic si tratament Fractura de col femural – cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 9 noiembrie 2023

De obicei, fractura de col femural este intalnita in special in randul persoanelor in varsta, insa poate aparea si in randul tinerilor sportivi care fac performanta in atletism sau ca urmare a unui traumatism major la nivelul articulatiei soldului. Fractura de col femural este un tip specific de fractura de sold, care vizeaza partea intracapsulara a articulatiei. Articulatia soldului este cea care se realizeaza intre capul femural si acetabulul de la nivelul osului coxal. Aria care cuprinde capul femural, colul femural, pana la marele trohanter, este zona in care deseori au loc fracturi, iar colul femural, care conecteaza diafiza femurului cu capul acestuia, este frecvent afectat.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice, care le valideaza eficienta.


Informatii despre colul femural

Colul femural are forma unei coloane osoase si are rolul de a uni capul cu restul epifizei si diafiza osului de capul acestuia. In timpul miscarilor femurului, se modifica unghiul dintre diafiza femurala si colul femural. Aceasta formatiune este cunoscuta si drept „gatul femurului”, pentru ca are rolul de a conecta capul acestui os cu restul corpului. Fractura de col femural este relativ frecventa, ca urmare a faptului ca aceasta zona are o rezistenta mai scazuta decat restul osului, si, de asemenea, este implicata intr-o gama variata de miscari. Intrucat membrele inferioare au rolul de a sustine greutatea corpului, articulatia soldului este foarte solicitata.

Fractura de col femural – cauze si factori de risc

Orice discontinuitate anatomica si structurala intalnita in aceasta regiune poarta denumirea de fractura de col femural. Se disting mai multe tipuri de fractura de col femural, catalogate dupa zona colului care este lezata:

  • fractura subcapitala (la nivelul jonctiunii dintre capul femural si colul femural);
  • fractura transcervicala (la nivelul zonei de mijloc a colului femural);
  • fractura bazicervicala (la nivelul jonctiunii dintre corpul femurului si colul femural).

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si in reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Fractura de col femural este asociata, in randul persoanelor in varsta, cu cazaturile si impactul cu solul. La adultii tineri, fractura de col femural este frecvent secundara traumatismelor fizice si mecanice care au loc la nivelul articulatiei coxo-femurale, cum ar fi caderea de la o inaltime mare si accidentele rutiere. Exista mai multi factori de risc asociati cu fractura de col femural:

  • varsta inaintata, ca urmare a scaderii densitatii si mineralizarii osoase;
  • conditii medicale subiacente (osteoporoza, osteopenia, boala Paget, cancerul osos);
  • sexul feminin (riscul de fractura de col femural creste in perioada postmenopauzei);
  • mobilitatea scazuta si hiperponderabilitatea;
  • practicarea unor sporturi care implica sarituri de la inaltime si solicitarea excesiva a soldului;
  • se observa o incidenta mai crescuta a cazurilor de fractura de col femural in perioada iernii, ca urmare a riscului de traumatism prin alunecarea pe gheata.

Fractura de col femural este foarte rara in randul copiilor. Daca apare, este frecventa indeosebi in randul celor care sufera de rahitism, afectiuni genetice asociate cu deficitul de vitamina D si calciu, si care sufera traumatisme majore la acest nivel. Fractura de col femural pune in pericol alimentarea vasculara a capului femural, rupand ramurile cervicale ascendente ale arterei care vascularizeaza aceasta formatiune anatomica. Acest lucru poate compromite capacitatea acestei fracturi de a se vindeca, putand duce chiar la osteonecroza. Din acest motiv, este foarte important ca fractura de col femural sa fie atent monitorizata si tratata cat mai rapid.

Periferisan ajuta la imbunatatirea memoriei si a atentiei, precum si a tonusului muscular. Periferisan contine vitaminele B1, B3, B6, B12, care sustin functia cognitiva normala, si acid folic care participa la sinteza aminoacizilor. Magneziul este esential pentru buna functionare a muschilor, iar extractul de ginseng contribuie la o buna functie cognitiva. Uridin monofosfat este un acid nucleic cu rol in numeroase procese neuroregulatoare.

Fractura de col femural – simptomatologie

Fractura de col femural se poate prezenta diferit, in functie de zona afectata a colului. Totusi, in majoritatea cazurilor, pacientul cu fractura de col femural acuza:

  • durere care se exacerbeaza chiar si in momentul activitatilor de intensitate redusa;
  • durere care iradiaza in zona inghinala si care poate cobori spre genunchi;
  • limitarea mobilitatii si incapacitatea de a roti membrul inferior;
  • aparitia echimozelor in zona articulatiei soldului;
  • tumefiere la nivelul articulatiei;
  • parestezii (furnicaturi, amorteli).

Principalele simptome acute asociate cu fractura de col femural sunt durerea si limitarea majora a miscarilor care pot fi efectuate cu piciorul afectat. Uneori, fractura de col femural se prezinta si cu scurtarea si rotirea exterioara a membrului afectat, mai ales in cazul fracturilor deplasate. Daca fractura de col femural nu este tratata in timp util, pot aparea simptomele de necroza, care sunt deosebit de violente si pot duce la compromiterea totala a articulatiei coxo-femurale.

Fractura de col femural – diagnostic

Fractura de col femural se diagnosticheaza prin protocoale de imagistica ce implica:

  • radiografie: pelvis, partea laterala a soldului, femurului si genunchiului;
  • tomografie computerizata (CT): ajuta la o mai buna identificare a tipului de fractura de col femural si la delimitarea subtila a acesteia;
  • rezonanta magnetica nucleara (RMN): utila pentru a evalua daca, in caz de fractura de col femural, exista si alte structuri afectate.

Exista mai multe tipuri de clasificari pentru fractura de col femural, cele utilizate in practica clinica fiind clasificarea Garden si clasificarea Pauwel:

Clasificarea Garden in caz de fractura de col femural

  • Tip I: fractura incompleta – nedeplasata;
  • Tip II: fractura completa – nedeplasata;
  • Tip III: fractura completa – deplasata partial;
  • Tip IV: fractura completa – deplasata total.

Clasificarea Pauwel in caz de fractura de col femural

Include si unghiul de inclinare al liniei de fractura fata de orizontala. Unghiurile cu valori mari si cu mai multe facturi verticale prezinta o instabilitate mai mare, din cauza fortelor de forfecare mai mari. Aceste fracturi au, de asemenea, un risc mai mare de osteonecroza postoperatorie:

  • Tipul I: sub 30 de grade;
  • Tipul II: intre 30-50 de grade;
  • Tipul III: peste 50 de grade.

Protocolul de tratament trebuie individualizat si personalizat in functie de tipul fracturii. De asemenea, trebuie avute in vedere si eventualele riscuri ale pacientului, asociate anumitor boli. De cele mai multe ori, tratamentul implica abordarea chirurgicala a leziunii, pe baza clasificarii.

Tratament pentru fractura de col femural

Fracturile nedeplasate sunt tratate in general cu suruburi canulate. Totusi, exista si riscul de necroza avasculara (4%). In cazul fracturilor deplasate, tratamentul trebuie individualizat.

  • Persoanele cu nivel scazut de activitate sunt tratate de obicei prin hemiartroplastie.
  • Persoanele mai active din punct de vedere fizic sunt tratate de obicei prin atroplastie totala de sold.

Indiferent de forma de tratament abordata pentru fractura de col femural, este absolut necesara initierea imediata a sedintelor de kinetoterapie si recuperare medicala. Cu ajutorul acestora, pacientul poate sa isi recapete integritatea fizica si capacitatea de miscare, dar si sa-si imbunatateasca amplitudinea miscarii la nivelul articulatiei afectate.

Sfaturi pentru preventie

Fracturile de col femural sunt mult mai frecvente in randul persoanelor in varsta. Deseori, astfel de fracturi se asociaza cu osteoporoza si apar la traumatisme minore. Drept urmare, specialistii recomanda abordarea unei diete alimentare bogate in calciu si vitamina D, exercitii fizice, insa cu impact redus si controlate, hidratare optima si medicamente pentru prevenirea pierderii masei osoase.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537347/

https://www.healthline.com/health/femoral-neck-fracture

https://www.joint-surgeon.com/orthopedic-services/hip-surgery/femoral-neck-fracture

https://www.stefankreuzermd.com/femoral-neck-fracture.html

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…