Sarbatorile reprezinta o perioada in care bucuria de a fi impreuna este omniprezenta. Conform traditiilor autohtone, nu exista sarbatori fara mese in familie, cand cu totii se aduna si se bucura de delicii culinare, schimband povesti, amintiri si lectii de viata. Cu toate acestea, nu inseamna ca excesul alimentar ar trebui trecut cu vederea. De fapt, mancatul are si o componenta sociala semnificativa, iar mesele de sarbatori, deseori bogate in feluri mai mult sau mai putin sanatoase, pot avea un impact negativ asupra sanatatii cardiovasculare – si nu numai – atunci cand sunt in exces. Desi sarbatorile pot da unda verde unui rasfat culinar, este important sa nu se exagereze.
Farmacistii Catena recomanda Carboment de la Naturalis, un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.
Totusi, exista mai multe strategii care le puteti adopta cu usurinta pentru a reduce aceste excese alimentare de sarbatori. Inainte de toate, este foarte important sa se constientizeze faptul ca, in esenta, sarbatorile nu sunt despre mancare, ci despre celebrarea unui eveniment important. Mai mult decat atat, este vorba despre bucurie, liniste si pace. Dincolo de toate acestea, trebuie avut in vedere si impactul negativ pe care excesul alimentar il are atat nu doar asupra sanatatii inimii, ci asupra sanatatii intregului organism. In cele ce urmeaza, va vom prezenta care este impactul negativ pe care excesul alimentar il are, dar si strategii eficiente de a preveni excesul alimentar.
Care este impactul excesului alimentar asupra sanatatii inimii?
In primul rand, trebuie sa ne imaginam cum arata, in mod obisnuit, o masa traditionala. Aceasta implica multe alimente bogate in grasimi nesanatoase, prajite, mult zahar si foarte putine, spre deloc, fructe si legume, asadar surse esentiale de fibre vegetale. Ne vom referi indeosebi la un compus numit colesterol, care are doua componente majore: LDL-colesterol (colesterol rau) si HDL-colesterol (colesterolul bun). Alimentele bogate in grasimi cresc LDL-colesterolul, un compus implicat in etiologia aterosclerozei si hipercolesterolemiilor. Aportul alimentar crescut de colesterol, in lipsa activitatii fizice, duce la cresterea concentratiei de LDL-colesterol.
Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate. Acest tip de pancreatina este similara cu pancreatina umana.
Exista un tip de celule numite macrofage, care, pe langa alte functii, incorporeaza colesterolul LDL care prezinta alterari ale componentelor sale structurale (lipide, proteine). Deseori, aceste alterari apar ca urmare a actiunii radicalilor liberi nocivi (specii reactive de oxigen). Mesele de sarbatori sunt sarace in fructe si legume, surse importante de antioxidanti naturali. Asadar, este vorba despre o sinergie intre aportul crescut de colesterol si aportul scazut de antioxidanti, care se traduce prin-un potential negativ asupra sanatatii inimii. In mod obisnuit, particulele de LDL sunt captate de celule care le inlatura din sange cu ajutorul receptorilor de suprafata ApoB-100.
Totusi, din cauza alterarilor structurale, aceste particule LDL modificate nu pot fi recunoscute, si prin urmare nu sunt inlaturate din sange. In schimb, macrofagele dispun de receptori speciali, numiti „receptori scavenger”, care pot recunoaste particulele modificate de LDL-colesterol. In aceeasi masura, acesti receptori nu prezinta un prag al saturarii, ceea ce inseamna ca pot absorbi LDL-colesterol in cantitati excesive. Astfel, macrofagele se incarca excedentar cu LDL, fara a ajunge la saturatie. Odata supraincarcate cu LDL, se transforma in „celule spumoase”, adica in principalii constituienti structurali ai placilor de aterom, implicate in ateroscleroza.
Naturalis BilActivAnghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide din sange, sustine digestia, buna functionare a tractului intestinal, contribuie la confortul digestiv, contribuie la controlul greutatii corporale.
Pe masura ce aportul de colesterol creste si aportul de antioxidanti scade, celulele spumoase se tot acumuleaza in cantitati mari. Ulterior, ele transmit mesaje chimice care invoca raspunsul de natura inflamatorie. In agregatul de celule spumoase vor veni si mai multe macrofage, care, in conformitate cu functia lor fiziologica, elibereaza citokine proinflamatorii si induc secretia mai multor tipuri de factori de crestere. Sub actiunea acestor factori de crestere, celulele musculare netede de la nivelul mediei vasului de sange migreaza la nivelul intimei, prolifereaza si, in cele din urma, sintetizeaza colagen, elastina si proteoglicani. Apare, astfel, placa de aterom.
Cresterea concentratiei de lipide si de glucide in sange este asociata cu un risc semnificativ de a dezvolta tulburari metabolice, cum ar fi diabet de tip 2, hipertensiune arteriala si alte patologii. Desi efectul nu se resimte imediat, excesul alimentar poate implica adoptarea unei rutine foarte nesanatoase, un exces dand intr-un alt exces si asa mai departe. Dincolo de acestea, excesul ar putea duce la crize biliare, disconfort abdominal imediat, dureri, stari de greata, arsuri gastrice si multe altele. Cum este mult mai usor de prevenit, decat de tratat, in continuare va vom arata care sunt strategiile pe care ar trebui sa le adoptati pentru a evita excesul alimentar de sarbatori.
Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie.
Cum sa evitati excesul alimentar de Sarbatori
Pentru a evita excesul alimentar in perioada sarbatorilor, iata ce ar trebui sa aveti in vedere:
-
Constientizarea impactului negativ pe care excesul alimentar il are asupra sanatatii generale si nu doar asupra sanatatii cardiovasculare;
-
Planificarea meselor si moderarea cantitatilor consumate: planificati mesele din timp si, pe cat posibil, incercati sa le respectati. Moderati cantitatile consumate si puneti-va in farfurie doar atat cat va este necesar. O farfurie completa ar trebui sa contina legume pe jumatate si surse de proteine si glucide, pe cealalta jumatate;
-
Nicio masa nu ar trebui sa fie lipsita de sursa de fibre vegetale, reprezentata in special prin legume. Fibrele vegetale promoveaza o digestie sanatoasa si previn constipatia. Astfel, cam la fiecare masa ar trebui sa consumati si diferite tipuri de salate;
-
Serviti deserturile din boluri mici, in portii controlate, astfel incat sa evitati excesul de zahar si grasimi hidrogenate (frecvent adaugate in produsele de cofetarie si patiserie);
-
Optati pentru alimente mult mai bogate in nutrienti si, de asemenea, nu prajite, ci coapte in cuptor sau gatite la aburi;
-
Hidratarea este esentiala pentru a preveni ingestia excesiva de alimente solide, ajutandu-va sa va tineti sub control senzatia de foame;
-
Este foarte important sa constientizati actiunea de a manca si de a fi atenti la orice semnale pe care organismul le transmite cand ajunge la saturatie alimentara;
-
Echilibrul in toate este absolut esential. Nu trebuie sa evitati in totalitate sa consumati si sa va bucurati de alimente mai putin sanatoase, dar gustoase, insa ar trebui sa prioritizati acele mancaruri mult mai complexe din punct de vedere al profilului nutritional.