
Endometrioza la adolescente este o afectiune cu o prevalenta mai mare decat poate parea la prima vedere pe baza evidentelor medicale, intrucat multe cazuri sunt diagnosticate mai tarziu, la varsta adulta, cand pacientele incearca fara succes sa ramana insarcinate. Cu toate ca de multe ori simptomele specifice apar de la varste fragede, endometrioza la adolescente ramane si de aceasta data nediagnosticata intrucat manifestarile specifice sunt confundate cu cele normale, asociate ciclului menstrual.
De altfel, multe dintre pacientele diagnosticate la maturitate spun ca simptomele specifice au inceput sa se manifeste inca din adolescenta, astfel ca este foarte posibil ca boala sa se fi instalat de pe atunci.
Din pacate, endometrioza la adolescente nediagnosticata si netratata la timp poate avea consecinte severe si iremediabile la varsta adulta pe masura ce boala progreseaza. De aceea am considerat foarte util sa redactam acest articol prin care sa va ajutam sa recunoasteti la timp endometrioza la adolescente si sa apelati fara intarziere la ajutorul unui medic.
Ce este endometrioza la adolescente
Endometrioza este o afectiune specific feminina, constand in dezvoltarea tesutului care formeaza mucoasa uterina si in alte zone din afara uterului. Tesutul respectiv se numeste endometru si are proprietati dinamice, ingrosand-se in perioada ovulatiei pentru a pregati uterul in vederea unei viitoare sarcini si degradandu-se ulterior daca nu are loc implantarea ovulului fecundat, pentru a se regenera si a relua acelasi ciclu la urmatoarea ovulatie. Asadar, endometrul are un rol esential in sustinerea sarcinii insa dezvoltarea unui astfel de tesut in afara uterului cauzeaza o serie de probleme. Acestea se datoreaza faptului ca endometrul din afara uterului isi pastreaza proprietatile dinamice ingrosand-se si degradandu-se ciclic sub actiunea hormonilor sexuali. Astfel poate fi afectata functionarea unor organe vitale, se produc sangerari interne, apar dificultati in obtinerea unei sarcini iar frecvent se ajunge la infertilitate.
In ceea ce priveste endometrioza la adolescente, aceasta dezvoltare anormala a tesutului endometrial debuteaza la varste tinere, uneori chiar si inainte de prima menstruatie. La fel ca in cazul femeilor adulte endometrioza la adolescente consta in dezvoltarea de tesut endometrial in afara uterului, de obicei la nivelul ovarelor, trompelor uterine, peritoneului, vezicii urinare si altor organe interne.
Cauze si factori de risc pentru endometrioza la adolescente
In ciuda numeroaselor cercetari efectuate pana in prezent, inca nu sunt pe deplin elucidate cauzele care declanseaza endometrioza la adolescente, existand cateva teorii viabile in acest sens. Una dintre cele mai vehiculate teorii sustine ca endometrioza la adolescente este rezultatul unui defect genetic aparut in viata intrauterina, in timpul formarii organelor. Celulele care formeaza organele sexuale ajung si in alte regiuni ale corpului inca din faza embrionara, iar ulterior, sub actiunea hormonilor sexuali, incep sa formeze tesut endometrial in afara uterului.
Menstruatia retrograda este o alta cauza ce poate declansa endometrioza la adolescente, prin faptul ca o parte sangele menstrual care contine celule endometriale ajunge in trompele uterine si in cavitatea abdominala.
Exista si teorii conform carora celulele din afara uterului pot suferi modificari transformandu-se in tesut endometrial, iar o alta posibila cauza pentru endometrioza la adolescente poate fi o disfunctie a sistemului imunitar, care nu elimina complet tesutul endometrial prin menstruatie, iar acesta ajunge in afara uterului.
In ceea cefe priveste factorii de risc ce favorizeaza endometrioza la adolescente, dintre acestia putem mentiona:
-
Aparitia menstruatiei la varste fragede, aceasta insemnand inainte de a implini 11-12 ani;
-
Ciclurile menstruale scurte, care dureaza mai putin de 27 de zile;
-
Menstruatiile abundente intinse pe o perioada de cel putin o saptamana;
-
Indice de masa corporala redus, adica o greutate prea mica in raport cu inaltimea;
-
Alte probleme la nivelul paratului reproducator;
-
Antecedente de endometrioza in familie.
Cum se manifesta endometrioza la adolescente
Endometrioza la adolescente este o boala progresiva, care poate avea o evolutie mai lenta sau mai accelerata, astfel ca in fazele incipiente poate fi asimptomatica. In general, simptomele sunt legate de menstruatie insa aceasta nu este o regula general valabila. Endometrioza la adolescente debuteaza cu durere pelviana iar daca debutul este unul timpuriu, durerea poate aparea inainte de prima menstruatie.
Odata cu aparitia menstruatiei, endometrioza la adolescente se manifesta prin crampe menstruale, dureri in perioada ovulatiei si uneori prin menstruatie abundenta, cicluri menstruale neregulate sau sangerari intre menstruatii.
Totodata, in functie de zona in care se dezvolta tesutul endometrial anormal, endometrioza la adolescente mai poate cauza tulburari digestive precum diareea sau constipatie, dureri in timpul urinarii, dureri lombare, oboseala cronica si dureri in timpul actului sexual.

Stabilirea diagnosticului de endometrioza la adolescente
Durerea pelviana persistenta sau care debuteaza cu 7-10 zile inainte de menstruatie si se acutizeaza in perioada menstruala constituie de obicei primul semnal de alarma, insa uneori este ignorata, fiind considerata normala in contextul dat. Se estimeaza ca aproximativ 70% dintre adolescentele care se plang de dureri pelviene sufera de endometrioza iar de aceea acest simptom si nici celelalte manifestari enumerate mai sus nu trebuie ignorate.
Acestea simptome necesita un control ginecologic, care trebuie efectuat cat mai curand posibil pentru ca endometrioza la adolescente progreseaza in timp. In timpul consultatiei, medicul chestioneaza mai intai pacienta in privinta simptomelor, a frecventei si intensitatii acestora precum si in privinta istoricului medical si familial.
Urmeaza examinarea pelviana, in cursul careia medicul poate depista prin palpare prezenta unor chisturi sau aderente asociate cu endometrioza la adolescente iar pentru o investigare mai amanuntita poate fi necesara o ecografie transvaginala. De asemenea, protocolul de diagnostic include si un examen RMN care ofera imagini detaliate ale organelor interne si a formatiunilor endometriale dezvoltate in afara uterului.
Optiuni terapeutice pentru endometrioza la adolescente
Din pacate nu exista un tratament care sa vindece endometrioza, iar optiunile terapeutice disponibile au rolul de a tine boala sub control si a incetini progresia acesteia. Tratamentul se stabileste in functie de severitatea boli, iar in prima faza se axeaza pe ameliorarea durerii. In acest sens pot fi prescrise diferite medicamente pentru durere, cu efect antiinflamator. Avand in vedere ca e endometrioza la adolescente reprezinta de cele mai multe ori o faza incipienta a bolii, aceste medicamente au efect iar pacientele necesita doar monitorizare. Mai exista si varianta administrarii de anticonceptionale si a terapiei hormonale, insa aceste tratamente sunt mai potrivite pentru pacientele adulte, care nu mai doresc sa ramana insarcinate.
In cazul adolescentelor aflate in pragul maturitatii sexuale se presupune ca acestea isi doresc la un moment dat o sarcina asa ca astfel de tratamente sunt evitate pe cat de mult posibil pentru ca le scad sansele de a avea un copil.
In cazurile severe se apeleaza la tratament chirurgical, care de obicei se face pe cale laparoscopica, fiind vorba de o interventie minim invaziva. Aceasta presupune indepartarea tesuturilor endometriale dezvoltate in afara uterului iar in acest mod cresc si sansele ca pacienta sa ramana insarcinata.
Nu exista modalitati eficiente prin care endometrioza la adolescente sa poata fi prevenita, iar din acest motiv cunoasterea simptomelor specifice capata o importanta deosebita, intrucat tratarea bolii din fazele incipiente este esentiala pentru a incetini progresia bolii si a evita complicatiile.