Extractul din frunze de maslin este un produs natural obtinut, dupa cum si numele o spune, din frunzele de Olea europaea. Etapele de extractie, in urma carora se obtine extract din frunze de maslin, implica o suita de pasi care au in vedere in special pastrarea tuturor compusilor bioactivi din componenta frunzelor. In primul rand, acestea sunt colectate de obicei primavara, moment in care concentratia de compusi fitochimici activi (secoiridoide, flavonoide, triterpene si altele) este maxima. Pentru a se preveni la minimum pierderile de substante bioactive care au potential terapeutic, frunzele sunt uscate intr-un mediu controlat, iar ulterior sunt prelucrate specific.
Dupa uscare, pentru a se obtine extract din frunze de maslin, frunzele sunt macinate pana cand se obtine o pulbere fina. Urmatorul pas este extractia propriu-zisa, care de obicei se realizeaza prin doua metode: extractie cu solvent sau cu apa. Prin extractia cu solvent, se obtine extract din frunze de maslin cu ajutorul unui solvent organic (etanol sau metanol), care faciliteaza extractia compusilor bioactivi din frunzele macinate. Solventul apoi se evapora, lasand in urma extractul, de obicei foarte concentrat. In cazul extractiei cu apa, se obtine extract din frunze de maslin in urma fierberii (infuzarii) acestora. Lichidul rezultat se concentreaza si se obtine extractul final.
De secole, medicina traditionala foloseste extract din frunze de maslin in diferite forme, pentru a trata si ameliora anumite probleme de sanatate. Maslinul a fost cunoscut dintotdeauna pentru proprietatile sale benefice sanatatii, si nu este vorba doar despre fructele pe care le face. Partile sale vegetative, inclusiv frunzele, din care se obtine extract din frunze de maslin, contin cantitati semnificative de compusi bioactivi precum oleuropeina (indeosebi), flavonoide si alti compusi, cum sunt polifenolii, triterpenele, secoiridoidele. Oleuropeina este un compus care se gaseste predominant intr-un extract din frunze de maslin, cu importante proprietati terapeutice.
Proprietati antioxidante
Antioxidantii naturali se gasesc in concentratii mari intr-un extract din frunze de maslin. Acesti compusi sunt esentiali pentru neutralizarea radicalilor liberi din organism, care provoaca daune oxidative celulelor si ADN-ului. Consumul de extract din frunze de maslin contribuie major la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, reducand astfel riscul de boli cronice (mai ales inflamatorii), cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. Chiar daca organismul dispune de mai multe mecanisme antioxidante fiziologice, aportul exogen de antioxidanti naturali sustine lupta acestuia impotriva speciilor reactive oxigen.
S-a demonstrat faptul ca diferitii compusi care se gasesc intr-un extract din frunze de maslin au si efect antimicrobian, fiind eficienti impotriva bacteriilor, virusurilor si fungilor. Mai multe studii sustin activitatea antimicrobiana a oleuropeinei, care poate inhiba proliferarea speciilor cum sunt Escherichia coli, Staphylococcus aureus, dar si a virusurilor Herpes simplex, Influenza.
-
Sustine sanatatea cardiovasculara
S-a observat ca administrarea de extract din frunze de maslin poate fi foarte benefica si in caz de hipertensiune arteriala si ateroscleroza, sustinand sanatatea cardiovasculara. Polifenolii care se gasesc in extract din frunze de masline sustin dilatarea vaselor de sange, ajutand la reducerea tensiunii arteriale. Imbunatatesc circulatia sangelui si previn oxidarea LDL-ului („colesterolul rau”), despre care se stie ca este cauza principala a placilor aterosclerotice. Studiile observationale, efectuate pe oameni care au consumat extract din frunze de maslin, au ajuns la concluzia ca acestia au prezentat un risc mai mic de boli cardiovasculare si afectiuni cronice.
-
Proprietati antiinflamatorii
Inflamatia cronica este un factor deosebit de important in dezvoltarea multor boli sistemice. De exemplu, joaca un rol major in bolile neurodegenerative. Pe de alta parte, un extract din frunze de maslin contine cantitati importante de oleuropeina si alti compusi cu potential antiinflamator, care pot ajuta la reducerea inflamatiei sistemice si localizate. Astfel, nu doar ca este eficient in a ameliora inflamatia din artrita si bolile inflamatorii intestinale, dar previne si bolile de natura neurodegenerativa (dementa, Alzheimerul). Desi aceste afectiuni sunt multifactoriale, avand la baza o gama variata de cauze, inflamatia joaca un rol important in progresia si evolutia lor.
-
Sustine sistemul imunitar
In extract din frunze de maslin se gasesc compusi fitochimici cu activitate antimicrobiana, dar care actioneaza si asupra sistemului imunitar. Studiile in domeniu sugereaza ca persoanele care folosesc extract din frunze de maslin au o incidenta mai mica a infectiilor. Acest beneficiu s-ar datora faptului ca extractul creste activitatea celulelor imunitare si imbunatateste raspunsurile imunitare si productia de citokine, contribuind astfel la o mai buna aparare a organismului.
Compusii intalniti intr-un extract din frunze de maslin par sa aiba beneficii care se extind asupra gestionarii diabetului. S-a observat faptul ca persoanele diabetice care folosesc acest extract nu doar ca reusesc sa isi mentina mult mai bine glicemia in limite normale, dar prezinta un raspuns mult mai bun la insulina, ca urmare a cresterii sensibilitatii la insulina. Bineinteles, acest lucru se poate datora si altor aspecte, iar efectul nu poate fi pus doar pe seama administrarii de extract din frunze de maslin. Extractul pare sa aiba efect in special asupra hemoglobinei glicozilate, ducand in timp la scaderea concentratiei acesteia si la gestionarea optima a hiperglicemiei.
Exista mai multe forme sub care poate fi administrat un extract din frunze de maslin: capsule sau tablete, tincturi sau ceaiuri. Doza zilnica recomandata de extract din frunze de maslin va varia in functie de forma de administrare si de concentratia extractului.
-
Capsulele si tabletele contin, de obicei, intre 500 si 1000 de miligrame de extract. In astfel de cazuri, doza zilnica recomandata poate fi de 1-2 capsule.
-
Tincturile se administreaza de obicei in doze de 1-2 mililitri (picaturi), de 2-3 ori pe zi.
Este important sa se urmeze instructiunile producatorului de extract din frunze de maslin si, in cazul administrarii pe termen lung sau in doze mari, sa se consulte sfatul medicului. In ceea ce priveste contraindicatiile administrarii extractului din frunze de maslin nu se cunosc prea multe. Desi se considera ca este sigur pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru copii, pot exista situatii in care administrarea extractului din frunze de maslin trebuie facuta cu precautie.
-
Nu se recomanda administrarea in asociere cu medicamente antihipertensive si de persoane care urmeaza tratament cu anticoagulante.
-
Nu se recomanda administrarea in asociere cu medicamente antidiabetice, hipoglicemiante.
-
Nu exista suficiente studii privind siguranta administrarii la femei insarcinate sau la femeile care alapteaza, asadar este recomandata evitarea administrarii in aceasta perioada.
Efectele adverse sunt rare si de obicei usoare, incluzand tulburari digestive, dureri de cap sau, in unele cazuri, reactii alergice. Daca apar simptome severe, administrarea trebuie intrerupta si este necesar consultul medicului specialist.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8046982/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227229/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10451521/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002804/
https://sci-hub.se/10.2174/1871530317666171116110537