Efectele stresului asupra creierului

Efectele stresului asupra creierului Efectele stresului asupra creierului

Ultima actualizare: 11 octombrie 2024

efectele-stresului-asupra-creierului

Ambuteiajul din trafic, trenul care intarzie, presiunea de la serviciu, dezordinea de acasa, vecinii zgomotosi, parul care sub nicio forma nu poate fi aranjat cand va grabiti sa ajungeti undeva sunt doar cativa dintre factorii care va cauzeaza stres. Merita, insa, oare, sa va puneti creierul in pericol pentru o soseta pe care partenerul de viata a lasat-o langa cosul de rufe? Este deja bine cunoscut faptul ca expunerea indelungata la stres poate afecta sanatatea fizica. Din pacate, exista o multime de triggeri care declanseaza raspunsul la stres al organismului. Un astfel de mecanism are efecte negative asupra starii de spirit, sistemului imunitar, sistemului digestiv si sanatatii cardiovasculare.

Mai putin discutate si constientizate, insa, sunt efectele stresului asupra creierului. Acesta poate limita productia de neuroni, poate afecta memoria, invatarea si concentrarea si poate creste vulnerabilitatea in fata bolilor neurodegenerative.

Creierul intra la apa

Stresul nu doar ca impiedica dezvoltarea normala a neuronilor, ci poate, de asemenea, sa micsoreze volumul total al creierului. Chiar si in cazul indivizilor sanatosi, stresul poate duce la micsorarea emisferelor cerebrale asociate cu reglarea emotiilor, metabolismul si memoria.

Ce se intampla, de fapt? Expunerea constanta la un nivel ridicat de cortizol este asociata unui risc crescut de scadere a volumului unor zone critice, precum hipocampul si cortexul prefrontal. Acest fapt are consecinte serioase asupra omului.

Dintr-un articol publicat in Neurology de catre specialistii de la Harvard Medical School aflam ca stresul poate duce la probleme de memorie si gandire. Expertii au constatat, in cercetarea lor, ca subiectii cu niveluri ridicate de cortizol au avut un volum scazut al creierului si au obtinut rezultate mai slabe la testele cognitive si de memorie, comparativ cu indivizii care se confrunta cu niveluri moderate de stres.

stresul-si-emotiile

Emotiile sunt date peste cap

Dintr-un studiu publicat in ScienceDirect, aflam ca efectele stresului ar fi cumulative. Expunerea la evenimente stresante duce, in timp, la o cantitate scazuta de materie cenusie in cortexul prefrontal, o zona a creierului legata de autocontrol si emotii. Astfel, cu cat ne stresam mai mult, cu atat organismul pierde controlul asupra reactiilor fizice si emotionale.

Un alt aspect interesant este faptul ca stresul cronic, manifestat zi cu zi, poate face oamenii vulnerabili la contractia creierului atunci cand se confrunta cu factori de stres intensi si traumatici.

Cercetatorii de la Yale University School of Medicine au publicat in Biological Psychiatry un studiu din care rezulta ca fiecare tip de stres afecteaza creierul intr-un anumit mod. Spre exemplu, evenimentele stresante recente, precum pierderea locului de munca sau un accident de masina afecteaza constientizarea emotionala. Pe de alta parte, evenimentele traumatice, cum ar fi decesul unei rude sau al unui prieten sau un diagnostic grav, au un impact semnificativ asupra centrilor de dispozitie.

stresul-distruge-neuronii

Este afectat numarul de neuroni

Pe langa schimbarea volumului creierului, cortizolul poate distruge neuronii, in special cei nou formati. Cercetatorii de la Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran, sugereaza ca stresul poate limita sau chiar opri producerea de noi neuroni in hipocamp.

Hipocampul este una dintre zonele creierului puternic asociate cu invatarea, emotiile si formarea de noi amintiri. Aici are loc neurogeneza de-a lungul vietii. Dupa cum probabil ca va asteptati, hipocampul este vulnerabil la boala Alzheimer si alte afectiuni neurodegenerative.

stresul-si-bolile-neurodegenerative

Creste riscul de boli neurodegenerative

Stresul cronic si, implicit, expunerea prelungita la cortizol cresc productia de glutamat. Acest neurotransmitator joaca un rol vital in reglarea dispozitiei, a cognitiei si a functiilor de memorie. Cand este produs in excest, glutamatul poate contribui la moartea neuronilor.

Astfel, excesul de glutamat este asociat cu afectiuni neurodegenerative, precum boala Alzheimer, Parkinson si Huntington.

stresul-si-bolile-mintale

Crește riscul bolilor mintale

Cercetatorii de la Yale School of Medicine sugereaza ca stresul cronic joaca un rol major in aparitia unor afectiuni psihiatrice, precum depresie, tulburare bipolara si tulburare de stres posttraumatic.

Expertii de la University of California au publicat in Nature un studiu din care rezulta ca stresul cronic duce la schimbari pe termen lung in creier. Acestea ar putea explica predispozitia la anxietate si tulburari de dispozitie a pacientilor.

gestionarea-stresului

Stresul afecteaza atat creierul, cat si corpul

Cand raspunsul la stres este prelungit, expunerea indelungata la un nivel ridicat de cortizol si alti hormoni ai stresului poate perturba aproape toate functiile organismului. Acest lucru va expune unui risc crescut de a va confrunta cu una sau mai multe din urmatoarele manifestari:

  • dureri de cap;
  • insomnie;
  • scaderea sistemului imunitar;
  • tahipnee (respiratie rapida);
  • atac de cord;
  • arsuri la stomac;
  • tensiune musculara;
  • cresterea nivelului glicemiei;
  • hipertensiune arteriala;
  • accident vascular cerebral;
  • crestere inexplicabila in greutate;
  • infertilitate;
  • disfunctii erectile;
  • scaderea libidoului;
  • menstruatii neregulate.

Stresul este inevitabil in viata de zi cu zi. De la presiunea de la serviciu pana la eventualele probleme finaciare sau de cuplu, exista mereu o potentiala amenintare din cauza careia mintea si corpul sunt in garda, mobilizandu-se pentru a face fata oricarei situatii.

Stresul poate duce deopotriva la simptome fizice si probleme de dispozitie, inclusiv la accese de furie. Poate, de asemenea, sa afecteze creierul mai mult decat v-ati astepta. Intelegand aceste efecte nedorite, puteti lua masuri pentru a gestiona stresul si a ajuta la prevenirea unor daune cognitive serioase. Asadar, aveti grija de mintea dumneavoastra!

 

foto: shutterstock.com

 

Surse:

https://www.verywellmind.com/surprising-ways-that-stress-affects-your-brain-2795040

https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000006549

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352289514000101?via%3Dihub

https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(11)01193-0/abstract#con1

https://www.frontiersin.org/journals/human-neuroscience/articles/10.3389/fnhum.2021.722323/full

https://www.frontiersin.org/journals/humanneuroscience/articles/10.3389/fnhum.2021.722323/full

https://www.healthline.com/health/stress/effects-on-body

https://www.nature.com/articles/mp2013190

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2470547017710916