Persoanele care se confrunta cu durere testiculara (numita in termeni medicali „orhialgie”) nu ar trebui sa se ingrijoreze decat in cazul in care aceasta apare periodic si este foarte violenta. In egala masura, daca durerea este acuta, cu debut brusc secundar unui traumatism, este important controlul medical de urgenta, intrucat anumite patologii care duc la durere testiculara s-ar putea asocia cu ischemie testiculara in decurs de 2-4 ore, ceea ce ar putea duce la atrofie si, implicit, la pierderea functiei testiculare si a fertilitatii. Se observa o incidenta tot mai mare a orhialgiei, in special a formei cronice, la persoanele cu varsta de peste 30 de ani, in astfel de cazuri etiologia fiind variabila.
De ce apare durerea testiculara? Cauze si factori de risc
Dincolo de faptul ca o durere testiculara poate avea etiologie traumatica, situatie care implica lovituri la acest nivel (atat puternice, cat si de intensitate redusa), uneori poate aparea si ca urmare a mentinerii timp indelungat a unei pozitii care pune presiune asupra testiculelor, cum ar fi statul pe scaun, mentinerea unui picior peste celalalt etc. Sportivii, in special biciclistii de performanta, se confrunta deseori cu durere testiculara, ca urmare a necesitatii de a pedala timp indelungat, iar aceasta dinamica poate implica traumatisme mici, dar repetate, la nivelul testiculelor. Cu toate acestea, o durere testiculara secundara unui traumatism este evidenta, avand cauze cunoscute.
Proxel Duo este o formula special dezvoltata pentru barbati. Contine extract de palmier-pitic, extract de dovleac, extract de turmeric si zinc.
Exista mai multe posibile cauze medicale care, printre altele, duc si la durere testiculara. Astfel, in cele ce urmeaza le vom prezenta pe cele mai obisnuite, cu o scurta descriere a manifestarilor:
-
torsiunea testiculara (torsiunea cordonului spermatic): durere testiculara cu debut brusc si tumefiere ulterioara, cu retragerea superioara a testiculului afectat. Fenomenul este mult mai frecvent la barbatii cu varsta sub 25 de ani.
-
epididimo-orhita: durere testiculara frecvent precedata de disurie, polakiurie (urinari dese), disconfort suprapubian, perineal si penian, cauzata de infectii cu Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae;
-
abcesul testicular: deseori apare secundar epididimo-orhitei, reprezentand o colectie de puroi la nivelul testiculului, si duce la durere testiculara (poate complica prognosticul in cazuri de torsiune testiculara);
-
orhita virala: in unele cazuri, o durere testiculara se poate asocia oreionului, infectiei virale cu Rubivirus, Coxsackie;
-
ureterolitiaza: durere testiculara cauzata de prezenta calculilor la nivelul ureterului, putand fi asociata si cu dureri abdominale inferioare, hematurie microscopica (frecvent, persoanele se confrunta cu durere testiculara cand calculii se localizeaza la nivelul ureterului inferior);
-
prostatita: durere testiculara, perineala, disconfort penian si disurie, polakiurie, necesitatea de a urina urgent, dureri la nivelul abdomenului inferior;
-
varicocelul: afectiune caracterizata prin dilatarea, marirea anormala a plexului panpiniform venos scrotal, care dreneaza sangele din fiecare testicul (rezultatul este aparitia unei retele complexe de vase umflate, ceea ce duce la durere testiculara);
-
spermatocelul: dilatare chistica a epididimului, de obicei in portiunea capului epididimal;
-
torsiunea unei apendice testicular sau epididimal: rara dupa varsta de 18 ani, fiind cu mult mai frecventa inainte de pubertate. Se manifesta prin durere testiculara intensa, indeosebi la nivelul polului superior al testiculului implicat, iar la palpare poate fi resimtit un nodul ferm (0,5-1 centimetri).
Acestea sunt principalele cauze de natura ginegologica care, printre altele, pot duce si la durere testiculara. Cu toate acestea, orhialgia poate aparea si din alte cauze, insa mult mai rar, in astfel de cazuri fiind implicat fenomenul de „durere referita” (cu origine in alta zona, dar resimtita si la nivel testicular). Aceste cauze pot fi:
-
hernia inghinala (strangulata);
-
anevrismul aortei abdominale, al arterei iliace comune;
-
neuropatia diabetica (durere testiculara cronica);
-
vasculita (purpura Henoch-Schonlein), gangrena Fournier (debut oligosimptomatic);
-
durerea testiculara postchirurgicala (vasectomie si alte interventii);
-
fibroza perineurala;
-
disfunctia planseului pelvin;
-
tumorile retroperitoneale;
-
cistita interstitiala;
-
peritonita;
-
inflamatia epididimala indusa de medicamente (antiaritmicul amiodarona, mazindolul);
-
afectiunile musculo-scheletice (osteita pubiana, boala Kussmaul-Maier, artrita Lyme);
-
spasmul cremasteric;
-
nevralgia ilio-inghinala si genito-femurala;
-
apendicita acuta.
De asemenea, durere testiculara pot acuza si barbatii excitati sexual, dar care nu au ejaculat. In astfel de situatii, durerea se amelioreaza la scurt timp dupa eliminarea lichidului seminal. Exista si o componenta psihologica in orhialgia cronica, incluzand probleme precum depresie majora, tulburari de somatizare (grefate deseori pe fondul anxietatii, depresiei sau altor tulburari psihice), dependenta de substante chimice (tutun, alcool, droguri). Cand nu poate fi identificata etiologia specifica pentru durere testiculara (25-50% dintre cazuri), boala se denumeste orhialgie cronica idiopatica si se crede ca este urmarea inflamatiei neurogene sau sensibilizarii nervoase.
Durere testiculara – remedii si optiuni de tratament
Deseori, daca o durere testiculara nu se amelioreaza si are debut brusc, este nevoie de tratament medical de urgenta. La domiciliu, aceasta poate fi ameliorata prin indepartarea factorilor ce pot provoca constrictie (lenjerie prea stransa, de exemplu), odihna si indepartarea picioarelor, baile calde, folosirea compreselor reci. Se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene, iar cauzele infectioase (orhita, epididimita) se prescriu antibiotice. O durere testiculara care apare pe fond psihosomatic poate fi gestionata prin psihoterapie sau prin administrarea antidepresivelor triciclice. In esenta, abordul chirurgical se recomanda in caz de torsiune testiculara si prezenta maselor:
-
epididimectomie (ablatia totala sau partiala a epididimului);
-
vasovasostomie (anastomozarea celor doua capete sanatoase ale ductului);
-
orhidopexie (fixarea chirurgicala a testiculului ridicat inapoi la nivelul scrotului);
-
orhiectomie (indepartarea chirurgicala a testiculelor, in cazul unui proces neoplazic);
-
microdenervarea cordonului spermatic.
Prognosticul patologiei depinde de cauza asociata. La persoanele cu epididimita, durerea tinde sa se amelioreze in cateva zile de la initierea tratamentului. La persoanele cu durere testiculara cauzata de torsiune, prognosticul depinde foarte mult de cat de precoce se intervine chirurgical. Daca tratamentul este intarziat chiar si cu 12-24 de ore, exista un risc semnificativ de pierdere a functionalitatii testiculelor, asadar un risc semnificativ de infertilitate. La persoanele cu diabet care dezvolta un abces, sepsisul este o potentiala consecinta. Persoanele cu epididimita pe fond infectios (pe cale sexuala) trebuie educate in vederea reducerii riscului de transmitere.
Durere testiculara – complicatii si riscuri asociate
Principalele riscuri asociate, in caz de durere testiculara, constau in intarzierea atat a diagnosticului, cat si a tratamentului. Torsiunea cordonului spermatic ridica cel mai mare risc, intrucat exista posibilitatea de ischemie testiculara in decurs de 2-4 ore, ceea ce, progresiv, duce la pierderea functionalitatii testiculare si la atrofie. De asemenea, daca testiculul foarte afectat nu este extirpat, se poate dezvolta gangrena, iar infectia se poate raspandi in fluxul sanguin. De asemenea, exista riscul de septicemie, iar lezarea ambelor testicule duce la infertilitate. Printr-o interventie de orhiectomie se indeparteaza testiculul, insa exista proteze care pot fi folosite.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK296/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470335/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482481/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/testicular-pain