Copilul se plange ca are dureri de picioare? Cum puteti afla daca acest disconfort este provocat pur si simplu de procesul de crestere sau daca exista o problema de baza, care merita atentie profesionala?
Multe dureri de picioare la copii pot fi cauzate de leziuni. De exemplu, un copil poate calca gresit in timp ce efectueaza una dintre multele activitati, printre care si cele mai multe tipuri de sporturi, si se poate alege cu o durere de picior.
Din fericire, cele mai multe dureri de picioare la copii se vindeca de la sine, iar tratamentul la domiciliu este de obicei suficient. In cazul in care copilul a suferit o accidentare mai grava, acesta poate avea nevoie de investigatii si tratament.
Primul pas in tratarea durerii de picior la copii este sa aflati care este cauza problemei. Cu toate ca durerile usoare pot fi ameliorate cu remedii simple, parintii trebuie sa stie cand este timpul sa consulte un profesionist.
Dureri de picioare la copii – posibile cauze
Spre deosebire de durerile de picioare la adulti, care apar de obicei in urma modificarilor degenerative sau a slabirii naturale a muschilor, care poate aparea pe masura ce acestia inaintea in varsta, durerile de picioare la copii tind sa se dezvolte din diferite motive. Cinci dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de picioare la copii sunt:
1. O unghie incarnata
Unghiile incarnate reprezinta o problema comuna in randul celor mici, motivul fiind mecanismul de aparitie al acestora. In cele mai multe cazuri, o unghie incarnata apare in urma purtarii unor pantofi prea stramti si incomozi. Daca micutii poarta pantofi prea mici sau stramti sau daca parintii nu isi dau seama ca acestia au nevoie de o pereche de incaltaminte mai mare, pantofii prea mici sau stransi pe picior pot afecta cresterea unghiilor si pot duce la formarea unei unghii incarnate.
2. Durerile de crestere
Dupa cum mentionam, durerile de crestere la copii sunt destul de frecvente. Mai exact, picioarele pot fi mai predispuse la dureri usoare si crampe musculare atunci cand copiii trec printr-o perioada de crestere rapida, dar de multe ori acest disconfort dispare dupa cateva zile sau o saptamana. Daca acest disconfort ramane constant, cauza ar putea fi una mai serioasa, motiv pentru care se recomanda o consultatie la un specialist.
3. Boala Sever
Boala Sever mai poarta si denumirea de apofizita calcaneana. Boala Sever este un tip de traumatism osos in care zona calcaiului se inflameaza si provoaca durere. Boala afecteaza copiii in perioada de crestere, in special pe cei care fac sport in mod regulat. Mai exact, se dezvolta la copiii cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani, din cauza modului in care se dezvolta osul. De asemenea, este mai frecventa la copiii activi care pun mult stres pe picioarele lor. In cazul in care copilul se plange de dureri de calcai dupa ce a jucat fotbal, aceasta ar putea fi rezultatul unei inflamatii la nivelul acestei placi epifizare (placa de crestere).
Odihna, antiinflamatoarele si fizioterapia pot ajuta la calmarea acestei inflamatii si a simptomelor pe care le provoaca.
4. Monturi juvenile
Monturile ii afecteaza cel mai des pe adulti, insa se pot dezvolta si la copiii care sufera leziuni la nivelul picioarelor sau poarta incaltaminte nepotrivita. Acest lucru poate determina o schimbare a modului in care se formeaza articulatia degetului mare, ducand la formarea unei proeminente osoase pe partea exterioara a piciorului, in dreptul articulatiei. Tratamentul precoce poate ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor. Cu toate acestea, daca nu sunt tratate la timp, poate fi recomandata o operatie minim invaziva.
5. Fracturi de stres
O alta afectiune intalnita in mod obisnuit atat la adulti, cat si la copii este fractura de stres. Fracturile de stres afecteaza de regula tibia si sunt rezultatul inflamatiei si microfisurilor produse la nivelul tibiei sau al muschilor din apropiere. Afectiunea apare de cele mai multe ori la sportivii tineri, care sunt hiperactivi, sau la persoanele care isi maresc foarte mult nivelul de activitate intr-o perioada scurta. Daca acestia se specializeaza intr-un sport la o varsta frageda sau nu au suficient timp sa se recupereze intre sport si activitati, pot dezvolta fracturi de stres, lucru care provoaca disconfort la fiecare pas.
Odihna si medicamentele antiinflamatoare ajuta adesea la calmarea inflamatiei care provoaca fractura de stres.
Tratament si remedii pentru dureri de picioare la copii
Durerile de picioare la copii trebuie luate in serios. Remediile la domiciliu, cum ar fi miscarile usoare de stretching, aplicarea pungilor cu gheata si medicamentele pot oferi o usurare pe termen scurt, insa trebuie abordate cauzele care stau la baza problemei. Netratate, durerile de picior la copii se pot agrava si pot provoca leziuni permanente la nivelul tesuturilor.
Puteti lua in calcul cateva remedii importante:
-
recomandati-i copilului sa se odihneasca si sa-si protejeze piciorul. Mai exact, spuneti-i sa ia o pauza de la orice activitate care poate provoca dureri de picioare.
-
puneti gheata sau o compresa rece pe piciorul copilului timp de 10 pana la 20 de minute. Asezati punga cu gheata intr-o carpa subtire.
-
sprijiniti-i piciorul dureros pe o perna, cand ii aplicati gheata sau cand sta culcat. Acest lucru va ajuta la reducerea umflaturii.
-
medicul va poate recomanda sa infasurati piciorul copilului cu un bandaj elastic. Tineti piciorul infasurat atat timp cat va recomanda specialistul.
-
intrebati medicul daca si ce medicamente fara prescriptie medicala ii puteti da copilului.
-
daca medicul i-a prescris copilului un medicament pe baza de reteta, administrati-l asa cum a fost prescris.
Referinte:
https://www.footankledc.com/news/5-common-causes-of-pediatric-foot-pain/175
https://healthy.kaiserpermanente.org/health-wellness/health-encyclopedia/he.foot-pain-in-children-care-instructions.ud3851
https://www.illinoisfoot.com/blog/top-5-causes-of-foot-pain-in-children
https://tulsafoot.com/common-causes-of-foot-pain-in-children/