Raceala este o infectie virala care afecteaza tractul respirator superior si care provoaca semne si simptome precum durere in gat, secretii nazale (rinoree) si dureri musculare, in unele cazuri. Raceala poate fi provocata de multe virusuri diferite.
Potrivit specialistilor, adultii sufera in medie de 2-3 raceli pe an, in timp ce copiii ar putea avea mai multe. De obicei, raceala dureaza in jur de 7-10 zile.
In ciuda avertismentelor primite in copilarie, persoanele care ies afara din casa cu parul ud nu vor raci niciodata. Si nici cele care nu poarta caciula sau casti pentru urechi atunci cand este frig. Raceala este cauzata doar de virusuri. Peste 200 de virusuri pot provoca raceala comuna.
Anumiti factori pot creste riscul de a contracta un virus care provoaca raceala. Acesti factori sunt:
-
anotimpul
-
varsta
-
lipsa somnului
-
stresul
-
fumatul
In timp ce unii factori de risc sunt greu de controlat, altii pot fi gestionati.
Ce este raceala?
Raceala obisnuita este o infectie virala care afecteaza nasul si gatul. De cele mai multe ori, este inofensiva.
Cei mai multi oameni se recupereaza dupa o raceala comuna intre sapte si 10 zile. Semnele si simptomele pot dura mai mult in cazul fumatorilor. Cel mai adesea, nu este nevoie de ingrijiri medicale pentru o raceala comuna. Cu toate acestea, daca simptomele nu se amelioreaza sau se agraveaza, consultati medicul.
Care sunt factorii de risc pentru raceala?
Raceala poate afecta pe oricine in orice moment al anului. Cu toate acestea, unii factori pot creste riscul:
Anotimpul joaca un rol
Virusurile racelii sunt mai raspandite in lunile cu vreme rece, cum ar fi toamna si iarna, si in anotimpurile ploioase. In timpul acestor sezoane, cei mai multi oameni petrec mult timp in spatiile inchise, stand foarte aproape de alte persoane. In acest fel, creste riscul de a lua virusul racelii si de a-l transmite altora. Pentru a reduce riscul de a va imbolnavi sau de a-i imbolnavi pe altii, practicati o igiena buna. Spalati-va pe maini in mod regulat si acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati, folosind un servetel.
Anumite climate si conditii sezoniere pot, de asemenea, agrava manifestarile racelii. De exemplu, aerul uscat poate usca membranele mucoase ale nasului si gatului. Acest lucru poate exacerba nasul infundat si durerea in gat. Utilizati un umidificator pentru a adauga umiditate in aerul din casa sau birou. Schimbati apa zilnic si curatati umidificatorul in mod regulat pentru a evita raspandirea bacteriilor, ciupercilor si iritantilor.
Varsta este un factor
Copiii cu varsta sub sase ani sunt mai predispusi la raceli, deoarece sistemul lor imunitar nu s-a maturizat inca si nu a dezvoltat rezistenta la multe virusuri. Copiii mici intra foarte des in contact strans cu alti copii care ar putea fi purtatori de virusuri. De asemenea, cel mai probabil nu se spala pe maini in mod regulat si nu-si acopera gura si nasul atunci cand tusesc sau stranuta. Drept urmare, virusurile racelii se raspandesc mai usor in randul copiilor mici.
Pentru a reduce riscul ca micutul sa se imbolnaveasca sau sa raspandeasca virusul racelii, invatati-l sa:
-
se spele regulat pe maini cu apa si sapun
-
evite sa impartaseasca alimente, bauturi, ustensile de mancat si balsamul de buze cu alte persoane
-
isi acopere gura si nasul cand tuseste sau stranuta, folosind un servetel sau interiorul cotului
Lipsa somnului
Lipsa somnului poate afecta negativ sistemul imunitar, care este sistemul natural de autoaparare al organismului. Somnul inadecvat creste riscul de a va imbolnavi de raceala comuna, precum si de alte afectiuni.
Pentru a va mentine sistemul imunitar la un nivel optim, incercati sa dormiti suficient in fiecare zi. Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, adultii ar trebui sa doarma aproximativ sapte pana la opt ore de somn de calitate pe zi. Adolescentii au nevoie de noua pana la 10 ore, in timp ce copiii de varsta scolara pot avea nevoie de 10 sau mai multe ore. Pentru a avea parte de un somn odihnitor:
-
respectati un program regulat de somn
-
dezvoltati o rutina relaxanta inainte de culcare
-
mentineti dormitorul racoros, intunecat si confortabil
-
evitati alcoolul, cofeina si ecranele stralucitoare in apropierea orei de culcare
Stresul psihologic
De asemenea, stresul psihologic pare sa creasca riscul de a dezvolta o raceala, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Carnegie Mellon. Ei sugereaza ca stresul afecteaza modul in care functioneaza cortizolul, hormonul stresului. Acest hormon regleaza inflamatia din corp. Cand sunteti stresati, cortizolul isi poate diminua capacitatea de a tempera raspunsul inflamator al organismului la virusul racelii. Acest lucru poate determina dezvoltarea semnelor si simptomelor racelii.
Pentru a ajuta la minimizarea stresului:
-
identificati si incercati sa evitati situatiile care va provoaca stres
-
practicati tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, tai chi, yoga sau meditatia
-
petreceti timp cu oamenii apropiati si cautati sprijin emotional atunci cand aveti nevoie
-
urmati o alimentatie echilibrata, faceti exercitii regulate si dormiti suficient
Fumatul si fumatul pasiv
Fumatul perturba imunitatea organismului. Acest lucru creste riscul de a dezvolta raceala si de a lua alte virusuri. Inhalarea fumului de tutun va expune si la substante chimice toxice care pot irita mucoasa gatului. Semnele si simptomele racelii pot fi agravate de fumat.
Fumatul pasiv creste, de asemenea, riscul de a dezvolta manifestarile racelii. Copiii si ceilalti oameni care locuiesc in case in care se fumeaza sunt mai predispusi la a dezvolta afectiuni respiratorii grave, cum ar fi bronsita si pneumonia. Aceste afectiuni pot aparea in urma dezvoltarii unei raceli.
Daca fumati, puteti lua masuri pentru a renunta. Intrebati-va medicul despre metodele si programele de renuntare la fumat. Acestia pot recomanda medicamente pe baza de reteta, terapie de inlocuire a nicotinei, consiliere psihologica sau alte strategii pentru a va ajuta sa renuntati la acest viciu.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/common-cold-risk-factors
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605