Entorsa mediotarsiana: manifestari clinice, tratament si recuperare

Entorsa mediotarsiana: manifestari clinice, tratament si recuperare Entorsa mediotarsiana: manifestari clinice, tratament si recuperare

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

Entorsa mediotarsiana este o leziune traumatica a ligamentelor articulatiei mediotarsiene, care stabilizeaza aceasta zona, determinata de fortarea excesiva a acestora. Desi mai putin frecventa decat entorsa gleznei, de exemplu, entorsa mediotarsiana are un impact foarte mare atat asupra stabilitatii piciorului, cat si asupra mobilitati si functionalitatii acestuia. Acest tip de entorsa se intalneste mai des la sportivi, in special la cei implicati in activitati care presupun schimbari de directie (pivotari bruste) sau aterizari fortate, cum ar fi fotbalul, rugby-ul, baschetul, gimnastica si atletismul. Tratamentul depinde de gradul entorsei, dar de cele mai multe ori este conservator.


Despre articulatia mediotarsiana

Articulatia mediotarsiana, cunoscuta si sub denumirea de articulatia Chopart, reprezinta de fapt conexiunea a doua articulatii distincte:

  • articulatia talonaviculara, intre talus si osul navicular;
  • articulatia calcaneocuboida, intre calcaneu si osul cuboid.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat, un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

 

Aceasta articulatie joaca un rol foarte important in asigurarea biomecanicii piciorului, deoarece faciliteaza miscarile de inversie si eversie si permite adaptarea mersului la suprafete inegale si de teren accidentat. Stabilitatea articulatiei mediotarsiene este asigurata de mai multe structuri ligamentare, care de obicei sunt afectate in caz de entorsa mediotarsiana, cum ar fi:

  • ligamentul bifurcat (calcaneoclavicular si calcaneocuboid);
  • ligamentul talonavicular posterior;
  • ligamentul calcaneocuboid lateral;
  • ligamentul calcaneocuboid medial;
  • ligamentele plantare lung si scurt.

Orice intindere si/sau ruptura a acestor structuri ligamentare afecteaza stabilitatea piciorului si, astfel, duce la disfunctii biomecanice, inclusiv dificultati de sprijin pe piciorul afectat, de mers.

Ce este entorsa mediotarsiana si cum apare?

Entorsa mediotarsiana este cauzata de miscarea fortata care depaseste limitele biomecanice de miscare ale articulatiei mediotarsiene. Apare cel mai frecvent in urma unei miscari bruste – fie de inversie (rotirea talpii spre interior), fie de eversie (rotirea talpii spre exterior) – ce determina suprasolicitarea ligamentelor stabilizare. Cel mai frecvent, entorsa mediotarsiana este cauzata de lezarea ligamentului bifurcat (frecvent in entorsele prin inversie), dar si celelalte ligamente, in special talonaviculare si calcaneocuboide, pot suferi intinderi sau microrupturi. In cazuri mai severe, entorsa mediotarsiana poate fi insotita de fracturi ale osului navicular sau cuboid.

Entorsa mediotarsiana – cauze si factori de risc

In peste 35% din cazuri, entorsa mediotarsiana se asociaza cu practicarea activitatilor sportive. Dintre acestea, principalele sunt fotbalul, rugby-ul, tenisul, surfing-ul, atletismul, gimnastica si baletul, dansul de performanta. Entorsa mediotarsiana mai poate fi secundara si caderilor (mai ales pe suprafete neregulate, accidentate), accidentelor de masina, caderilor de la inaltime. Cel mai frecvent mecanism de traumatizare al ligamentelor este inversia fortata a piciorului (peste 75% din cazuri), altele incluzand hiperflexia plantara (20% din cazuri), eversia piciorului si, in cazuri mai rare, hiperflexia dorsala a piciorului. Entorsele mediotarsiene pot fi cauzate de:

  • aterizarea incorecta dupa un salt;
  • miscarile bruste de pivotare sau de schimbare a directiei;
  • lovituri directe la nivelul piciorului;
  • calcatul stramb;
  • cazaturile de la inaltime.

Factorii care cresc riscul de entorsa mediotarsiana sunt purtarea incaltamintei inadecvate, care nu ofera sprijinul necesar, constrictiva, instabilitatea articulara preexistenta (istoricul personal de entorsa de glezna sau entorsa mediotarsiana), dezechilibrul intre musculatura piciorului si a gleznei, practicarea sporturilor pe suprafete neregulate sau alunecoase.

Simptome entorsa mediotarsiana

In caz de entorsa mediotarsiana, manifestarile clinice tipice includ durerea puternica, umflarea, sensibilitatea la atingere si echimoza (aparitia vanatailor). In functie de gradul entorsei, ar putea fi prezente si simptome precum hematomul, instabilitatea articulara la mers sau sprijin (entorsa de grad II-III). Mobilitatea piciorului este semnificativ limitata, iar mobilizarea acestuia devine dureroasa (atat activ, cat si pasiv). In entorsa mediotarsiana de grad III, pacientul poate prezenta o mobilitate anormala si exagerata a articulatiei, ceea ce sugereaza o ruptura completa a unuia (sau chiar mai multor) dintre ligamentele care stabilizeaza articulatia mediotarsiana.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel rece, un produs topic, benefic in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

 

Tratament entorsa mediotarsiana

In practica ortopedica, exista un asa-zis principiu PEACE & LOVE care vizeaza tratarea si, de asemenea, recuperarea dupa astfel de accidente. Principiul terapeutic include:

Faza acuta (primele 48-72 ore)

  • Protectie (Protection): imobilizarea partiala pentru a preveni agravarea leziunii, de dorit cu repaus la pat;
  • Elevarea piciorului (Elevation): mentinerea piciorului ridicat, sprijinit de o perna, pentru a reduce edemul;
  • Antiinflamatoare (Anti-inflammatories): unguente pentru a ameliora inflamatia si durerea;
  • Compresie (Compression): purtarea unui bandaj elastic pentru suport si limitarea edemului;
  • Evitarea utilizarii excesive (Evitation): mentinerea unei activitati limitate in faza initiala si, de asemenea, evitarea incarcarii piciorului afectat.

Faza de recuperare

  • Incarcarea progresiva (Loading): reintroducerea treptata, progresiva, a sprijinului pe picior;
  • Optimizarea functiei musculare (Optimization): mobilizarea activa a articulatiei, cu diferite exercitii de reabilitare, atent dozate;
  • Vascularizarea (Vascularisation): este recomandat sa se inceapa practicarea unor exercitii usoare, cum ar fi mers in aer liber, pentru stimularea circulatiei;
  • Educare (Education): informarea pacientului cu privire la riscul ca entorsa mediotarsiana sa recidiveze, respectiv prezentarea modalitatilor eficiente pentru a reduce acest risc.

Interventie chirurgicala

In cazurile severe (ruptura ligamentara completa – entorsa mediotarsiana de grad III – sau daca exista instabilitate articulara cronica), se poate indica tratamentul chirurgical pentru refacerea si reconsolidarea ligamentelor afectate. In astfel de situatii, recuperarea este mult mai dificila, iar in egala masura este de lunga durata. 

Entorsa mediotarsiana – sfaturi pentru recuperare

Recuperarea dupa entorsa mediotarsiana depinde foarte mult de gradul leziunii. Spre exemplu, in entorsele de grad I, recuperarea este foarte rapida si, de fapt, aceasta are loc de la sine, chiar fara a fi necesare sedinte de kinetoterapie. Pe de alta parte, in entorsa mediotarsiana de grad II sau III, poate fi necesara kinetoterapia progresiva, pentru restabilirea functionalitatii articulare. De asemenea, kinetoterapia are si rol preventiv, nu doar terapeutic. In cadrul sedintelor este pus la punct un plan specializat de tratament, in colaborare cu medicul ortoped, pentru a imbunatati biomecanica articulara, pentru a stabiliza articulatia, forta si flexibilitatea, echilibrul muscular.

Entorsa mediotarsiana – sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de entorsa mediotarsiana, se recomanda urmatoarele:

  • incalzirea adecvata inainte de practicarea activitatilor fizice si a antrenamentelor;
  • intarirea muschilor stabilizatori ai piciorului si gleznei si mentinerea echilibrului muscular intre acestia;
  • purtarea incaltamintei adecvate activitatii desfasurate si a echipamentelor de protectie;
  • evitarea practicarii sporturilor pe suprafete alunecoase sau accidentate;
  • activitatea sportiva nu ar trebui reluate decat dupa recuperarea completa, pentru a se preveni recidivele;
  • evitarea suprasolicitarii articulatiilor si incarcarii exagerate a acestora.

Desi este mai putin frecventa, entorsa mediotarsiana afecteaza semnificativ stabilitatea si, mai mult decat atat, functionalitatea piciorului. Diagnosticul cat mai precoce si tratamentul adecvat – daca este cazul – sunt foarte importante pentru a preveni eventualele complicatii, de exemplu instabilitatea articulara si durerea cronica. Recuperarea completa necesita un protocol structurat corespunzator, cu sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, in colaborare cu medicul ortoped.

 

Surse:

https://www.researchgate.net/publication/387725669_Midtarsal_joint_sprain_-_a_quick_review

https://radiopaedia.org/articles/midtarsal-sprain

https://radsource.us/midtarsal-chopart-joint-sprain/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877056816300561?via%3Dihub

https://ajronline.org/doi/10.2214/AJR.17.18678