Explorarea conceptului de puericultura: definitie, obiective si importanta

Explorarea conceptului de puericultura: definitie, obiective si importanta Explorarea conceptului de puericultura: definitie, obiective si importanta

Ultima actualizare: 15 mai 2024

Termenul de puericultura suna destul de cunoscut pentru multi dintre romani, care fie l-au auzit intamplator, fie s-au intersectat cu el in diferite contexte, ocazie cu care i-au aflat si semnificatia. Exista totusi numeroase persoane pentru care nu este inca foarte clar ce este puericultura si de aceea am decis sa abordam acest subiect, fiind vorba de un concept important care vine in sprijinul copiilor dar si al parintilor, incepand inca din perioada prenatala.

Va vom explica ce inseamna puericultura, care sunt obiectivele vizate de acest concept si care este importanta sa pentru dezvoltarea copiilor pana la varsta adolescentei.


Ce este puericultura

Termenul in sine provine din limba latina, fiind o combinatie intre „pueris” , care inseamna „copii” si „cultura” care s-ar traduce prin „cultivare” sau „ingrijire”. Astfel puericultura poate fi definita ca o disciplina axata pe cresterea si ingrijirea copiilor.

Conceptul de puericultura isi are inceputurile inca din antichitate sau cel putin de atunci dateaza cele mai vechi dovezi descoperite pana acum. La acea vreme oamenii erau constienti de nevoia acordarii unor ingrijiri speciale copiilor abia veniti pe lume si astfel au fost puse la punct o serie de metode prin care copiilor nou nascuti li se acordau aceste ingrijiri pentru a creste sansele de supravietuire. Aceste metode au fost perfectionate si  diversificate pe parcursul timpului si astfel a aparut conceptul de puericultura care a fost recunoscut ca ramura a medicinei relativ tarziu, aceasta insemnand secolul al XIX-lea. La acel moment, rata mortalitatii infantile era la cote foarte ridicate, iar acesta a fost principalul motiv pentru care s-a decis sa se puna accentul pe ingrijirea femeilor gravide si a copiilor pe care ii aduc pe lume.

Revenind in zilele noastre, puericultura este in prezent latura profilactica a pediatriei, vizand diferite etape ale dezvoltarii copilului in toate fazele evolutiei sale, incepand cu viata intrauterina pana la momentul in care devine adolescent.

Puericultura nu se adreseaza doar copiilor, ci intregii familii si vizeaza atat aspectele medicale, cat si factorii socio-economici care pot influenta starea de sanatate a copiilor impreuna cu dezvoltarea lor fizica si intelectuala.

Tipuri de puericultura si obiectivele lor

In evolutia sa catre adolescenta copilul parcurge mai multe etape in functie de care puericultura imbraca diferite forme, dupa cum urmeaza:

  • Puericultura preconceptionala - se adreseaza cuplurilor care doresc sa aiba un copil si consta intr-o serie de masuri menite sa asigure o sarcina fara probleme. In aceasta etapa viitorii parinti sunt incurajati sa faca o serie de investigatii medicale ce evalueaza aspecte esentiale legate de starea lor de sanatate, in functie de care depinde evolutia sarcinii si a copilului.
  • Puericultura prenatala - vizeaza depistarea precoce a sarcinii si protejarea femeii gravide pana la momentul nasterii, aceasta presupunand luarea in evidenta de catre un medic specialist, monitorizarea sarcinii, asigurarea alimentatiei adecvate, respectarea regimului de viata si munca, depistarea si tratamentul la timp al eventualelor probleme ce pot aparea.
  • Puericultura postnatala - aceasta etapa se mai numeste si puericultura neonatala si se deruleaza de la momentul nasterii pana cand copilul implineste 28 de zile. Obiectivele sunt asigurarea supravietuirii copilului in primele saptamani dupa nastere si stabilirea legaturii dintre acesta si mama. De asemenea, in aceasta etapa se promoveaza intens alaptarea la san si administrarea vaccinurilor necesare in prima luna de viata, alaturi de monitorizarea indeaproape a evolutiei mamei si copilului nou nascut.
  • Puericultura infantila - este urmatoarea etapa dupa puericultura postnatala, care dureaza 11 luni, din momentul in care copilul a implinit o luna, pana la varsta de un an. Puericultura infantila se axeaza in special pe evolutia copilului, vizand aspecte importante in aceasta perioada a vietii, cum ar fi diversificarea alimentatiei, dezvoltarea limbajului si stabilirea unui program de somn. De asemenea, in jurul varstei de 6 luni se acorta atentie si dezvoltarii dentitiei dat fiind faptul ca atunci incep sa apara primii dinti de lapte. Nu in ultimul rand, se continua si programul de vaccinare si se monitorizeaza starea de sanatate a copilului pentru a se putea interveni la timp in cazul unor eventuale probleme.
  • Puericultura prescolara - odata cu implinirea varstei de 2 ani copiii trec in categoria prescolarilor, iar de evolutia lor se ocupa acest tip de puericultura. La varsta prescolara se pune accentul pe deprinderea unor obiceiuri sanatoase cum ar fi alimentatia echilibrata, miscarea si respectarea regulilor elementare de igiena. In acest sens se fac recomandari si parintilor de care depinde in buna masura educatia copiilor la aceasta varsta. De asemenea, la fel de importanta este si dezvoltarea abilitatilor intelectuale, care le vor fi de mare folos copiilor in perioadele urmatoare.
  • Puericultura scolara - se ocupa de evolutia copiilor din momentul in care acestia incep sa mearga la scoala pana in jurul varstei de 12 ani, cu accent pe dezvoltarea fizica si dezvoltarea capacitatilor cognitive. Totodata, se continua programul de vaccinare, se promoveaza respectarea regulilor de igiena in colectivitate si a regulilor de igiena personala, iar copiii sunt instruiti sa evite riscurile de accidentare si de imbolnavire.

Din aceasta prezentare se desprind cinci obiective importante pe care se bazeaza puericultura, iar acestea sunt cresterea si dezvoltarea normala a copilului,  alimentatia sanatoasa, prevenirea si tratarea problemelor de sanatate, respectarea regulilor de igiena si educarea copiilor.

De ce este importanta puericultura

Dupa cum ati putut observa, puericultura pune un accent deosebit pe preventie, preocupandu-se de evolutia sanatoasa a copilului inca dinainte de momentul conceptiei. In aceasta etapa, viitorii parinti beneficiaza de sfaturi utile din partea specialistilor, ce le pot fi de mare folos mai ales daca sunt la prima experienta de acest gen. De asemenea, datorita investigatilor preliminare se pot asigura ca sarcina va decurge fara probleme, iar daca este posibil ca ele sa apara, medicul care monitorizeaza sarcina va sti din timp acest lucru si va putea recomanda masuri pentru a contracara efectele nedorite.

De asemenea, viitoarele mame vor sti la ce sa se astepte si ce masuri sa adopte in perioada sarcinii, beneficiind totodata de sprijin calificat. Odata cu momentul nasterii, atentia se indreapta si asupra copilului iar parintii beneficiaza in continuare de consiliere pentru a-i putea acorda corect toate ingrijirile necesare, mai ales in primele saptamani de viata.

Pe masura ce copilul creste, puericultura joaca un rol important in evolutia sa, pentru ca ii asigura o dezvoltare optima, il protejeaza de boli si alte probleme de sanatate si il ajuta sa isi formeze niste deprinderi sanatoase care il vor ajuta ulterior pe parcursul vietii sa se protejeze singur.

In acelasi timp, puericultura contribuie si la dezvoltarea abilitatilor cognitive si social-emotionale necesare pentru o adaptare usoara in colectivitate atunci cand copilul incepe sa mearga la gradinita sau la scoala.