Febra reprezinta raspunsul fiziologic al organismului la prezenta unui agent patogen, indiferent de natura acestuia. Cu alte cuvinte, reprezinta un mecanism imunitar de aparare impotriva mai multor tipuri de agenti infectiosi (virali, bacterieni, parazitari). Temperatura crescuta reprezinta un mediu impropriu cresterii si dezvoltarii agentilor patogeni.
Mai mult decat atat, febra are si rolul de a semnala celulelor implicate in imunitate existenta unui agent patogen, ulterior acestea fiind recrutate catre locul de infectie, in vederea neutralizarii agentului infectios. Totusi, febra la bebelusi, mai ales in primele zile de viata ale copilului, poate indica un fenomen deosebit de grav, si anume sepsisul neonatal.
Febra la bebelusii de cateva luni indica, de cele mai multe ori, existenta unei infectii bacteriene, virale sau parazitare. Desi parintii au tendinta de a se ingrijora excesiv, intrucat doresc ca nou-nascutul sa fie sanatos si sa nu aiba probleme, febra la bebelusi nu ar trebui sa ridice intotdeauna motiv de ingrijorare. Dupa cum a fost mentionat deja, febra reprezinta un raspuns imunitar, cu alte cuvinte are rolul de a sustine apararea organismului impotriva agentului patogen. Cazurile care ar trebui sa ridice urgenta medicala si interventie din partea echipei medicale sunt cele in care febra la bebelusi este foarte mare, nu scade si se mentine pentru o perioada indelungata.
Febra – informatii generale
Febra la bebelusi defineste cresterea temperaturii centrale a corpului peste valoarea considerata fiziologica (de aproximativ 37 °C). Aceasta crestere a temperaturii se poate asocia fie cauzelor de natura infectioasa (cel mai des), fie cauzelor neinfectioase, cum ar fi existenta inflamatiilor sau a malignizarii, a proceselor autoimune. Mecanismul care sta la baza aparitiei febrei presupune, in urma contactului cu agentul patogen, eliberarea mediatorilor imunologici, care declanseaza centrul termoreglator din hipotalamus si, ulterior, duc la cresterea temperaturii centrale. Pentru a se confirma existenta febrei, temperatura corpului trebuie sa creasca cu macar 0,5 °C.
Farmacistii Catena recomanda Rilastil Dermastil Pediatric servetele umede pentru bebelusi. Acestea au pH fiziologic si sunt potrivite pentru curatarea zonei scutecului.
Febra la bebelusi poate fi impartita in mai multe categorii, in functie de valoarea inregistrata in momentul masurarii:
-
febra scazuta: 37,3-38,0 °C;
-
febra moderata: 38,1-39,0 °C;
-
febra crescuta si hipertermie: 39,1-41 °C, respectiv mai mare decat 41 °C.
Febra la bebelusi nu duce doar la cresterea temperaturii corpului, ci si la cresterea consumului energetic si metabolic. Spre exemplu, cresterea temperaturii corpului cu doar 1 °C implica si o crestere cu 10-12,5% a ratei metabolice (cresterea necesarului de oxigen, a ritmului cardiac si a frecventei respiratorii).
Fenomenul de febra la bebelusi poate avea o gama variata de cauze, iar despre acestea vom discuta mai detaliat in randurile urmatoare. Este recomandat ca in cazul in care se suspecteaza febra la bebelusi, valoarea temperaturii corpului sa fie masurata folosindu-se un termometru plasat subaxilar (in special la nou-nascutii cu varsta sub 4 saptamani).
Febra la bebelusi – cele mai intalnite cauze
Chiar si cauze circumstantiale, cum ar fi entuziasmul crescut, imbracamintea groasa si foarte calduroasa, temperatura ambientala ridicata, pot face ca temperatura corpului sa creasca. Totusi, acesti nou-nascuti nu prezinta vreun proces infectios si nici un compus pirogen in organism, ce ar duce la aparitia fenomenului de febra la bebelusi. Unul dintre motive ar fi faptul ca bebelusii nu transpira la fel de mult sau usor precum adultii. De asemenea, eruptia dintilor poate duce la cresterea temperaturii corpului, fara fond patologic, in jurul varstei de 5-8 luni. In randurile de mai jos vom vorbi despre principalele cauze patologice care duc la febra la bebelusi.
Sepsisul neonatal precoce afecteaza sugarii cu varsta mai mica de 3 zile, iar forma tardiva va afecta sugarii cu varsta cuprinsa intre 3 si 28 de zile. Febra la bebelusi care apare de-a lungul acestui interval poate fi un semn imediat de sepsis. Forma precoce este cauzata inainte de toate de infectia cu streptococul beta-hemolitic de grup B (Streptococcus agalactiae), forma tardiva fiind cauzata de infectia cu Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas sau Candida albicans, specii de enterococi, streptococi de grup B. Febra la bebelusi care au varsta sub o luna, care se agraveaza si este insotita de simptome sistemice, necesita ingrijire medicala de urgenta, deoarece sepsisul neonatal este asociat cu un grad ridicat de mortalitate.
-
Infectiile bacteriene si virale
Febra la bebelusi si copii sub 3 luni este destul de frecventa, intrucat sistemul imunitar inca nu este pe deplin dezvoltat. Drept urmare, copiii pot contracta mult mai usor agenti infectiosi de natura virala, bacteriana sau parazitara. Odata patrunsi in organism, acestia elibereaza stimuli pirogeni si, prin urmare, duc la aparitia fenomenului de febra la bebelusi. Cele mai frecvente infectii in randul bebelusilor sunt:
-
infectiile respiratorii (determinare infectii virale);
-
infectiile digestive (gastroenterita, de exemplu, provocata de o infectie virala);
-
infectiile urechii (otite);
-
infectiile tractului urinar;
-
infectiile sinusurilor.
Toate aceste patologii se manifesta, printre altele, si prin febra la bebelusi. Cu toate acestea, febra la bebelusi nu ar trebui sa dureze prea mult si ar trebui sa se amelioreze odata cu trecerea simptomelor de boala. Alte cauze mai putin frecvente care pot duce la febra la bebelusi sunt infectiile pielii, ale articulatiilor, meningita, encefalita, socul termic, reactia alergica la medicamente. In relativ multe cazuri, febra la bebelusi se asociaza cu deshidratarea.
-
Imunizarea prin vaccinare
Este obisnuit ca febra la bebelusi sa apara in aproximativ 24-48 de ore dupa imunizare, insa nu ar trebui sa persiste si sa atinga valori mari. Tratamentul profilactic este paracetamolul, insa este bine de stiut ca acesta poate scadea, temporar, raspunsul anticorpilor.
-
Alte patologii potential mai severe
Infectiile si bolile acute ar trebui sa duca la aparitia episoadelor scurte de febra la bebelusi. Cu toate acestea, in anumite situatii, febra la bebelusi poate fi cronica: apare periodic si nu scade, chiar daca valoarea ei nu este neaparat mare. In astfel de situatii, febra la bebelusi poate indica prezenta unui proces patologic mai sever, cum ar fi:
-
boli infectioase cronice: – hepatita, parazitoze, pneumonie, meningita, apendicita, infectii la nivelul oaselor (osteomielita), endocardita infectioasa, tuberculoza;
-
boli fara componenta infectioasa: – lupus, artrita reumatoida, artrita idiopatica juvenila, insa si boala inflamatorie intestinala, existenta unui proces malign;
-
febra neurogena sau febra asociata endocrinopatiilor;
-
existenta unui proces autoimun.
In astfel de situatii, febra la bebelusi se asociaza unui tablou simptomatologic complex.
Febra la bebelusi – remedii si optiuni de tratament
Deseori, bebelusii si nou-nascutii cu febra nu au nevoie de medicamente pentru a li se trata febra si, de fapt, aceasta se amelioreaza de la sine. Totusi, exista tratamente care pot ajuta copiii cu febra mare (peste 39,1 °C) sau care se simt foarte rau. Deseori, medicamentul utilizat este sub forma de sirop sau supozitor (administrare intrarectala) cu paracetamol ori ibuprofen. Daca febra tratata cu antipiretice nu scade dupa 1-4 ore de la administrare, se recomanda sfatul medicului. Acidul acetilsalicilic (aspirina) este contraindicat, deoarece poate avea efecte secundare grave. Daca febra depaseste 38 °C la bebelusii sub 3 luni, se recomanda asistenta medicala de urgenta.
Remediile la domiciliu, eficiente pentru ameliorarea febrei bebelusului, sunt urmatoarele:
-
racirea picioarelor acestuia folosind prosoape sau sosete umede;
-
asigurarea ventilatiei si aerisirii camerei in care se afla;
-
indepartarea articolelor vestimentare groase, care nu permit corpului sa se raceasca optim;
-
administrarea de antipiretice, conform prospectului;
-
daca febra se agraveaza, se recomanda solicitarea serviciilor medicale de urgenta.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482196/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562334/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279455/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615271/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4070461/