Durerea de burta si afectiunile care o pot declansa

Durerea de burta si afectiunile care o pot declansa Durerea de burta si afectiunile care o pot declansa

Ultima actualizare: 27 octombrie 2021

durere-de-burta

Durerea de burta este una dintre cele mai frecvente probleme cu care oamenii se confrunta la un moment dat. Durerea de burta poate fi usoara sau severa, poate fi neintrerupta sau poate aparea in reprize. De asemenea, durerea de burta poate fi de scurta durata (acuta) sau poate afecta o persoana timp de mai multe saptamani, luni sau chiar ani (cronica).

Durerea de burta poate fi provocata de inflamatii sau boli care afecteaza organele de la nivelul abdomenului. Organele majore aflate in abdomen sunt:

  • intestinele
  • pancreasul
  • ficatul
  • rinichii
  • stomacul
  • apendicele (o sectiune a intestinului gros)
  • splina
  • vezica biliara

De asemenea, durerea de burta poate fi cauzata si de infectiile bacteriene, parazitare sau virale care afecteaza stomacul si intestinele.

Este necesar sa luati legatura imediat cu medicul daca durerea de burta este atat de puternica incat nu va puteti misca sau nu puteti gasi o pozitie in care sa stati mai confortabil.

 


Tipuri de dureri de burta

Durerea de burta poate fi localizata, sub forma de crampe sau de colici.

Durerea de burta localizata

Durerea localizata apare la nivelul unei singure zone a abdomenului, fiind cauzata de probleme aparute la un anumit organ. De cele mai multe ori, durerea localizata este provocata de ulcerul gastric.

Durerea de burta de tipul crampelor

Crampele pot fi cauzate de diaree, balonare, constipatie sau flatulenta. In cazul femeilor, la baza crampelor pot sta menstruatia, avortul spontan sau complicatiile reproductive. Acest tip de durere apare in reprize si poate disparea fara tratament.

Durerea de burta de tipul colicilor

Acest tip de durere poate fi semnul unor afectiuni mai grave, cum ar fi calculii biliari sau pietrele la rinichi. Aceasta durere apare din senin si poate fi sub forma unui spasm muscular puternic.

Din fericire, exista metode de protejare a tractului digestiv, cum ar fi suplimentele naturale. Un astfel de produs este Naturalis Carboment, un supliment alimentar pe baza de carbune activat obtinut prin carbonizarea cojilor de nuca de cocos si extract din frunze de menta, cu rol in sustinerea unei digestii sanatoase.

Care sunt afectiunile care cauzeaza durere de burta?

Durerea de burta este o problema extrem de frecventa, care poate fi cauzata sau complicata de mai multi factori.

Gastroenterita (“raceala la stomac”)

In acest caz, durerea de burta este insotita de varsaturi, greata si scaune moi. In majoritatea cazurilor, gastroenterita este o infectie provocata de bacterii sau virusuri. Vestea buna este ca simptomele dispar, de obicei, de la sine, dupa doar cateva zile. Daca simptomele dureaza mai mult de doua zile, acesta poate fi un semn al unei probleme de sanatate mult mai grave, cum ar fi afectiunile inflamatorii, de exemplu boala inflamatorie intestinala.

Cele mai frecvente simptome ale gastroenteritei, pe langa durerea de burta, sunt:

  • varsaturile
  • febra
  • greata
  • gazele abdominale
  • crampele abdominale
  • balonarea

Pentru imbunatatirea digestiei, puteti opta pentru Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala. Acest tip de pancreatina este similar celui produs de pancreasul uman, furnizand enzimele necesare pentru descompunerea proteinelor, grasimilor si amidonului.

Sindromul intestinului iritabil

Persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil nu pot digera anumite alimente sau tipuri de alimente. Cauzele acestei probleme sunt necunoscute.

Principalul simptom al sindromului de intestin iritabil este durerea de burta. Aceasta se amelioreaza, de obicei, dupa eliminarea materiilor fecale. Sindromul intestinului iritabil mai poate cauza si alte simptome frecvente, cum ar fi gaze, crampe, greata si balonare.

Reflux gastroesofagian

In cazul anumitor persoane, acizii din stomac urca spre esofag. Problema poarta denumirea de reflux gastroesofagian si, de cele mai multe ori, provoaca o senzatie de arsura si durere. Refluxul gastroesofagian provoaca, de asemenea, probleme abdominale, cum ar fi balonare sau crampe.

Refluxul gastroesofagian reprezinta o problema extrem de intalnita, insa exista o multime de tratamente disponibile.

Meteorism (gaze)

Gazele abdominale apar in momentul in care bacteriile din intestinul subtire descompun alimentele pe care organismul nu le poate tolera. Din cauza acumularii de gaze in intestine, persoana afectata se poate confrunta cu dureri ascutite. In plus, gazele pot provoca senzatie de strangere in abdomen si flatulenta sau eructatie. Gazele sunt provocate de anumite alimente.

Varsaturi

Durerea de burta poate fi provocata si de varsaturi, din cauza faptului ca acizii stomacali ajung in tractul digestiv si irita tesuturile in toata aceasta calatorie. In acelasi timp, actul fizic de varsaturi poate provoca dureri ale muschilor abdominali. Varsaturile pot fi declansate de o multime de lucruri, printre care blocajul intestinal sau intoxicatia cu alcool.

Gastrita

Gastrita este de fapt o inflamatie a mucoasei stomacului. Unul dintre principalele simptome ale gastritei este durerea de burta. De asemenea, aceasta afectiune se mai manifesta si prin varsaturi, greata, gaze si balonare.

durere-de-burta-gastrita

Ulcer gastric sau peptic

Ulcerul sau leziunile gastrice care nu se vindeca au tendinta sa provoace dureri grave si persistente de burta. De asemenea, pot produce si alte simptome, precum balonare, indigestie si pierderea in greutate.

In cele mai multe cazuri, ulcerul gastric si peptic sunt cauzate de infectiile cu bacteriile Helicobacter pylori si de administrarea excesiva sau utilizarea continua a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Intolerante alimentare

O intoleranta alimentara se produce atunci cand organismul nu poate digera materialele alimentare. Acestea sunt descompuse de bacteriile intestinale si stomacale, actiune in urma careia in stomac si intestine se elibereaza gaze.

Daca in aceste organe sunt prezente cantitati mari de materiale neprocesate, se pot acumula si mai multe gaze, iar acest lucru provoaca presiune si durere. In plus, pot aparea si alte simptome, cum ar fi greata, varsaturi, balonare, diaree si dureri abdominale.

Constipatie

Durerea de burta poate fi produsa si de acumularea in intestin a unei cantitati mari de materiale reziduale. Din aceasta cauza, presiunea asupra colonului creste, lucru care poate provoca durere. Aceasta problema poate aparea din mai multe motive, de exemplu:

  • consumul unor alimente cu continut scazut de fibre sau un consum mic de lichide
  • administrarea anumitor medicamente
  • lipsa de activitate fizica

De asemenea, constipatia poate fi un simptom al unei afectiuni neurologice sau al unui blocaj intestinal. Daca problema persista si creaza disconfort mare, persoana afectata ar trebui sa se prezinte la un medic.

Combateti durerea de burta provocata de constipatie cu ajutorul Naturalis LaxaNatur, un supliment alimentar ce sprijina organismul in caz de constipatie, facilitand eliberarea tractului digestiv si inlaturand suparatoarea tensiune abdominala. Contine extract din fructe de Senna (Cassia angustifolia) care stimuleaza peristaltismul intestinal, actionand la nivelul colonului asupra celulelor din mucoasa locala.

Boala celiaca

Boala celiaca se dezvolta la persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe cereale, cum ar fi graul si orzul. Boala celiaca provoaca inflamatie la nivelul intestinului subtire, provocand durere. Pe langa durerea de burta, persoanele cu intoleranta la gluten se mai confrunta in mod frecvent si cu diaree si balonare. In timp, poate aparea malnutritia, rezultand pierdere in greutate si epuizare. Singura solutie este ca persoanele care sufera de boala celiaca sa evite glutenul.

Crampe menstruale sau endometrioza

Este bine-cunoscut faptul ca durerea de burta poate avea drept cauza si menstruatia. O femeie aflata in plina perioada menstruala se mai confrunta si cu balonare, crampe si constipatie, iar toate acestea provoaca disconfort abdominal.

De asemenea, femeile care sufera de endometrioza pot avea dureri si inflamatii mai severe sau de natura cronica. De multe ori, endometrioza este o afectiune dureroasa, manifestata prin cresterea in afara uterului a tesutului (denumit endometru) care captuseste uterul pe interior.

Boala Crohn

Boala Crohn provoaca inflamarea invelisului tractului digestiv, iar aceasta problema duce la durere de burta, diaree, gaze, varsaturi, balonare si greata. Pentru ca in majoritatea cazurilor este o afectiune cronica, boala Crohn poate provoca malnutritie si poate duce la pierdere in greutate si epuizare.

durere-de-burta-boala-crohn

Boala Crohn poate fi o afectiune grava. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca pacientul sa nu se confrunte cu simptome tot timpul, deoarece afectiunea are si momente de remisie. Tratamentul are rolul de a-i ajuta pe pacienti sa-si tina sub control simptomele.

Infectii ale tractului urinar si ale vezicii urinare

Infectiile tractului urinar sunt de cele mai multe ori cauzate de bacterii, in special de E. coli. Aceasta specie de bacterie colonizeaza uretra si vezica urinara, provocand o infectie a vezicii urinare sau cistita.

Durerea de burta poate fi unul dintre simptomele unei astfel de afectiuni. Infectiile urinare mai provoaca presiune si balonare in zona abdomenului inferior. In plus, majoritatea infectiilor cauzeaza dureri la urinare si urina cu aspect tulbure si cu un miros puternic, specific.

durere-de-burta-infectie-urinara

Durerea de burta - alte cauze

Exista, de asemenea, cazuri in care durerea de burta este un semn al unei afectiuni care poate fi fatala daca aceasta nu este tratata de urgenta.

Cauzele mai putin frecvente ale durerii de burta sunt:

  • apendicita (inflamarea sau, in unele cazuri, ruperea apendicelui) sau lezarea oricarui alt organ abdominal
  • intoxicatia alimentara
  • calculi ai vezicii biliare (depuneri dure in vezica biliara)
  • infectiile, bolile renale sau pietrele la rinichi
  • hepatita (inflamatia ficatului)
  • infectiile parazitare
  • o infectie sau un infarct al unui organ abdominal (problema care se produce atunci cand organul moare din cauza lipsei de sange)
  • afectiuni cardiace, cum ar fi angina pectorala atipica sau insuficienta cardiaca congestiva
  • cancerul de stomac, de pancreas sau de intestin
  • hernia hiatala

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/abdominal-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318286

https://www.mayoclinic.org/symptoms/abdominal-pain/basics/definition/sym-20050728