Auzim foarte des persoane plangandu-se ca sufera de artrita, insa aceasta nu este o boala in sine ci doar un sindrom asociat cu peste 100 de afectiuni care genereaza inflamatii la nivelul articulatiilor. Indiferent de cauze, artrita este caracterizata de dureri si rigiditate mai mult sau mai putin pronuntata la nivelul articulatiilor, care afecteaza mobilitatea si, odata cu ea, calitatea vietii pacientilor.
Reducerea inflamatiei si redarea flexibilitatii articulatiilor diminueaza in mod considerabil durerea si disconfortul asociate cu artrita, iar de mare ajutor in acest sens sunt si exercitiile fizice. Exista o gama variata de exercitii fizice recomandate pacientilor cu artrita, iar in continuarea materialului de fata puteti afla care sunt acestea si cum ajuta ele.
Ce este artrita
Denumirea de „artrita” este atribuita generic unei categorii numeroase de afectiuni care au ca element comun inflamarea articulatiilor. Dupa cum spuneam, exista peste 100 de tipuri de artrita iar cele mai cunoscute dintre ele sunt artrita reumatoida, osteoartrita, artrita infectioasa, artrita inflamatoare autoimuna, artrita psoriazica si cea reactiva. De asemena, si guta este o forma de artrita cauzata de formarea unor cristale de acid uric ce se depun la nivelul articulatiilor. Aceasta afecteaza in special barbatii, insa celelalte forme de artrita au o prevalenta mai ridicata in randul femeilor.
Indiferent de sex, riscul de artrita creste odata cu inaintarea in varsta, favorizat de factori precum obezitatea, fumatul, anumite accidente sau traumatisme si practicarea unor activitati care solicita intens articulatiile.
Cum se manifesta artrita
Simptomele de artrita pot sa difere de la caz la caz in functie de afectiunea cu care este asociata, insa un element comun este aparitia inflamatiei la nivelul uneia sau mai multor articulatii. Din cauza inflamatiei apare si durerea care se intensifica atunci cand este solicitata articulatia respectiva, iar o alta consecinta a procesului inflamator este rigiditatea articulara.
Rigiditatea si durerea duc la limitarea mobilitatii, astfel ca pacientii cu artrita ajung sa isi miste cu greutate mainile si picioarele, iar in unele cazuri chiar nu se mai pot descurca fara ajutor.
Alte simptome asociate cu diferite tipuri de artrita sunt aparitia de excrescente osoase la nivelul degetelor, slabiciune musculara, instabilitatea articulatiilor afectate, inrosirea pielii in zona articulatiei inflamate insotita de o crestere a temperaturii si a sensibilitatii.
Exercitii fizice recomandate pacientilor cu artrita
Desi la inceput pot parea descurajante si dificile din cauza durerii si rigiditatii articulare, exercitiile fizice efectuate cu regularitate amelioreaza aceste simptome si imbunatatesc mobilitatea, ceea ce duce la o imbunatatire semnificativa a calitati vietii pacientilor cu artrita.
Recomandarea de a face cat mai multa miscare este valabila pentru toate persoanele cu o astfel de problema, iar tipul de exercitii fizice depinde de articulatiile care sunt afectate. In continuare va prezentam cele mai eficiente astfel de exercitii, care nu necesita un efort deosebit si aduc beneficii insemnate.
Mersul pe jos
Este cea mai simpla cea mai la indemana forma de miscare, benefica atat pentru articulatii cat si pentru muschi. Mersul pe jos imbunatateste fluxul sanguin, care furnizeaza o cantitate mai mare de oxigen in zona articulatiilor afectate, ceea ce determina o reducere a inflamatiei. Totodata, muschii picioarelor se intaresc, ceea ce duce la imbunatatirea mobilitatii si la reducerea presiunii exercitate asupra articulatiilor.
Asadar, pacientilor cu artrita le este recomandat sa iasa mai des din casa si sa faca zilnic plimbari de 45-60 de minute.
ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice. Gelul ArtroSuport reprezinta o alternativa optima la antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ameliorarea locala a durerii.
Strechingul
Stretchingul este o gama aparte de exercitii ce presupun miscari usoare cu scopul de a intinde cat mai mult muschii si articulatiile. Exercitiile de streching nu sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic si nici nu necesita echipamente sau dispozitive speciale, astfel ca pot fi efectuat din confortul locuintei. Sunt recomandate mai ales dimineata, atunci cand articulatiile sunt intepenite in urma repausului prelungit din timpul noptii, iar durerile sunt mai pronuntate.
Strechingul poate fi efectuat in pozitie statica sau facand miscari usoare ce presupun intinderea la maxim a bratelor, picioarelor. Din pozitie statica, muschii se mentin bine intinsi timp de 10-30 de secunde, iar in cazul strechingului dinamic se rotesc usor bratele si se leagana picioarele timp de aproximativ 60 de minute cu muschii bine intinsi.
Pedalatul
Este o alternativa mai dinamica pentru mersul pe jos, recomandata in special pacientilor cu artrita la nivelul membrelor inferioare. Pedalatul imbunatateste flexibilitatea la nivelul genunchilor si articulatiilor de la nivelul soldurilor, fiind benefic in acelasi timp si pentru sanatatea inimii. Se imbunatateste astfel circulatia sanguina, ceea ce este benefic si pentru articulatiile inflamate din alte zone ale corpului.
Cu aceleasi rezultate favorabile puteti folosi o bicicleta stationara instalata acasa, intr-o sala de fitness sau la un cabinet de fizioterapie.
Gimnastica acvatica
Astfel de exercitii se efectueaza de obicei sub indrumarea unui fizioterapeut intr-un bazin adaptat pentru activitati de acest gen. Gimnastica acvatica presupune efectuarea de exercitii usoare de fitness intr-o piscina cu apa putin adanca, la o temperatura apropiata de cea a corpului, pentru a nu crea niciun fel de disconfort. Apa asigura sustinere articulatiilor, care sunt astfel mai putin solicitate in mediul acvatic, iar exercitiile fizice pot fi efectuate mai usor, fara durere. In urma unor astfel de sedinte, inflamatia articulara se reduce iar mobilitatea se imbunatateste, ameliorandu-se totodata si durerea.
Din aceleasi considerente, si inotul este un exercitiu fizic eficient in tratarea simptomelor asociate cu artrita.
Yoga
In acest caz vorbim de o activitate mai complexa ce imbina miscarea cu tehnici de respiratie si meditatie, actionand atat asupra fizicului cat si a psihicului. Exista o serie de tehnici yoga, iar exercitiile fizice pe care le presupun seamana foarte mult cu cele de streching, avand acelasi efect benefic asupra articulatiilor. De aceasta data intervin insa si tehnicile de respiratie impreuna cu meditatia, care au un impact favorabil asupra psihicului, reducand stresul si imbunatatind starea de spirit odata cu flexibilitatea articulatiilor care devin mai putin dureroase in urma activittilor fizice.
Exercitii de forta
In anumite conditii sunt utile si exercitiile de forta, insa doar daca exista o recomandare in acest sens din partea unui medic, iar sedintele sunt efectuate sub supravegherea unui specialist. Exercitiile de forta revigoreza muschii slabiti de artrita astfel incat sa se reduca presiunea asupra articulatiilor, insa in acelasi timp solicita intens aceste articulatii.
De aceea nu trebuie sa exagerati cu exercitiile de forta si nici sa va suprasolicitati articulatiile lucrand cu greutati mari. Atunci cand este cazul, se recomanda cel mult doua sedinte de exercitii de forta pe saptamana, de intensitate scazuta sau cel mult medie, in functie de recomandarile medicului si fizioterapeutului.
In concluzie, exercitiile fizice si miscarea sub orice forma sunt recomandate in cazul tuturor tipurilor de artrita, intrucat reduc inflamatia si odata cu ea intensitatea durerii. Treptat dispare si rigiditatea articulara, iar pacientii care fac exercitii fizice in mod regulat isi recapata mobilitatea si pot duce o viata normala, fara a avea nevoie de ajutor pentru a se deplasa ori pentru alte activitati uzuale.