Dureri de maini: cauze comune si solutii de tratament

Dureri de maini: cauze comune si solutii de tratament Dureri de maini: cauze comune si solutii de tratament

Ultima actualizare: 11 octombrie 2024

Foarte multe persoane se confrunta periodic cu dureri de maini, indiferent de varsta, iar de cele mai multe ori este vorba pur si simplu despre suprasolicitarea fizica. Este mult mai probabil ca persoanele in varsta sa se confrunte cu dureri de maini din cauza unor afectiuni cum ar fi artrita (in diferite forme). Acest tip de durere poate implica un disconfort fizic major, asta pentru ca mainile sunt folosite zilnic, iar articulatiile membrelor superioare sunt implicate intr-o gama deosebit de variata de miscari. In cazurile mai severe, durerea poate limita mobilitatea si functionalitatea, avand un impact semnificativ asupra activitatilor zilnice obisnuite.


Dureri de maini – cauze comune

Membrul superior este impartit, anatomic, in mai multe zone. Astfel, prin „dureri de maini” ne referim la durerea care apare in zona palmei, pana la incheietura mainii (articulatia pumnului). Antebratul este cuprins intre incheietura mainii si articulatia cotului. Bratul (humerus) incepe de la nivelul articulatiei cotului, reprezentand ultimul segment al membrului superior. Prin urmare, in continuare ne vom referi la patologiile care pot duce la dureri de maini delimitate la nivelul zonei dintre degete si incheietura mainii. Totusi, intrucat denumirea de „maini” este folosita uzual pentru a descrie intreg membrul superior, vor fi descrise si patologiile aferente.

Artrita

Este cea mai des intalnita cauza care duce, printre altele, la dureri de maini. Aceasta afectiune duce la inflamatia articulatiilor si, implicit, la durere si rigiditate articulara. Exista diferite forme de artrita care pot afecta si mainile, printre care:

  • osteoartrita: o boala degenerativa a articulatiilor, care apare cand cartilajul protector al acestora se degradeaza in timp, ca urmare a modificarilor asociate inaintarii in varsta. Se prezinta cu dureri de maini, rigiditate, in special la nivelul articulatiilor degetelor si la baza degetului mare (police).
  • artrita reumatoida: este o forma autoimuna care determina sistemul imunitar sa actioneze, in mod patologic, asupra articulatiilor, ceea ce duce la dureri de maini, inflamatie si uneori chiar la deformari ale degetelor. In artrita reumatoida, persoanele se confrunta cu dureri de maini bilaterale si simetrice.

In randul persoanelor in varsta, artrita reprezinta principala cauza pentru aparitia acestor dureri.

Sindromul de tunel carpian

Este o afectiune in care nervul median, care traverseaza tunelul carpian (un canal ingust situat la nivelul incheieturii mainii), este comprimat in mod patologic. Ca urmare a compresiei, sunt transmise constant impulsuri nociceptive (dureroase) care provoaca dureri de maini, slabiciune, amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si degetelor. Foarte multe persoane tinere pot avea aceasta afectiune, intrucat activitatile care implica miscari repetitive ale mainilor (tastat, scris, pictat) cresc riscul de a dezvolta sindrom de tunel carpian. De asemenea, poate fi asociata si cu anumite afectiuni, cum ar fi diabetul si hipotiroidismul.

Tendinita

Tendinita defineste inflamatia unui tendon, adica a tesutului care leaga muschiul de os. In unele cazuri, poate duce la dureri de maini cand tendoanele de la acest nivel se inflameaza din cauza suprasolicitarii repetate sau a unei accidentari. Exista mai multe tipuri de tendinita ce pot duce la astfel de dureri:

  • tendinita de Quervain: este una dintre cele mai frecvente tendinopatii ale mainii, care duce la inflamarea dureroasa a tendoanelor incheieturii mainii. Persoanele se confrunta cu dureri de maini in special cand isi misca degetul mare sau incheietura mainii.
  • epicondilita laterala (cotul tenismenului) si epicondilita mediala (cotul jucatorului de golf): chiar daca afecteaza structuri ale cotului, pot duce la dureri care iradiaza deseori la nivelul antebratului si incheieturii mainii.

Aceste afectiuni sunt mult mai frecvente in randul sportivilor si persoanelor fizic active, asadar este mult mai probabil sa fie potentiale cauze pentru dureri de maini la adolescenti, tineri adulti.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat, un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Neuropatia periferica

O alta posibila cauza pentru dureri de maini este neuropatia periferica, care apare in momentul in care nervii periferici se deterioreaza. Se ajunge la parestezii (furnicaturi, amorteli) si senzatia de slabiciune la nivelul mainii. Diabetul este una dintre principalele cauze ale neuropatiei. Insa, afectiunea poate fi asociata si cu alte boli cronice, leziuni si traumatisme.

Boala Dupuytren

Este o afectiune cauzata de ingrosarea si contractarea patologica a fasciei palmei, ceea ce duce la deformarea degetelor si dureri de maini. Boala afecteaza deseori degetul mic si inelar, ducand la durere si dificultati in indoirea acestora.

Traume si leziuni

O alta cauza comuna pentru dureri de maini o reprezinta leziunile acute, cum ar fi fracturile de activitate, entorsele sau luxatiile. Fracturile metacarpienelor (oase de la baza degetelor) tind sa apara in urma caderilor pe maini sau a loviturilor directe. Traumatismele ligamentelor si cele ale tendoanelor se prezinta cu dureri de maini persistente, instabilitate articulara. Bursita, patologie care defineste inflamatia bursei (saculet plin cu lichid care reduce frecarea intre structurile din articulatie), poate provoca dureri de maini si limitarea miscarilor articulare.

Chist sinovial (chist ganglionar)

O alta cauza comuna pentru dureri de maini sunt chisturile sinoviale. Desi cauzele care stau la baza aparitiei lor nu sunt pe deplin cunoscute, se speculeaza ca apar ca urmare a traumatismelor repetate la acest nivel, ceea ce duce la deteriorarea mucoasei tesutului conjunctiv.

Solutii de tratament pentru dureri de maini

Tratamentul pentru dureri de maini se individualizeaza in functie de cauza subiacenta. Daca nu este vorba despre o afectiune sistemica, majoritatea se vor ameliora in timp si, progresiv, se vor vindeca. In acest sens, optiunile terapeutice includ administrarea de medicamente, masuri care au in vedere ameliorarea simptomelor si, in cazuri mai grave, interventii chirurgicale.

Tratament medicamentos

  • Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru a reduce inflamatia asociata;
  • In unele cazuri, se pot administra corticosteroizi pentru a reduce inflamatia;
  • In cazul neuropatiei periferice care provoaca dureri de maini, se poate recomanda medicatie antineuropatica.

Kinetoterapia si fizioterpia

  • Exercitiile fizice, sub indrumarea unui kinetoterapeut, sunt foarte benefice pentru a reduce durerea si redobandi functionalitatea articulara;
  • Terapia cu ultrasunete, stimularea electrica transcutanata (TENS) sau terapia cu laser;
  • Exercitii de intindere acasa, controlate si atent dozate.

Atele si orteze

Medicul poate recomanda purtarea unei orteze pentru a sprijini articulatia si pentru a reduce in cazuri specifice presiunea asupra tendoanelor si membrelor. Ortezele sunt eficiente in cazul in care apar dureri de maini din cauza sindromului de tunel carpian, tendinitei sau artritei.

Interventie chirurgicala

Tratamentul pentru dureri de maini poate include si interventii chirurgicale, de obicei in cazuri mai severe in care tratamentele conservatoare nu au avut rezultatele dorite:

  • interventie chirurgicala pentru sindromul de tunel carpian: implica eliberarea presiunii exercitate asupra nervului median, de obicei prin sectionarea ligamentului care acopera tunelul carpian;
  • interventie chirurgicala pentru artrita: in special cea a degetului mare, presupune inlocuirea articulatiei si, in unele cazuri, indepartarea tesutului degenerat;
  • interventie chirurgicala pentru boala Duputryen: reprezinta tratamentul pentru dureri de degete, de obicei cand acestea sunt sever contractate.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7789363/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9394689/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547683/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751742/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1755169/
  6. https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/j.hcl.2015.08.002