Deosebit de multe persoane se pot confrunta cu dureri de glezne, indiferent de varsta sau chiar de nivelul de activitate fizica. Articulatia gleznei este una dintre cele mai puternic solicitate, ca urmare a faptului ca sustine mare parte din greutatea corpului in timpul mersului sau al statului in picioare. Astfel, este expusa constant presiunii si stresului mecanic. La sportivi, indeosebi la cei care fac atletism de performanta (alergare, sprint, maratoane), riscul de a dezvolta dureri de glezne este mult mai mare, pentru ca isi suprasolicita constant aceasta articulatie. Totusi, exista si cazuri in care aparitia acestor dureri are la baza o afectiune medicala mult mai complexa.
Dureri de glezne – cauze si afectiuni asociate
Exista mai multe posibile cauze care pot duce la dureri de glezne. Articulatia gleznei este situata la nivelul piciorului, in partea inferioara a gambei, fix la incheietura. Aceasta este alcatuita din articulatia tibiei tarsul, masiv osos care ocupa jumatatea posterioara a piciorului. In continuare vor fi prezentate principalele afectiuni care, printre altele, pot duce la dureri de glezne.
Entorsele
Entorsele sunt una dintre cele mai frecvente cauze pentru dureri de glezne. Ele apar atunci cand o persoana „calca gresit”, in limbaj comun, ceea ce face ca ligamentele care sustin glezna sa se intinda excesiv sau, in cazuri mai severe, chiar sa se rupa. Entorsele variaza in severitate, de la intinderi usoare ale ligamentelor pana la rupturi complete, si de obicei sunt cauzate de miscari bruste, rasuciri sau caderi. Se ajunge la dureri de glezne, umflaturi, vanatai si dificultati in mers. De asemenea, durerea tinde sa se agraveze la miscare sau atunci cand se aplica presiune.
Artrita
O alta cauza pentru dureri de glezne, in special in randul persoanelor in varsta, este artrita. Desi poate afecta toate articulatiile, deseori afecteaza articulatia gleznei. Exista mai multe tipuri care pot duce la dureri de glezne, cum ar fi osteoartrita (afectiune degenerativa care apare in special la persoanele in varsta ca urmare a uzurii cartilajului articular, ceea ce face ca oasele articulare sa se frece unul de celalalt) sau artrita reumatoida (in care sistemul imunitar ataca, intr-un mod patologic, structurile articulare). Persoanele resimt dureri de glezne, rigiditate, dar si scaderea mobilitatii articulare.
Tendinita
Tendinita, adica inflamatia tendoanelor care inconjoara glezna, reprezinta o alta cauza comuna pentru dureri de glezne. Aceasta este cauzata de obicei de suprasolicitarea repetata a gleznei si de miscari incorecte. Cele mai frecvente forme de tendinita care se prezinta cu dureri de glezne sunt urmatoarele:
-
Tendinita ahileana: tendonul lui Ahile este formatiunea care leaga muschii gambei de osul calcaiului. De obicei, inflamatia provoaca dureri de glezne, in special in spate, si dificultati de mers;
-
Tendinita peroneala: tendoanele peroneale sunt localizata de-a lungul partii laterale (situate in exterior) a gleznei si ajuta la stabilizarea piciorului. Suprasolicitarea, miscarile repetate, leziunile, pot cauza inflamarea acestor tendoane si, astfel, dureri de glezne.
Sindromul de tunel tarsian
Sindromul de tunel tarsian apare cand nervul tibial, care trece prin tunelul tarsian localizat la nivelul gleznei, este comprimat. Se ajunge, astfel, la dureri de glezne, amorteli, slabiciune.
Bursita
O alta posibila cauza pentru dureri de glezne poate fi bursita, adica inflamatia burselor. Aceste formatiuni saculare sunt pline cu lichid cu rol in reducerea frecarii intre tendoane, muschi, oase, mentinand astfel integritatea articulara. Inflamatia burselor din jurul articulatiei, in mod uzual din cauza suprasolicitarii, duce la dureri de glezne, umflaturi, sensibilitate la atingere.
Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel rece, un produs topic, benefic in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Guta
Guta reprezinta o forma specifica de artrita, care apare din cauza acumularii excesive a acidului uric in articulatii, care in timp se pot depune sub forma de noduli de consistenta tare – „tofiti”. Daca aceste cristale de acid uric se depun in articulatia gleznei, persoanele pot prezenta dureri de glezne cu aparitia brusca, foarte severe, insotite de sensibilitate la atingere si tumefiere.
Fracturi si leziuni
Fracturile si leziunile de impact, secundare cazaturilor, loviturilor sau accidentelor, pot duce la dureri de glezne ca urmare a traumatizarii oaselor implicate in articulatia gleznei. Fracturile de obicei duc la dureri intense, cu debut brusc, incapacitatea de a pune greutate pe glezna afectata, umflaturi si, in unele cazuri, deformari vizibile ale piciorului de la axul normal al corpului. De obicei, persoana resimte durere atunci cand calca pe piciorul afectat.
Platfusul (piciorul plat)
De obicei, platfusul nu provoaca neaparat simptome. Totusi, o anumita forma, anume platfusul rigid (arcul piciorul este complet absent) poate duce la dureri de glezne, chiar si atunci cand nu este pusa greutate pe picior.
Sindromul de sinus tarsi
Sinus tarsi este un tunel situat intre talus si calcaneu. Acesta contine structuri care contribuie la stabilizarea anatomica si functionala a gleznei. Sindromul de sinus tarsi apare atunci cand zona este inflamata, de obicei din cauza leziunilor traumatice (entorsa) sau a efortului prelungit (cum ar fi mersul pe jos pe distante lungi, alergatul intens pe o suprafata dura). Se prezinta cu dureri de obicei in partea laterala, senzatie de instabilitate si dificultati de mers.
Dureri de glezne – remedii si tratamente
Tratamentul pentru dureri de glezne se individualizeaza in functie de cauza de baza. In aceasta privinta, optiunile terapeutice variaza in functie de severitate – de la metode conservatoare, de exemplu odihna, kineto- si fizioterapia, pana la tratamente chirurgicale.
Odihna si imobilizarea
In majoritatea cazurilor, odihna este esentiala pentru a permite vindecarea articulatiei afectate. In cazul entorselor sau fracturilor, imobilizarea cu ajutorul ortezelor, uneori chiar gipsului, este esentiala pentru a stabiliza articulatia si preveni agravarea leziunii.
Gheata si compresie
Aplicarea compreselor cu gheata pe zona afectata, timp de 15-20 de minute la interval de cateva ore, ajuta la reducerea umflaturilor si inflamatiei, ameliorand durerea. Compresia cu bandaje si fese elastice ajuta, de asemenea, la stabilizarea mult mai eficienta a articulatiei afectate.
Kinetoterapia si fizioterapia
Exercitiile de kinetoterapia sunt o parte importanta a recuperarii dupa accidentare sau pentru a gestiona afectiuni precum artrita sau tendinita. Fizioterapia sustine tratamentul de baza si, mai mult decat atat, ajuta la ameliorarea simptomelor asociate.
Tratament medicamentos
Vizeaza, in primul rand, ameliorarea simptomelor, si poate include antiinflamatoare (AINS) si corticosteroizi (sub forma de injectii direct in articulatia afectata). In cazul persoanelor la care guta reprezinta cauza pentru dureri de glezne, pot fi administrate medicamente care actioneaza prin reducerea nivelului de acid uric din sange, prevenind astfel atacurile de durere si, in egala masura, deteriorarea progresiva a articulatiilor.
Interventii chirurgicale
In cazuri mai severe, care implica leziuni puternice ale structurilor articulare, pot fi necesare si interventii chirurgicale de restaurare a articulatiei. Ruperea ligamentelor sau tendoanelor ridica necesitatea unor astfel de interventii. Artroscopia este o procedura minimum invaziva, utilizata pentru a trata afectiuni precum osteoartrita sau sindromul de tunel tarsian, posibile cauze pentru dureri de glezne. In anumite cazuri, inlocuirea articulatiei gleznei (protezarea) poate fi singura alternativa eficienta de tratament, in vederea restabilirii functiei articulare.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459212/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560619/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6943759/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6602397/
-
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/15295-ankle-pain
-
https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-ankle-problems-pain
-
https://medlineplus.gov/ency/article/003167.htm