Fisurile anale sunt mici rupturi la nivelul mucoasei ce captuseste anusul si pot aparea la momentul defecatiei, daca scaunele sunt tari sau daca persoana este constipata. Fisura anala este considerata acuta daca s-a produs recent si cronica atunci cand pacientul se confrunta cu aceasta problema de mai bine de 6 saptamani. Simptomele unei fisuri anale includ aparitia durerii ascutite la defecatie, urmata de o senzatie de arsura ce poate dura pana la cateva ore si sangerare, care se observa in scaun sau pe hartia igienica.
Atat femeile, cat si barbatii se pot confrunta cu aparitia fisurilor anale, dar si copiii sau bebelusii pot fi afectati. Cu toate acestea, adultii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani prezinta cel mai mare risc. De asemenea, fisuri anale pot aparea si in cazul unor probleme de sanatate precum cancerul anal, leucemia, infectia cu virusul HIV sau complicatiile unor afectiuni ca boala Crohn si colita ulcerativa. De cele mai multe ori, fisura anala se vindeca de la sine, fara interventii, insa anumite medicamente pot reduce disconfortul si grabi vindecarea. Totusi, in unele cazuri, poate fi nevoie de interventie chirurgicala.
Fisurile anale pot aparea la oamenii de orice varsta, dar riscul scade odata cu inaintarea in varsta. De obicei, fisurile anale nu reprezinta o problema atat de grava, majoritatea pacientilor tratandu-le acasa. Un aport crescut de fibre si baile de sezut pot fi de ajutor. Fisura anala apare la nivelul mucoasei anusului si cauzeaza, de obicei, disconfort, dureri si sangerare. De asemenea, pot aparea spasme musculare la nivelul sfincterului anal.
Fisura anala – simptome si manifestari
Printre simptomele si manifestarile unei fisuri anale se numara:
-
durerea la defecatie, care poate persista chiar si cateva ore;
-
constipatia;
-
prezenta sangelui in scaun sau pe hartia igienica;
-
arsurile si mancarimea in jurul anusului;
-
aparitia unei crapaturi vizibile la nivelul canalului anal;
-
disconfortul la urinare, urinarea frecventa.
Farmacistii Catena recomanda Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena anorectala, cu rol calmant, reparator, hidratant si antiinflamator. Servetelele au pH fiziologic, reduc iritatia locala, putand fi folosite si de catre femeile insarcinate. Contin vitamina E, musetel, scoarta de stejar, aloe vera, coada-soricelului, galbenele, castan-salbatic, ulei de migdale.
Fisura anala – cauze si factori de risc
Fisura anala apare din cauza scaunelor tari. Constipatia sau diareea frecventa se pot numara, de asemenea, printre cauze. Cu toate acestea, nu toate fisurile anale sunt o cauza a dietelor sarace in fibre sau a constipatiei.
Assista ProctoRapid supozitoare se recomanda pacientilor care au hemoroizi interni si externi, fisuri anale, fistule, care au trecut printr-o interventie chirurgicala la nivel anal, dupa iradiere in tratamentul cancerului de prostata. Supozitoarele mentin elasticitatea tesuturilor si procesul de refacere a canalului anorectal. Acestea contin acid hialuronic, extract uleios de Centella asiatica, extract uleios de galbenele, extract liposolubil de aloe, ulei esential de arbore de ceai.
Alte cauze in caz de fisuri anale:
-
boala Crohn;
-
nastere;
-
inflamatia zonei anorectale;
-
flux sangvin redus in zona anorectala;
-
spasm la nivelul sfincterului anal;
-
cancer anal;
-
infectie cu virus HIV;
-
tuberculoza;
-
sifilis;
-
herpes.
Diagnosticul de fisura anala
Medicul specialist va dori sa afle care sunt simptomele pe care le experimentati, precum si cat de des mergeti la toaleta, ce stil de viata aveti etc. Fisura anala se poate diagnostica prin inspectia vizuala a anusului si cu ajutorul tuseului rectal bland, realizat cu varful degetului, pentru a nu cauza disconfort sau dureri suplimentare.
Farmacistii Catena recomanda Assista ProctoRapid crema, indicata in preventia si tratamentul hemoroizilor interni si externi, fisurilor anale, fistulelor. Calmeaza senzatia de mancarime, durerea si usturimea, reduce inflamatia si edemul, atenueaza congestia locala, favorizeaza oprirea sangerarii si cicatrizarea leziunilor, accelerand procesul natural de regenerare a tesutului afectat.
Fisura anala – tratament
Medicul poate prescrie medicamente pentru a ameliora simptomele si pentru a accelera procesul de vindecare. Printre acestea se numara laxativele, care pot fi eficiente impotriva constipatiei, analgezice pentru a calma durerea, precum si creme cu hidrocortizon si actiune locala, cu rol de a reduce disconfortul, durerea, mancarimile, usturimea.
Fisurile anale se vindeca, de obicei, de la sine in decurs de cateva saptamani, insa pot reveni cu usurinta daca, de exemplu, cauza principala nu a fost tratata (de exemplu, constipatie).
Se recomanda evitarea efortului si statul prelungit pe toaleta, curatarea delicata a zonei anorectale, lubrifierea zonei cu produse recomandate de catre specialisti si baile calde, de 10 – 20 de minute, de mai multe ori pe zi.
Se mai poate apela si la injectiile cu botox in sfincterul anal, pentru a paraliza temporar muschii, reducand durerea si promovand vindecarea.
Interventia chirurgicala poate fi recomandata in cazurile persistente de fisuri anale, in care alte tratamente nu au fost de ajutor. Chirurgia este adesea eficienta in tratarea fisurilor anale, dar prezinta risc de complicatii, cum ar fi pierderea temporara sau chiar permanenta a controlului intestinal (incontinenta intestinala).
Fisura anala – sfaturi pentru preventie
Fisurile anale nu pot fi intotdeauna prevenite, insa puteti reduce riscul de aparitie cu ajutorul catorva masuri simple. Se recomanda ca dupa utilizarea toaletei, sa va spalati cu apa si sapun si sa tamponati zona cu un prosop de bumbac; evitati hartia igienica cu tot felul de parfumuri si incordarea in timpul defecatiei.
Urmati o dieta bogata in fibre, care sa contina fructe si legume, si hidratati-va corespunzator, pentru a reduce riscul de constipatie. In fiecare saptamana, faceti cel putin 150 de minute de exercitii fizice. Diareea trebuie tratata imediat, pentru ca scaunele moi si repetate irita zona anala. In cazul copiilor, pentru a reduce riscul de fisuri anale, se recomanda schimbarea frecventa a scutecelor si tratarea constipatiei.