Efectele somnului insuficient asupra organismului

Efectele somnului insuficient asupra organismului Efectele somnului insuficient asupra organismului

Ultima actualizare: 16 februarie 2023

somn-insuficient

Somnul este esential pentru mentinerea sanatatii, a frumusetii si a starii de bine. Dar ce inseamna, mai exact, somn suficient sau insuficient? Din pacate, avem tendinta de a dormi din ce in ce mai putin, iar expertii sustin ca deteriorarea aspectului fizic, a memoriei, si chiar cresterea riscului de cancer ar putea fi reduse cu ajutorul somnului de calitate. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca este gresit sa ne focusam asupra cifrei 8 atunci cand vine vorba de numarul orelor de somn, deoarece exista o diferenta mare intre nevoile fiecarei persoane, mai ales cand discutam despre inaintarea in varsta. Asadar, adultii sanatosi, cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, au nevoie de 6 – 11 ore de somn, iar setarea obiectivului de 8 ore poate cauza anxietate.


Suficient sau insuficient?

Va puteti da seama usor ca nu v-ati odihnit suficient. Cum? In primul rand, veti simti pe parcursul zilei ca nu puteti duce la bun sfarsit si cu succes sarcinile pe care le aveti de indeplinit, veti avea nevoie de alarma telefonului pentru a va trezi dimineata, veti simti nevoia sa stati mai mult in pat, sa beti multa cafea si sa mancati carbohidrati pentru energie. Si daca in zilele libere veti dormi mai mult, acest lucru indica faptul ca ati acumulat un nivel ridicat de oboseala si ca nu va odihniti cum ar trebui. Pentru a realiza care sunt cu adevarat nevoile in ce priveste somnul, indicat ar fi ca atunci cand mergeti in vacanta sa fiti atenti la orele pe care le petreceti dormind.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis SomnControl, supliment alimentar eficient in lupta impotriva insomniei. Contine magneziu, vitamina B6, melatonina, valeriana, L-triptofan si mac-californian. Benefic in tulburarile de somn, in perioadele suprasolicitante, persoanelor care lucreaza in ture de noapte sau se confrunta cu schimbari de fus orar.

Lipsa somnului si sistemul imunitar

In urma studiilor, s-a constatat faptul ca lipsa somnului inainte sau imediat dupa vaccinare scade eficienta sistemului imunitar in lupta impotriva bolilor. Mai exact, eficienta scade cu aproximativ 30% sau chiar cu mai mult, daca persoana vaccinata se odihneste mai putin de 6 ore pe noapte.

Creierul, dependent de somn

Cand somnul nu este suficient, organismul are mai putin timp la dispozitie pentru a incheia „lucrarile de mentenanta”, iar aici ne referim la regenerarea celulara, aspect deosebit de important pentru sanatatea creierului. Daca pe termen scurt, lipsa somnului este asociata cu probleme privind consolidarea memoriei, pe termen lung, poate predispune la aparitia dementei, din cauza faptului ca substantele toxice nu sunt eliminate si se acumuleaza la nivelul creierului.

In egala masura, lipsa somnului este legata de aparitia depresiei, destabilizand starea de spirit si emotiile. In plus, si singuratatea este o consecinta a lipsei de somn, deoarece dorinta de a ne intalni cu alti oameni si de a socializa dispare atunci cand suntem obositi.

Benesio Strescalm este recomandarea farmacistilor Catena, ajutand organismul in lupta cu stresul, oferind o stare de calm, fara a provoca somnolenta. Cele 7 ingrediente active actioneaza eficient, pentru ca zi de zi sa faceti fata cu brio situatiilor stresante.

Bolile cardiovasculare

Pe perioada somnului, tensiunea arteriala scade. Dar cu cat va odihniti mai putin, cu atat tensiunea arteriala ramane mai mare pe parcursul unui ciclu de 24 de ore. Din nefericire, hipertensiunea (tensiunea marita) poate creste riscul bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

Riscul crescut de inflamatie

Tot somnul joaca un rol-cheie in reglarea sistemului nervos central. Mai exact, sunt implicate sistemul nervos simpatic si sistemul hipotalamo-hipofizar. Somnul de slaba calitate activeaza calea de semnalizare inflamatorie si conduce la niveluri crescute ale markerilor inflamatiei, precum interleukina-6 si proteina C reactiva. De-a lungul timpului, inflamatia se poate croniciza, cauzand aparitia unor afectiuni.

Obezitatea

Cu cat durata somnului este mai scurta, cu atat este mai mare riscul de diabet de tip 2 si obezitate, aspect legat de axa stresului, pentru ca atunci cand suntem stresati se elibereaza cortizol si adrenalina, si astfel glucoza este pusa in circulatie. Oboseala este, de asemenea, legata de eliberarea crescuta a hormonului foamei (grelina) si eliberarea redusa a leptinei, hormonul satietatii. Ce inseamna acest lucru? Senzatie de foame si un consum mai mare de carbohidrati.

Aspectul pielii este influentat de somn

Somnul poate fi considerat si un secret a la Hollywood, cel putin asta sustine celebrul actor Paul Rudd, in varsta de 53 de ani. Persoanele obosite au cearcane si un aspect tern al tenului. In plus, din cauza lipsei de somn apare stresul, iar persoanele stresate imbatranesc mai repede. Asadar, este important sa dormiti cel putin 6 ore pe noapte, astfel incat sa va pastrati sanatatea, frumusetea si buna dispozitie.