Durere de calcai – cauze si remedii

Durere de calcai – cauze si remedii Durere de calcai – cauze si remedii

Ultima actualizare: 4 mai 2023

durere-de-calcai

Cu fiecare kilometru pe care-l parcurgeti, puneti “kilograme” de stres pe fiecare picior. Cu toate ca greutatea pe care o suporta este destul de mare, picioarele ii pot face fata. Prea mult stres, totusi, poate provoca durere de calcai, cea mai frecventa problema care afecteaza piciorul si glezna.

Insa, atunci cand continuati sa faceti activitati fizice cu toate ca aveti dureri de calcai, acest simptom se poate agrava si poate duce la o afectiune de durata care provoaca si mai multe probleme.

Durerea de calcai este o problema comuna a piciorului care poate fi cauzata de inflamatie, modificari la nivelul oaselor, compresie nervoasa si alti factori. Apare sub calcai sau chiar in spatele acestuia, unde tendonul lui Ahile se intalneste cu osul calcaiului (calcaneu). Uneori, poate afecta partea laterala a calcaiului.

Durerea care apare sub calcai este cunoscuta sub numele de fasciita plantara. Aceasta este cea mai frecventa cauza de durere de calcai. Durerea din spatele calcaiului este cauzata de tendinita lui Ahile. Durerea poate afecta, de asemenea, partea interioara sau exterioara a calcaiului si a piciorului.

In cele mai multe cazuri, o durere de calcai dispare de la sine fara tratament. Cu toate acestea, uneori poate persista si se poate croniciza.

 


Va confruntati cu durere de calcai? Ce cauze exista

Durerea de calcai poate aparea in urma unei singure accidentari, cum ar fi o rasucire sau o cadere, sau din cauza stresului repetitiv si a loviturilor asupra calcaiului. De asemenea, incaltamintea plata poate intinde fascia plantara pana cand zona se umfla sau se inflameaza, provocand disconfort si durere de calcai.

Cauzele frecvente de durere de calcai sunt:

Fasciita plantara

Fasciita plantara reprezinta inflamatia fasciei plantare. Fascia plantara este un ligament puternic, de forma unui arc, care uneste osul calcaiului (calcaneu) de degetele piciorului.

La baza unei dureri de calcai poate sta, in unele situatii, anatomia piciorului unei persoane. De exemplu, daca arcada piciorului (arcada plantara) este extrem de inalta sau joasa, acest lucru poate duce la fasciita plantara si, automat, la durere de calcai.

Bursita calcaneana

Bursita reprezinta o inflamatie la nivelul burselor, saci ce contin lichid sinovial si care faciliteaza miscarile la nivelul articulatiilor. Fiind localizata in zona posterioara a calcaiului, durerea este prezenta la acest nivel sau poate fi resimtita si ca o durere de os.

Bursita calcaneana este provocata de activitatea fizica intensa, de o aterizare puternica pe calcaie sau de presiunea exercitata de incaltaminte.

O persoana poate simti aceasta durere adanc in interiorul calcaiului sau in spatele calcaiului.

Persoanele care se confrunta cu dureri de calcai pot incerca Naturalis Calcifix sirop, un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti, calciu, magneziu, zinc si vitamina D3, cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.

Maladia Haglund

Deformarea Haglund este o afectiune cauzata de o denivelare proeminenta (umflatura) in spatele calcaiului. Apare atunci cand partea din spate a calcaiului se freaca de incaltaminte, iritand osul si tesutul din jur.

Incaltamintea cu spate tare poate exercita presiune pe partea din spate a calcaiului, afectand si mai mult deformarea Haglund.

Sindromul de tunel tarsian

In cazul sindromului de tunel tarsian, tesutul comprima nervul mare din spatele piciorului, provocand durere. Acest tip de neuropatie de compresie poate aparea fie la glezna, fie la picior.

Fractura de stres

Stresul repetitiv, exercitiile fizice intense, sportul sau munca manuala grea pot provoca vatamari. De exemplu, alergatorii au un risc mai mare de a se alege cu fractura de stres la nivelul oaselor metatarsiene ale piciorului.

Osteoporoza poate provoca, de asemenea, fracturi de stres.

Boala Sever

Aceasta este cea mai frecventa cauza a unei dureri de calcai la copii si adultii tineri. Apare in urma suprasolicitarii si a microtraumatismelor repetitive la nivelul placilor de crestere ale osului calcaiului. Boala Sever afecteaza cel mai frecvent copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani.

Naturalis Calciu lactic este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului osos.

Tendinita ahileana

Tendinita lui Ahile (sau tendinita ahileana) apare atunci cand tendonul mare din spatele calcaiului devine inflamat. Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori de suprasolicitare si accidentari.

Durere de calcai - alte cauze

Alte cauze ale durerii de calcai sunt:

  • ruptura tendonului lui Ahile
  • ruptura fasciei plantare
  • neuropatia Baxter
  • fractura de stres sau chisturi la nivelul calcaneului
  • ruptura tendonului flexor
  • artrita sistemica
  • vanataile la nivelul oaselor
  • problemele de circulatie
  • postura proasta in timpul mersului sau alergarii
  • un chist osos, un chist plin de lichid care se formeaza la nivelul unui os
  • guta
  • neuromul Morton
  • osteomielita, o infectie a osului sau a maduvei osoase

 

Factori de risc

Printre factorii de risc ai unei dureri de calcai se numara:

  • arcadele plantare inalte
  • alergarile excesive
  • varsta inaintata
  • greutatea corporala suplimentara
  • statul in picioare sau mersul pe jos pentru perioade lungi de timp
  •  arcadele plantare joase

durere-de-calcai-factori-de-risc

Remedii pentru dureri de calcai

In cele mai multe cazuri, durerea de calcai se vindeca dupa cateva luni de tratament. Printre variantele de tratament pentru durerea de calcai se numara:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot reduce durerea si inflamatia.
  • Injectiile cu corticosteroizi pot functiona daca AINS nu dau rezultate.
  • Fizioterapia, care presupune efectuarea de exercitii care intaresc muschii picioarelor.
  • Benzi adezive, care ofera un suport mai bun pentru partea inferioara a piciorului.
  • Ortezele, dispozitivele de sustinere si branturile pot ajuta la corectarea deformarilor piciorului.

 

Interventie chirurgicala

Durerea de calcai cauzata de fasciita plantara se poate vindeca dupa aproximativ 6 saptamani de tratament. Cu toate acestea, daca durerea persista chiar si dupa cateva luni de tratament, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala.

In timpul interventiei chirurgicale, un chirurg poate detasa fascia plantara de osul calcaiului. Exista riscul ca acest lucru sa slabeasca arcul piciorului.

Remedii naturale

Ingrijirea la domiciliu poate ajuta la eliminarea durerilor usoare de calcai. In aceste cazuri, sunt recomandate:

  • Odihna: Evitati sa alergati sau sa stati in picioare pentru perioade lungi de timp, sa mergeti pe suprafete dure si sa va implicati in orice activitati care ar putea stresa calcaiele.
  • Gheata: Aplicati o punga cu gheata invelita intr-o carpa pe zona afectata, nu direct pe piele, timp de aproximativ 15 minute.
  • Suporturi pentru picioare: Branturile pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Incaltamintea: pantofii care se potrivesc bine si ofera un suport bun sunt esentiali, in special pentru sportivi.

durere-de-calcai-incaltaminte

Exercitii fizice pentru dureri de calcai

De asemenea, exercitiile de intindere a muschilor gambei pot fi de mare ajutor.

Ridicari de gambe din picioare

Stati cu fata la perete. Asezati piciorul afectat in spatele celuilalt picior. Tineti genunchiul piciorului din fata indoit si piciorul din spate drept, fixat in pamant. Miscati-va in fata, spre perete, pana cand simtiti ca gamba piciorului se intinde.

Dorsiflexia gleznei

Asezati-va pe podea si tineti un picior drept. Fixati un capat al benzii de un obiect rezistent si celalalt de varful piciorului. Flexati si trageti laba piciorului in sus. Repetati folosind ambele picioare.

Rularea mingii cu talpa

Stati pe un scaun cu ambele picioare pe podea. Asezati o minge sau un alt obiect rulabil sub arcada piciorului afectat si rotiti-l timp de 2 minute.

durere-de-calcai-exercitii

Cum puteti preveni durerea de calcai?

Durerea la calcai nu poate fi prevenita in toate cazurile, insa exista cativa pasi simpli pe care ii puteti urma pentru a evita lezarea calcaiului si pentru a preveni durerea:

  • Purtati pantofi care se potrivesc corespunzator si care sustin piciorul.
  • Purtati pantofi potriviti pentru activitatile fizice.
  • Faceti miscari de intindere si stretching inainte de a face exercitii fizice.
  • Urmati o alimentatie sanatoasa.
  • Odihniti-va cand va simtiti obosit sau cand aveti dureri musculare.
  • Pastrati o greutate corporala sanatoasa.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/181453

https://www.healthline.com/health/heel-pain

https://www.foot-ankle.com/blog/heel-pain-5-common-causes

https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/heel-pain