Excesul de sare in organism. Cum va poate afecta sanatatea?

Excesul de sare in organism. Cum va poate afecta sanatatea? Excesul de sare in organism. Cum va poate afecta sanatatea?

Ultima actualizare: 28 iunie 2024

exces-de-sare

Excesul de sare in organism este in prezent un subiect extrem de controversat, aportul extra de sare fiind considerat factor determinant al multor probleme de sanatate. Cu toate ca dezbaterile asupra acestui subiect nu au ajuns inca la un rezultat clar, se recomanda, in continuare, un consum responsabil de sare. Din pacate, poate fi destul de greu sa masurati cantitatea de sare pe care o ingerati. Daca atunci cand gatiti evitati sa puneti sare sau puneti cu moderatie, iata ca problema se rezuma la alimentele cumparate din comert, fie ca este vorba de semipreparate sau de alte tipuri de mancaruri. Conform mai multor studii, oamenii consuma de doua ori mai multa sare decat are nevoie organismul in mod normal.

Cum stiti ca mancati prea multa sare?

Fara doar si poate, primul si cel mai grav simptom este hipertensiunea arteriala, desi persoanele tinere pot sa nu observe acest aspect. Tineti cont ca setea excesiva este un prim simptom care ar trebui sa va alarmeze. Daca aveti prea multa sare in organism, acesta va solicita apa pentru a dizolva sodiul in exces. Balonarea este un alt simptom care poate traduce un exces de sare in corp. De asemenea, un alt semnal de alarma sunt arsurile la urinare, dar si petele albe care raman pe suprafata pielii in urma apasarii sau strangerii.

Sarea ingerata in cantitati mari devine periculoasa, in primul rand pentru presiunea sangvina, fiind considerata o cauza importanta a hipertensiunii arteriale. In acest context, sarea se face vinovata si de aparitia bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral.

De asemenea, medicii coreleaza excesul de sare cu un nivel marit al colesterolului, edem si afectiuni ale rinichilor, in special insuficienta renala, cu atat mai mult cu cat rinichii sunt responsabili de reglarea nivelului de sodiu din organism.

Totodata, consumul in exces de sare mareste eliminarea calciului prin urina ceea ce, in timp, conduce la carente si la fragilizarea oaselor, ceea ce se va traduce, odata cu inaintarea in varsta, prin dezvoltarea osteoporozei.

 


Ce se intampla daca mancati prea multa sare?

De la preparatele pe care le comandati la restaurante pana la produsele de baza din camara si alimentele ambalate pe care le cumparati din magazin, exista multa sare in alimentatie.

Sarea se gaseste in aceste alimente dintr-un motiv evident, desigur. Ea da gust alimentelor fade si scoate in evidenta alte gusturi care pot fi mascate, cum ar fi cel dulce, cel acrisor si mai putin cunoscutul umami. In plus, este un conservant excelent pentru ca este ieftin, non-toxic si are un gust bun.

Dar sarea nu influenteaza doar papilele gustative. Sodiul care se gaseste in sare este un electrolit important necesar pentru contractiile musculare, impulsurile nervoase si echilibrarea nivelului de lichide din organism. Acest lucru face ca sodiul sa fie un mineral esential, insa multi oameni mananca mai multa sare decat are nevoie organismul si, in timp, exista consecinte in acest sens.

Aproape toti oamenii sunt extrem de familiarizati cu starile pe care le au timp de cateva ore dupa ce mananca alimente sarate. Semnele si simptomele imediate ale consumului excesiv de sare sunt:

  • sete crescuta
  • cefalee (in unele cazuri)
  • cresterea tensiunii arteriale
  • picioare sau maini umflate

exces-de-sare-simptome

Aceste manifestari nu sunt deosebit de debilitante in aceasta faza. In plus, ele nu dureaza mult, deoarece rinichii ajuta intotdeauna la echilibrarea cantitatii de sodiu din corp.

Cu toate acestea, ce se intampla in corp atunci cand rinichii ajung sa fie coplesiti de nivelul de sare nu este deloc benefic.

Daca rinichii nu pot elimina sarea pe care o ingerati din alimente, sodiul incepe sa se acumuleze in organism. Iar atunci cand organismul retine prea mult sodiu, incearca sa-l dilueze cu apa - crescand volumul sanguin si determinand retentia de lichide.

Prin urmare, senzatia de sete excesiva, balonarea si tensiunea arteriala incep sa creasca. Iar daca obisnuiti sa consumati frecvent sare in exces, acest proces afecteaza inima, vasele de sange si rinichii.

Pe masura ce volumul de sange creste, inima trebuie sa depuna si mai mult efort pentru a pompa sange in tot corpul. Acest lucru creste apoi presiunea in artere. Mai mult, atunci cand inima pompeaza mai puternic, ea exercita presiune asupra vaselor din fiecare organ, inclusiv rinichii.

Acesta este motivul pentru care, in timp, excesul de sare are consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Mai exact, poate provoca:

  • hipertensiune arteriala
  • boli de inima
  • accident vascular cerebral
  • boli de rinichi
  • pietre la rinichi

Cata sare ar trebui sa consumati pe zi?

Specialistii recomanda sa nu consumati mai mult de 2.300 de miligrame de sare pe zi. Mai exact, acest lucru inseamna o singura lingurita de sare.

Cu toate acestea, cei mai multi oameni consuma o cantitate mult mai mare decat cea recomandata - aproximativ 3.400 de miligrame de sare pe zi, mai exact - iar multi dintre ei, cel mai probabil, nici macar nu realizeaza acest lucru.

consum-sare-recomandare

Expertii sustin ca organismul are nevoie de doar 500 de miligrame de sare pe zi pentru a functiona corect, un nivel pe care putini oameni il ating. De asemenea, potrivit specialistilor, rinichii sanatosi au capacitatea sa retina cantitatea necesara de sodiu.

Asadar, cum au ajuns cei mai multi oameni sa consume sare cu mult peste cantitatea de care corpul are nevoie?

Dupa cum mentionam, sarea da gust alimentelor, iar papilele gustative au ajuns “dependente” de acest lucru. De aceea, dupa eliminarea sarii, mancarea pur si simplu nu pare sa aiba un gust la fel de bun. Si nimeni nu vrea mancare fara gust.

Insa nu doar dorinta de a manca gustos ii face pe oameni sa exagereze cu sarea. Peste 70% din aportul de sare provine din sodiul adaugat in timpul procesului de fabricare sau preparare a alimentelor, astfel incat excesul de sare este aproape inevitabil in cazul persoanelor care mananca in principal alimente procesate, ambalate si gata preparate.

Cum puteti reduce consumul de sare?

Pentru a reduce aportul de sare din organism, pe langa micsorarea cantitatii pe care o adaugati in mancare, este important sa renuntati sau sa consumati cu moderatie alimentele de tip fast-food si alimentele procesate. Tineti cont ca o cantitate mare de sare se afla in mezeluri, muraturi, masline, supe instant si conserve.

Pe de alta parte, mariti consumul de fructe si legume in stare cat mai naturala. De asemenea, sarea poate fi cu succes inlocuita cu anumite condimente cum ar fi usturoiul, ceapa, piperul, ardeiul iute, boiaua, foile de dafin, menta, oregano, rozmarinul sau busuiocul.

Un sfat eficient este gatirea la abur, fierberea sau inabusirea alimentelor. In acest fel, acestea isi pastreaza mult mai bine savoarea si, in mod automat, veti simti mai putin acut nevoia de sare. Painea, un aliment indispensabil pentru multe persoane, contine o cantitate mare de sare si se recomanda, intr-un astfel de regim, sa fie pregatita in casa.

exces-de-sare-reducere-consum

Cititi etichetele alimentelor si aflati care contin un nivel scazut de sodiu

Deoarece nu va puteti pregati mereu mancarea acasa asa cum va doriti, specialistii va ajuta sa faceti alegeri inteligente in ceea ce priveste continutul de sare din alimentele ambalate si procesate.

Cititi intotdeauna etichetele acestor alimente si verificati ce continut de sodiu au. Alegeti de cele mai multe ori alimentele care au un continut scazut de sodiu. Aceste alimente nu trebuie sa contina mai mult de 140 de miligrame de sare per portie.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/what-happens-if-you-eat-too-much-salt

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2022/mar/what-happens-if-you-eat-too-much-salt/

https://health.clevelandclinic.org/is-salt-bad-for-you

https://www.eatingwell.com/article/7866099/what-happens-to-your-body-when-you-eat-too-much-salt/