Este o experienta comuna sa va intrebati de ce va doare talpa piciorului. De fapt, 77% dintre adulti spun ca durerea in talpa le-a afectat viata intr-un fel sau altul.
Durerea va poate afecta ambele picioare, indiferent de localizarea ei, aproape de degete sau de calcai. In functie de vatamare sau de afectiune, puteti simti simptome care variaza de la o durere fulgeratoare la o durere constanta.
Acest articol explica anatomia piciorului si cauzele comune ale durerii in talpa. Acesta acopera, de asemenea, cand sa consultati medicul si cateva tratamente posibile care pot ajuta la ameliorarea durerii de la nivelul picioarelor.
Va confruntati cu durere in talpa? Ce cauze exista
Picioarele dumneavoastra sunt destul de complexe, la fel si motivele pentru care va doare talpa piciorului. De exemplu, fasciata plantara poate duce la durere de calcai. Un neurom poate provoca durere la nivelul degetelor de la picioare.
Aceasta complexitate se datoreaza elementelor care alcatuiesc structura piciorului. Fiecare picior are 26 de oase, 30 de articulatii si aproape 100 de muschi si ligamente pentru a le conecta.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Diolex Gel, un remediu-tratament pentru sindromul picioarelor grele si pentru imbunatatirea circulatiei venoase. Datorita formulei sale complexe, Diolex Gel de la Naturalis amelioreaza disconfortul cauzat de circulatia venoasa deficitara, fiind de mare ajutor persoanelor care sufera de sindromul picioarelor grele.
Toate aceste parti, de la degetele de la picioare pana la tendoanele lui Ahile, va ajuta sa stati in picioare, sa va echilibrati si sa mergeti. Avand in vedere acest lucru, o problema cu picioarele poate provoca iritatii si dureri de fiecare data cand stati in picioare sau faceti un pas.
Cu aceasta structura complexa, puteti simti si diferite tipuri de durere. De exemplu, s-ar putea sa doara in anumite circumstante, cum ar fi atunci cand puneti presiune sau numai noaptea.
Avand in vedere numeroasele parti ale piciorului, poate ca nu este surprinzator faptul ca exista mai multe probleme comune care pot provoca dureri in partea de jos a piciorului.
Fasciata plantara
Fasciata plantara este o banda de tesut care se intinde de la osul calcaiului, prin arcul piciorului si pana la baza degetelor de la picioare. Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii in talpa este fasciata plantara sau inflamatia fasciei plantare. Acest lucru cauzeaza dureri ascutite, ca o intepatura in calcai sau dureri de picior in mijloc, de-a lungul talpii.
Factorii care cresc sansele de a dezvolta fasciata plantara includ:
-
Picioare plate sau un arc foarte inalt;
-
supraponderalitatea sau obezitatea;
-
pantofi cu suport slab pentru arc;
-
Mergeti, alergati sau stati mult in picioare pe suprafete dure;
-
Mersul descult;
-
sarcina.
Metatarsalgie
Exista cinci oase metatarsiene in fiecare picior, cate unul pentru fiecare deget. Aceste oase lungi din antepicior va conecteaza glezna de degetele de la picioare. Metatarsienii ajuta la formarea arcului piciorului, care sunt esentiale pentru sustinerea greutatii si mersul pe jos.
Metatarsalgia este termenul pentru durerea si inflamatia din talpa piciorului. Aceasta este zona dintre arc si baza degetelor de la picioare, sub oasele metatarsiene.
Citeste si
Durerea este adesea descrisa ca durere ascutita, dureroasa sau arzatoare in zona talpii piciorului. Se poate agrava atunci cand stati in picioare, alergati, mergeti sau indoiti picioarele.
Un studiu sugereaza ca 80% dintre oameni experimenteaza metatarsalgie la un moment dat. Este mai frecventa la persoanele care fac activitati de mare impact care streseaza picioarele, cum ar fi alergarea sau saritul. Adultii in varsta sunt mai susceptibili de a dezvolta metatarsalgie.
Alti factori care cresc sansele de a o dezvolta includ:
-
Arcade inalte;
-
Oase deosebit de lungi in picioare;
-
A avea degete in ciocan — o deformare la al doilea, al treilea sau al patrulea deget de la picior, in care articulatia medie a degetului de la picior se indoaie in jos in loc sa stea plat;
-
Practicarea sporturilor de mare impact care implica alergare sau sarituri;
-
Supraponderalitatea sau obezitatea;
-
Purtati frecvent tocuri inalte sau pantofi care nu se potrivesc corect;
-
Aveti probleme cu fluxul sanguin;
-
Guta;
-
Diabetul;
-
Neuropatie periferica.
Neuropatia periferica este durerea nervoasa care provine din nervii care sunt departe de maduva spinarii si de pe marginile exterioare ale corpului. Este cauzata de nervii deteriorati si este cauza durerii de talpa pentru multe persoane care traiesc cu o boala cronica.
Aceste afectiuni dauneaza nervilor periferici si includ diabet, abuz sever de alcool, boala Lyme sau boli autoimune precum lupusul. Alte cauze includ leziuni ale nervilor periferici, cum ar fi o rana prin impuscatura, o leziune electrica sau o leziune prin injectie de droguri.
Durerea este adesea descrisa ca furnicaturi, arsuri sau senzatii de injunghiere in picioare sau maini, care se pot raspandi in sus in picioare sau brate.
Neurom
Un neurom este un grup anormal de celule nervoase. Se formeaza intre degetele de la picioare, de obicei dupa o accidentare. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba un neurom.
Alti factori care cresc sansele de a dezvolta un neurom includ:
-
Practicarea sporturilor de mare impact care implica alergare sau sarituri;
-
Purtati pantofi fara sprijin adecvat;
-
Purtarea frecventa de tocuri inalte;
-
Purtarea frecventa de pantofi stramti sau incaltaminte restrictiva, cum ar fi pantofii purtati la balet sau pentru alpinism;
-
Avand un deget in ciocan sau un mont, o umflatura osoasa care se formeaza in exteriorul degetului mare;
-
Un neurom se poate simti ca o pietricica in pantof. Este cel mai frecvent intre al doilea si al treilea deget de la picior sau al treilea si al patrulea.
Simptomele includ durere de arsura in zona piciorului, precum si amorteala si furnicaturi care iradiaza in talpa si degetele de la picioare.
Sesamoidita sau fractura de stres sesamoid
Sesamoidele sunt doua oase mici sub degetul mare de la picior. Ele ajuta la sustinerea tendonului care flexeaza acest deget de la picior. Aceste oase se pot supraincarca. Aceasta provoaca sesamoidita - durere surda si inflamatie, cu durere la baza degetului mare. Daca suprasolicitarea este severa, puteti dezvolta o fractura de stres.
Factorii care cresc sansele de a dezvolta sesamoidita includ:
-
Practicarea unui sport care pune multa presiune asupra picioarelor, cum ar fi alergarea, baletul sau tenisul;
-
Arcade inalte;
-
Purtarea frecventa de tocuri inalte;
-
Cauze rare ale durerii talpii.
Sindromul tunelului tarsal
Tunelul tarsal este un spatiu ingust in interiorul gleznei. Multe artere, vene, tendoane si nervi care permit piciorului sa se miste in directii diferite trec prin tunelul tarsal. Unul dintre acesti nervi este nervul tibial posterior, care este responsabil pentru senzatiile pe care le simti in talpa si in degetele de la picioare. Sindromul tunelului tarsal apare atunci cand nervul tibial posterior este comprimat in tunelul tarsal. Acest lucru provoaca durere, amorteala si furnicaturi in picior.
Factorii care cresc sansele de a dezvolta sindromul tunelului tarsal includ:
-
Picioarele plate;
-
Umflarea gleznei din cauza unei entorse;
-
Diabet, artrita sau alta boala care provoaca umflare si compresie nervoasa;
-
Aveti o vena varicoasa (o vena rasucita si marita), un chist ganglionar (un chist necanceros peste o articulatie sau un tendon), un tendon umflat sau un mont care apasa pe nervul tibial posterior.
Sindromul Guillain-Barré (SGB)
Aceasta tulburare autoimuna rara poate aparea sub mai multe forme diferite. Cea mai comuna forma este poliradiculoneuropatia demielinizanta inflamatorie acuta (PDIA).
PDIA este adesea declansata de o infectie, cum ar fi gripa sau o boala respiratorie. Poate fi declansata si de o imunizare, dar acest lucru este extrem de rar.
Pentru multi oameni, primul semn al SGB este durerea, slabiciunea sau furnicaturile in degetele de la picioare, picioare sau talpi. Aceste senzatii tind sa progreseze in urmatoarele ore, zile, pana la saptamani, raspandindu-se treptat in sus in brate si partea superioara a corpului. Simptomele se pot agrava pana cand persoana nu-si poate folosi deloc muschii.
Oricine poate dezvolta SGB, dar este mai frecvent la barbati si adulti peste 50 de ani. Riscul dumneavoastra este, de asemenea, mai mare daca ati avut o interventie chirurgicala recenta sau aveti o tulburare autoimuna preexistenta.
Diolex de la Naturalis este un supliment alimentar cu diosmina si hesperidina care contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Diosmina si Hesperidina sunt doua bioflavonoide puternice care actioneaza sinergic, efectul combinatiei fiind superior fiecarui component in parte.
Cand sa consultati medicul
Uneori, durerea din talpa dispare de la sine in cateva zile. Alteori, devine o afectiune cronica care va afecteaza calitatea vietii. Este important sa aveti un diagnostic precis si sa incepeti tratamentul si orice modificare a stilului de viata pentru a ameliora durerea din talpa.
Consultati medicul daca aveti:
-
Durere noua care dureaza mai mult de cateva zile;
-
Pierderea simturilor in talpa sau furnicaturi;
-
Dureri cronice existente ale piciorului care se agraveaza;
-
Durere care face inconfortabil si dificil sa mergeti sau sa faceti alte activitati;
-
accidentare care provoaca dureri de picior;
-
Ameteli sau greata legate de durerea piciorului (care ar putea indica o fractura osoasa);
-
Febra sau umflare cu durere de picior (care ar putea indica o infectie);
-
Diabetul sau o alta afectiune care va afecteaza nervii.
In general, medicul de familie ar trebui sa fie prima persoana pe care o vedeti pentru orice durere de picior, vatamare sau alta afectiune cu care va confruntati. Pe baza evaluarii lor, va pot indruma catre un podiatru (specialist in picior) sau un ortoped (specialist in oase).
De asemenea, medicul de familie va poate indruma catre un neurolog daca suspecteaza ca durerea de picior se datoreaza unei afectiuni nervoase, cum ar fi neuropatia periferica sau sindromul Guillain-Barré.
Cand sa solicitati ingrijiri de urgenta
Exista unele cazuri in care ar trebui sa mergi direct la camera de urgenta. Nu ezitati sa mergeti la urgenta daca:
-
Aveti dureri severe sau umflaturi;
-
Nu puteti pune nicio greutate pe picior;
-
Aveti amorteala sau pierderea senzatiei din talpa piciorului;
-
Durerea sau furnicaturile apar brusc;
-
Simti arsuri sau furnicaturi in picioare dupa ce ai fost expus la toxine;
-
Ati avut o gripa sau alta infectie in zilele sau saptamanile inainte de inceperea durerii, ceea ce ar putea indica sindromul Guillain-Barré;
-
Aveti o rana deschisa sau rana dumneavoastra are semne de infectie, cum ar fi puroi, roseata.
Diagnostic
Pentru a identifica cauza durerii piciorului, medicul dumneavoastra va va examina probabil piciorul. Vor cauta zone de durere sau sensibilitate.
Remedii pentru durerea in talpa (in functie de cauza)
Tratamentul pentru durere in talpa depinde de diagnosticul dumneavoastra. Medicul recomanda de obicei sa incepeti cu optiuni conservatoare si sa treceti la alte tratamente dupa cum este necesar.
Stil de viata
Daca durerea in talpa este semnificativa, ar trebui sa va schimbati stilul de viata si activitatile pe care le indepliniti de obicei.
Insertii pentru incaltaminte
Pantofii sau insertiile de sustinere pot ajuta la ameliorarea durerilor in talpa, in special pentru afectiuni precum fasciata plantara, metatarsalgia si neuromul.
In unele cazuri, medicul va poate prescrie insertii personalizate pentru pantofi ortopedici, concepute pentru a se potrivi si a sustine curbele distincte ale piciorului dumneavoastra.
Dieta
Inceperea unei diete este ideala pentru oricine se confrunta cu dureri in talpa. Se concentreaza pe fructe si legume, peste, nuci si cereale integrale. Alimentele cu turmeric, apa cu lamaie si antioxidantii pot ajuta la reducerea durerii din talpa.
Pierderea in greutate
Excesul de greutate sau obezitatea este legata de un risc crescut de durere, inflamatie si alte probleme la nivelul picioarelor. Pierderea in greutate, daca este necesar, poate reduce stresul din talpa.
Pierderea in greutate este deosebit de importanta daca aveti si diabet, care este un factor de risc pentru neuropatie periferica, metatarsalgie, sindrom de tunel tarsal si multe altele.
Postura
Multi oameni considera ca imbunatatirea posturii le uniformizeaza stresul de pe picioare si le amelioreaza durerea din talpa. Chiar daca ati avut o postura incorecta de ani de zile, o puteti imbunatati totusi, asigurandu-va ca umerii sunt impinsi inapoi si greutatea este echilibrata in mod egal pe ambele picioare.
Daca aveti tendinta de a va ghemui, puteti incerca sa purtati o orteza pentru a trage umerii inapoi. S-ar putea sa va fie util sa setati o alarma frecventa pentru a va reaminti sa va corectati si postura.
Nu in ultimul rand, intinderile si exercitiile de intarire a fortei sunt o necesitate pentru corectarea posturii. Intinderea va va elibera tensiunea din spate, solduri si fesieri si va va ajuta sa stati mai uniform. Exercitiile care va intaresc miezul, spatele si umerii va vor ajuta sa stati mai inalt si sa va aliniati coloana vertebrala.
Medicamente
De asemenea, analgezicele si antiinflamatoarele fara prescriptie medicala pot ajut.
Terapii complementare si alternative
Tratamentele complementare sau alternative pot ameliora durerile din talpa, cel putin temporar. Acestea includ:
-
Acupunctura;
-
Electro-acupunctura (in special pentru fasciata plantara);
-
Masajul terapeutic.
Surse:
https://www.verywellhealth.com/bottom-foot-pain-5097184
https://www.healthline.com/health/sore-feet-remedies#takeaway