Foliculita este o problema frecventa a pielii, caracterizata prin inflamarea si, uneori, infectarea foliculilor (invelisul conjunctiv al firelor de par). Printre problemele dermatologice care se incadreaza in categoria foliculitei se numara foliculita cauzata de barbierit (cunoscuta si sub denumirea de “mancarimea barbierului”) si foliculita de jacuzzi. Corpul uman este acoperit, in medie, de peste 5 milioane de fire de par, motiv pentru care foliculita poate aparea in orice zona. Orice om poate fi afectat, indiferent de varsta. Foliculita se manifesta prin leziuni dureroase, care provoaca mancarime intensa si care pot fi jenante atunci cand apar pe fata, scalp (foliculita pe scalp), brate, gat si picioare (foliculita pe picioare).
Unele cazuri de foliculita sunt sterile (adica non-infectioase). Cu toate acestea, multe dintre ele sunt cauzate de infectii bacteriene sau fungice. In momentul in care firele de par se infecteaza, pot aparea puncte rosii sau cosuri albe. In cele din urma, aceste umflaturi se sparg si se transforma in cruste care nu se vindeca.
De cele mai multe ori, eruptiile care se dezvolta rapid sunt cauzate de bacteria Staphylococcus aureus. In schimb, foliculita cronica sau recurenta apare din cauza unor afectiuni medicale care cresc riscul de infectare. Infectia se poate raspandi, iar acest lucru poate provoca probleme medicale mai raspandite. De aceea, tratamentul adecvat este absolut necesar.
Foliculita nu reprezinta o problema serioasa de sanatate. Cu toate acestea, trebuie tratata eficient pentru ca, in caz contrar, poate provoca probleme si mai mari de piele, cum ar fi aparitia unor pete negre si cicatrici.
Ce este foliculita
Foliculita este o afectiune comuna a pielii in care firele de par (foliculi) se inflameaza. De obicei, foliculita este cauzata de o infectie bacteriana sau fungica. In faza initiala, in jurul firelor de par pot aparea niste umflaturi rosii mici sau cosuri cu cap alb. Infectia se poate raspandi si se poate transforma in leziuni sau cruste care se vindeca cu mare greutate sau deloc.
Afectiunea nu este una grava, insa poate provoca mancarime intensa, durere si un sentiment de jena. Pe de alta parte, infectiile severe pot cauza pierderea permanenta a parului si cicatrizarea tesutului.
In schimb, formele usoare se vindeca in cateva zile prin intermediul masurilor de autoingrijire. Persoanele cu foliculita mai grava sau recurenta ar putea fi nevoite sa consulte un medic. Acesta ar putea recomanda medicamente eliberate pe baza de reteta. Pentru a sprijini sanatatea pielii, specialistul ar putea propune si suplimente alimentare, cum ar fi Benesio BeautyCell colagen, un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat imbogatit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, responsabila de mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii. Trecerea timpului scade capacitatea organismului de a produce colagen iar acest lucru afecteaza integritatea tesuturilor.
De asemenea, Catena recomanda Zdrovit Aspasia Collagen Beauty, un supliment alimentar indicat pentru mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii. Contine colagen necesar pentru cresterea elasticitatii pielii, a tendoanelor, articulatiilor. Acidul hialuronic ajuta mentinerea hidratarii optime. Contine vitamina C, biotina, zinc si vitamina E care contribuie la mentinerea sanatatii pielii si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ.
Foliculita – cauze si factori declansatori
In majoritatea cazurilor, foliculita este cauzata de o infectie cu bacteria Staphylococcus aureus care se dezvolta la nivelul foliculilor. De asemenea, foliculita poate fi cauzata de virusuri, fungi sau poate aparea in urma inflamarii firelor de par crescute sub piele.
Foliculita este cauzata de:
-
ras
-
firele de par care cresc sub piele
-
impletirea prea stransa a parului
-
folosirea cazilor cu hidromasaj sau inotatul intr-o piscina necuratata
-
imbracamintea mulata
-
taieturi sau rani infectate (care permit patrunderea bacteriilor in foliculii de par din apropiere)
-
leziuni ale pielii, precum taieturile sau muscaturile de insecte
-
imbracamintea care irita pielea
-
epilatul
-
transpiratie sau produse care irita foliculii
-
substantele care infunda pielea, precum gudronul si uleiul de motor
-
obiectele care nu lasa pielea sa respire, cum ar fi plasticul
-
afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau dermatita
-
sistemul imunitar slabit de afectiuni, cum ar fi infectia cu HIV sau cancerul
-
greutatea corporala excesiva sau obezitatea
-
utilizarea pe termen lung a unor medicamente, cum ar fi antibioticele sau cremele cu steroizi
Foliculita – simptome si manifestari
In prima faza, foliculita poate arata ca o eruptie cutanata, o leziune caracterizata de umflaturi mici rosii sau cosuri galbene sau albe. Dupa un anumit timp, aceste leziuni se pot raspandi catre foliculii de par aflati in apropiere si se pot transforma in cruste.
Foliculita poate afecta unul sau mai multi foliculi si poate dura un timp scurt (forma acuta) sau poate persista pe termen lung (forma cronica).
Printre semnele si simptomele afectiunii se numara:
-
umflaturi mici si rosii
-
cosuri cu cap alb
-
leziuni pline de puroi
-
cruste
-
piele rosie
-
piele inflamata
-
mancarime
-
senzatie de arsura
-
sensibilitate la atingere
-
durere
-
umflatura
-
febra usoara
Cand se recomanda vizita la medic
Programati o vizita la medic daca afectiunea s-a raspandit sau semnele si simptomele nu dispar dupa cateva zile. Cel mai probabil, specialistul va prescrie un antibiotic sau un medicament antifungic pentru a tine sub control simptomele. De asemenea, ar putea recomanda un supliment alimentar, cum ar fi Femovita Beauty, cunoscut pentru faptul ca protejeaza celulele de actiunea nociva a factorilor de mediu (praf, poluare, vant), dar si stres, fumat, alcool etc. In plus, contribuie la protejarea pielii, parului si a unghiilor impotriva efectelor daunatoare ale stilului de viata dezechilibrat (lipsa somnului etc.).
Tipuri de foliculita
Cele doua tipuri principale de foliculita sunt foliculuta superficiala si foliculita profunda. Forma superficiala afecteaza doar o parte a foliculului, in timp ce foliculita profunda implica intregul folicul si provoaca, de obicei, simptome mai grave.
Foliculita superficiala
Formele superficiale includ:
Foliculita superficiala bacteriana
Foliculita superficiala bacteriana este caracterizata de aparitia unor cosuri care provoaca mancarime. In general, aceasta forma este cauzata de o infectie cu stafilococi. Aceste bacterii se gasesc in mod normal pe piele, insa patrund in tesuturile mai profunde printr-o rana sau o alta leziune a pielii.
Pseudofoliculita barbae
Cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de “mancarimea barbierului”, pseudofoliculita barbae este cauzata de firele de par care cresc sub piele. Barbatii cu parul cret sunt cei mai predispusi la acest tip de foliculita. De asemenea, poate aparea si in zona genitala (foliculita inghinala).
Foliculita superficiala pseudomonas
Unii oameni cunosc aceasta forma sub denumirea de foliculita de jacuzzi. Foliculita superficiala pseudomonas este cauzata de bacteriile Pseudomonas, care se gasesc in piscine si jacuzzi, in care clorul si pH-ul nu se afla in concentratii corespunzatoare. In majoritatea cazurilor, simptomele apar dupa 72 de ore de la expunere si sunt cele mai raspandite in zonele corpului acoperite de costumul de baie sau pe partea din spate a picioarelor. Simptomele minore dispar de la sine dupa 5 zile.
Foliculita superficiala pityrosporum
Aceasta este o infectie fungica a pielii care provoaca leziuni rosii si mancarime. De cele mai multe ori, simptomele isi fac aparitia pe fata si pe partea superioara a corpului. Cei mai predispusi la foliculita superficiala pityrosporum sunt adultii tineri si barbatii adulti.
Foliculita profunda
Formele de foliculita profunda sunt:
Sicoza barbae
Aceasta este o forma mai profunda de pseudofoliculita barbae care poate produce cicatrici si caderea permanenta a parului.
Furuncule si carbuncule
Celebrele furuncule sunt cauzate de bacteriile stafilococice care infecteaza foliculul la nivel profund. Furunculele sunt umflate si pline de puroi. Acestea continua sa creasca si devin foarte dureroase pana se rup, iar lichidul acumulat in interior este eliminat. Furunculele pot forma grupuri (cunoscute sub numele de carbuncule) care provoaca simptome mai grave decat furunculele. Atat furunculele mari, cat si carbunculele pot produce cicatrizarea pielii afectate.
Foliculita profunda (gram-negativa)
Aceasta forma de foliculita profunda apare de cele mai multe ori la persoanele cu acnee care urmeaza de mai mult timp un tratament cu antibiotice. Acest lucru se produce din cauza faptului ca antibioticele afecteaza echilibrul bacterian al pielii. De obicei, afectiunea dispare dupa ce persoana isi termina tratamentul cu antibiotice.
Foliculita eozinofilica
In cele mai multe cazuri, acest tip de foliculita afecteaza persoanele care au HIV/SIDA sau cancer in stadiu avansat. Simptomele sunt intense, apar in mai multe randuri si pot provoca hiperpigmentare (pete inchise la culoare pe piele). Cauza nu a fost descoperita, cu toate ca unii cercetatori sugereaza ca un acarian al foliculului de par poate fi cauza principala a foliculitei eozinofilice.
Foliculita tratament
Medicii prescriu tratamentele in functie de tipul si gravitatea afectiunii si de rezultatele masurilor de autoingrijire pe care le-ati incercat deja. Printre variante se numara medicamente si interventii, cum ar fi epilarea cu laser. Chiar daca tratamentul da rezultate, infectia poate reveni.
Foliculita tratament medicamentos
Creme sau pastile pentru combaterea infectiei
Infectiile usoare pot fi tratate cu o crema, o lotiune sau cu un gel cu antibiotice. De obicei, medicii nu recomanda antibiotice orale pentru a combate foliculita. Cu toate acestea, daca infectia este grava sau reapare in mod constant, medicul poate prescrie si antibiotice orale.
Creme, sampoane sau pastile pentru combaterea infectiilor fungice
Infectiile fungice sunt tratate cu medicamente antifungice, in acest caz antibioticele neavand niciun efect.
Creme sau pastile pentru reducerea inflamatiei
In cazul pacientilor cu foliculita eozinofilica usoara, medicul poate recomanda o crema cu steroizi pentru a ameliora mancarimea.
Alte proceduri si interventii
Interventie chirurgicala minora
Daca aveti un furuncul mare sau un carbuncul, medicul poate efectua o incizie mica pentru a elimina puroiul. Aceasta procedura poate ameliora durerea, poate grabi recuperarea si poate reduce cicatricile.
Indepartarea parului cu laser
In cazul in care alte tratamente nu dau rezultate, medicul poate propune indepartarea parului pe termen lung cu ajutorul terapiei cu laser pentru a elimina infectia. Aceasta procedura este, insa, costisitoare si necesita, in majoritatea cazurilor, mai multe tratamente. Procedura presupune indepartarea permanenta a foliculilor de par, reducand astfel densitatea parului din zona tratata. Pot aparea reactii adverse, cum ar fi decolorarea pielii, cicatrici si vezicule.
Sfaturi de preventie
Pentru a preveni foliculita, evitati sau reduceti expunerea la cauzele afectiunii. Printre acestea se numara:
-
imbracamintea mulata
-
imbracamintea care provoaca iritatii
-
substantele chimice dure sau produsele iritante de ingrijire personala
-
barbieritul necorespunzator
-
folosirea unor instrumente de barbierit contondente sau necuratate
-
folosirea cazilor cu hidromasaj si inotul in piscine nedezinfectate corespunzator
-
purtarea hainelor transpirate pentru prea mult timp
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/folliculitis/symptoms-causes/syc-20361634
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318551
https://www.healthline.com/health/folliculitis