Fontanela este „zona moale” a craniului unui nou-nascut. Este o caracteristica unica extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a creierului si a craniului bebelusului. Medicii verifica fontanelele bebelusilor in timpul vizitelor de rutina.
Fontanelele sunt goluri acoperite cu membrane la nivelul craniului, acestea fiind zonele de contact ale oaselor craniene. Cand scheletul bebelusului incepe sa se dezvolte, mai multe placi osoase formeaza craniul. Dupa cateva luni de la nastere, aceste oase se unesc pentru a acoperi complet creierul.
Pana atunci, in partea superioara a capului poate fi observata o zona moala numita fontanela anterioara. Nu este singura. O alta zona moale este fontanela posterioara, care se afla in zona cefei. Aceasta zona moale este mai mica si se inchide mult mai devreme.
Aceste zone moi de pe capul bebelusului pot arata si se pot simti fragile la atingere, insa vestea buna este ca sunt bine protejate datorita acelei membrane rezistente care le acopera. Asta inseamna ca este in regula sa le atingeti usor. De fapt, intrati in mod inevitabil in contact cu fontanelele bebelusului in timp ce il spalati si il uscati pe cap.
Ce este fontanela?
Fontanela, acea zona moale de pe capul bebelusului, este de fapt un spatiu intre oasele craniului acestuia. Craniile nou-nascutilor nu sunt complet inchise la nastere, deoarece acestea trebuie sa se modeleze prin canalul de nastere al mamei in timpul travaliului. Spatiile dintre cele cinci oase majore ale craniului se numesc fontanele si sunt moi la atingere.
Bebelusii se nasc cu sase fontanele care se vor inchide treptat, in primul an de viata. Cea mai mare, situata intre frunte si crestetul capului, se numeste fontanela anterioara. Aceasta fontanela poate fi un indicator important al starii de sanatate, deoarece o fontanela adancita arata ca bebelusul este deshidratat si ca are nevoie de asistenta medicala de urgenta.
Anatomie
Fontanelele sunt zone in care oasele craniului (care au forma de placi) nu au fuzionat complet. Spatiile dintre oase sunt facute dintr-un material fibros si rezistent (cunoscut sub numele de tesut conjunctiv), care este oarecum moale la atingere, dandu-le, prin urmare, denumirea de „zone moi”. Cu toate acestea, pe masura ce creierul si craniul se dezvolta dupa nastere, oasele craniului se unesc, iar fontanelele dispar.
Exista sase fontanele prezente in timpul copilariei, dintre care cele mai notabile sunt:
Aceasta este cea mai cunoscuta fontanela, ea purtand si denumirea de fontanela mare. Este situata in partea de sus a capului, are forma de diamant si la nastere are un diametru de aproximativ 2-3 cm. Se afla intre oasele frontale, in partea superioara a capului.
Aceasta se afla in partea din spate a capului si are forma triunghiulara. Este mai putin cunoscuta, probabil, deoarece are o dimensiune mai mica, masurand in medie 0,5 cm. Aceasta fontanela se afla intre oasele de pe partile laterale ale capului si cele din spate.
Care este rolul fontanelei?
Fontanela are doua scopuri:
1. Faciliteaza nasterea
Fontanela permite miscarea oaselor, astfel incat capul bebelusului sa poata trece prin canalul de nastere al mamei, fara a deteriora creierul.
2. Ii permite creierului sa creasca
Cresterea rapida a creierului este o parte normala a dezvoltarii copilului deoarece, fara aceste goluri intre oasele craniului, creierul nu ar putea sa creasca si sa se dezvolte in totalitate.
Pe masura ce bebelusul creste, celulele care formeaza oasele craniului creeaza noi straturi de os care se raspandesc in partea exterioara a oaselor craniului, intarind, in acelasi timp, cadrul interior al oaselor.
Monitorizarea varstei la care fontanela se inchide (momentul in care oasele craniului fuzioneaza) serveste ca marker al dezvoltarii copilului.
Cand se inchide fontanela?
Oasele craniului nu se inchid complet imediat dupa nastere, deoarece creierul inca mai are nevoie de spatiu pentru a creste. Cu toate acestea, dupa dezvoltarea completa a creierului, oasele cresc si se unesc, acoperind spatiile deschise, acesta fiind momentul in care fontanelele sunt considerate inchise.
-
La ce varsta se inchide fontanela?
Fontanelele se inchid in aceasta ordine:
-
posterioara: intre 1 si 2 luni;
-
anterioara: intre 9 si 18 luni.
Lista de mai sus prezinta un interval mediu de inchidere. O fontanela se poate inchide mai devreme sau mai tarziu decat perioada specificata.
Ce probleme medicale pot afecta fontanela?
Fontanelele pot oferi indicii despre sanatatea copilului. Fontanela poate fi afectata de unele modificari.
Este absolut normal ca fontanela sa aiba o usoara curba spre interior. Cu toate acestea, o fontanela care se afunda catre interiorul capului bebelusului poate fi un semn de deshidratare, o problema cauzata de consumul insuficient de lichide sau de pierderea unei cantitati mai mari lichide decat consuma copilul.
Bebelusul poate deveni deshidratat daca:
-
are probleme in a fi alaptat;
-
se confrunta cu diaree, varsaturi sau febra;
-
petrece prea mult timp intr-un mediu calduros si se supraincalzeste.
Alte semne de deshidratare sunt productia redusa de urina, somnolenta excesiva, iritabilitatea, gura uscata si plansul fara lacrimi.
De asemenea, este normal ca fontanela bebelusului sa fie usor bombata atunci cand plange sau varsa. Ambele actiuni cresc pentru scurt timp presiunea in interiorul craniului.
Cu toate acestea, daca fontanela bebelusului continua sa ramana umflata chiar si dupa ce copilul se opreste din plans sau ramane bombata si cand copilul se odihneste, ar putea fi semnul unei probleme.
O fontanela anormal de mare sau care nu se inchide in intervalul de timp estimat poate fi semnul anumitor afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul Down sau rahitismul (o afectiune cauzata de deficienta de vitamina D).
Daca sunteti ingrijorati de faptul ca fontanela bebelusului nu s-a inchis dupa varsta de aproximativ un an, discutati cu medicul pediatru.
Desi se intampla rar, este posibil ca fontanelele sa se inchida prea devreme. In unele cazuri, fontanela nu poate fi simtita usor la palpare si poate parea inchisa, cu toate ca este inca deschisa.
Fuziunea prematura a oaselor craniului este o afectiune numita craniosinostoza. Atat cresterea creierului, cat si forma capului copilului pot fi afectate de aceasta anomalie.
Inchiderea prea timpurie a fontanelei poate fi cauzata si de cresterea presiunii din interiorul craniului bebelusului. Specialistii sustin ca formele foarte usoare de craniosinostoza pot sa nu necesite tratament. Cu toate acestea, in multe cazuri este necesara o interventie chirurgicala pentru a reduce presiunea si pentru a permite creierului sa se dezvolte normal.
Ingrijirea corecta a fontanelei la bebelusi
Ingrijirea fontanelelor bebelusului nu este deloc complicata. Iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le stiti:
-
Fontanelele bebelusului ar trebui sa arate drept. Ele nu ar trebui sa arate umflate si bombate si nici adancite atunci cand priviti craniul bebelusului.
-
Cand treceti usor degetele peste capul copilului, fontanela ar trebui sa fie moale si plata, cu o usoara curba in jos.
-
Cand bebelusul plange, varsa sau sta intins, fontanela anterioara poate parea ridicata sau poate avea un aspect bombat. Atat timp cat aceasta revine la normal atunci cand copilul sta in picioare si este calm, nu exista motive de ingrijorare.
-
Este posibil sa observati ca fontanela pare sa pulseze in ritm cu bataile inimii copilului. Acest lucru este, de asemenea, complet normal.
Cu toate ca fontanela este un spatiu dintre oasele craniului, o membrana dura aflata deasupra deschiderii protejeaza tesutul moale si creierul din interior. Acestea fiind spuse, este in regula:
-
sa atingeti capul bebelusului, chiar si fontanela;
-
sa ii spalati parul si scalpul;
-
sa il pieptanati cu o perie sau un pieptene pentru copii;
-
sa ii puneti o bentita draguta;
-
sa le permiteti celorlalti copii sa-l atinga pe cel mic (sub supraveghere).
Ca in cazul tuturor celorlalte aspecte ale ingrijirii bebelusului, asigurati-va intotdeauna ca il manevrati cu blandete. Cu timpul, veti capata mai multa incredere. Atat timp cat nu apasati pe fontanela, nu trebuie sa va faceti griji ca il veti rani.
Referinte:
https://www.verywellfamily.com/what-you-need-to-know-about-fontanelles-4175604
https://www.verywellhealth.com/baby-soft-spot-anatomy-5189224
https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-soft-spot.aspx
https://health.clevelandclinic.org/5-warning-signs-from-your-babys-soft-spot
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/about-the-fontanelle#no-close