Durere de sold – cauze, factori de risc si remedii

Durere de sold – cauze, factori de risc si remedii Durere de sold – cauze, factori de risc si remedii

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

Conform datelor epidemiologice, foarte multe persoane se prezinta la medic acuzand durere de sold. Acest simptom comun se datoreaza faptului ca durerea poate avea cauze multifactoriale: de la activitate fizica intensa, pana la activitati de rutina si afectiuni subiacente. In multe cazuri, o durere de sold care apare brusc este usor de gestionat chiar la domiciliu, prin repaus fizic. Cu toate acestea, cazurile in care o durere de sold se manifesta pentru perioade lungi de timp si nu dispare, ba chiar se exacerbeaza pe zi ce trece, necesita consulul unui specialist si un tratament specific, care poate viza fie ameliorarea durerii, fie tratarea cauzei de baza.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.


Anatomia soldului

Articulatia soldului este o articulatie sferica care asigura legatura membrului inferior cu centura pelviana. Este formata din capul femurului si acetabulul, o cavitate articulara a osului coxal in care exista suprafata articulara pentru capul femural. Capsula articulara contine lichid sinovial, iar articulatia este consolidata prin numerosi muschi si tendoane rezistente care, de altfel, sustin si miscarile articulare. O durere de sold poate aparea in principal din cauza degenerescentelor si modificarilor structurale si biochimice care apar la nivelul soldului, fie din cauza leziunilor, anumitor afectiuni medicale, fie din cauza inaintarii in varsta.

Durere de sold – factori de risc

Exista anumite categorii de persoane care par a fi mai predispuse la durere de sold. Factorii de risc cei mai importanti includ:

  • Varsta (peste 50 de ani): ca urmare a degenerscentei cartilajului articular odata cu inaintarea in varsta;
  • Femeile: in special dupa menopauza, ca urmare a tulburarilor hormonale;
  • Persoanele cu deficit de vitamina D, calciu si fosfor;
  • Antecedentele familiale;
  • Persoanele supraponderale;
  • Persoanele care practica activitate fizica intensa si sporturi care solicita articulatia soldului (fotbal, rugby, alergatori de performanta, baschet, ciclism, gimnastica);
  • Nasterile multiple (care pot avea impact si asupra anatomiei articulatiei soldului);
  • Consumul de alcool, fumatul;
  • Utilizarea sistemica de corticosteroizi;
  • Hemoglobinopatiile;
  • Chimio- si radioterapia;
  • Sindromul metabolic;
  • Traumatismele fizice si mecanice la nivelul articulatiei soldului.

O durere de sold se poate datora mai multor factori, insa, in functie de localizarea acesteia, pot fi discriminati in mod relevant. Cu toate acestea, data fiind etiologie multipla, durerile de sold diagnosticate diferential apar in primul rand din cauza unei patologii medicale, care intereseaza structurile componente ale articulatiei soldului.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Durere de sold – cauze si afectiuni asociate

O durere de sold poate aparea la persoanele de toate varstele, indiferent de nivelul de activitate. In mod obisnuit, aceasta se localizeaza anterior, posterior sau lateral, dar are si potentialul de a iradia spre alte zone. O anamneza specifica si examenul fizic pot ajuta la certificarea cauzei de baza care duce la durere de sold, in vederea prescrierii unui protocol terapeutic eficient. Printre principalele cauze si afectiuni medicale care pot duce si la durere de sold se numara:

Impingementul femuro-acetabular

Este una dintre cele mai comune cauze care duc la durere de sold in randul adultilor tineri. Cel mai adesea, are un debut gradual, fara o leziune specifica, si poate fi cauzata de o deformare a capului si gatului femural, care cresc in exces, o deformare a acetabulului (care acopera capul femural in mod excesiv, limitand miscarea) sau de ambele. Defectele produse la nivelul acestei articulatii fac ca formatiunile femurului si cele ale osului coxal sa se frece una de alta in timpul miscarii, ducand la deteriorarea cartilajului si, implicit, inflamarea structurilor din jur.

Rupturi labrale

In mod obisnuit, pacientii cu rupturi labrale se prezinta cu durere de sold si cu istoric de leziuni traumatice legate de sport. Ele pot fi asociate si cu miscarile repetitive. Labrumul articular este o formatiune care consolideaza atasarea capului femural la cavitatea acetabulara. In momentul in care se rupe, capul femural poate iesi in afara articulatiei, frecandu-se de restul structurilor.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Fractura de col femural

Colul reprezinta gatul capului femural. Fracturile colului femural sunt o cauza relativ frecventa pentru durere de sold, insa peste 90% din cazuri par a se datora pierderii densitatii osoase, odata cu inaintarea in varsta.

Necroza avasculara a capului femural

O alta cauza semnificativa pentru durere de sort, in special la adultii din categoria mijlocie, dar si inaintata de varsta, o reprezinta necroza avasculara a capului femural. Factorii de risc pentru acest tip de afectiune includ consumul de alcool, tutun, utilizarea de corticosteroizi, tratamente chimio- si radioterapice. Apare ca urmare a faptului ca vascularizatia la acest nivel este redusa.

Coxartroza (osteoartrita)

In special la adultii in varsta, pe fondul inaintarii in varsta si degradarii cartilajului articular, o cauza principala pentru durere de sold o reprezinta coxartroza. Are un debut gradual, ireversibil si lent, dar unii pacienti prezinta un istoric de lezare mecanica a articulatiei. Aceasta afectiune este una dintre cele mai des intalnite la nivel mondial, afectand semnificativ viata pacientului.

Fracturile de sold

Fracturile de sold poate fi tradusa si prin durere de sold. Acestea pot aparea in orice conditii si ca urmare a leziunilor asociate acestei zone. Deseori, fracturile sunt asociate cu osteoporoza ce scade rezistenta oaselor la leziunile mecanice, facandu-le mult mai predispuse la fracturi. Acest tip de durere de sold este mult mai frecventa in randul femeilor.

Bursita la nivelul trohanterului

Afectiunea defineste inflamarea burselor, adica a saculetilor cu lichid localizati intre tendoane, muschi sau oase. In momentul inflamarii, poate aparea si o durere de sold, de obicei pe fondul existentei unor miscari cu caracter repetitiv (mai ales in cazul sportivilor). Durerea cauzata de bursita are localizare laterala, in special, dar poate iradia si spre alte zone.

Farmacistii Catena recomanda centura pentru proteza de coapsa (stanga). Centura se utilizeaza pentru fixarea protezei de coapsa. Este confectionata din material textil. Componenta circulara a centurii, care se aplica pe cupa protezei, este confectionata din neopren necaserat in interior, tip „shark skin”, cu efect anti-alunecare si anti-rotire.

Tendinita si contracturile musculare

Tendoanele asigura fixarea muschilor pe oase. Tendinita defineste inflamatia acestor tendoane, in mod obisnuit din cauza suprasolicitarii fizice. De asemenea, activitatile repetate pot implica o presiune excesiva asupra formatiunilor musculare si ligamentoase, acest lucru ducand, in cele din urma, si la durere de sold.

Sindromul piriform

Sindromul piriform apare atunci cand muschiul piriform stranguleaza nervul sciatic, provocand durere de sold, fese si sciatica. Durerea cauzata de acest sindrom se localizeaza in special de-a lungul partii posterioare a articulatiei soldului, insa, ca urmare a afectarii nervului, poate iradia.

Sindromul ischiofemural

Implica strangularea tesutului moale intre ischiadicul tuberculului si trohanterul mic de la nivel femural. Se produce o durere de sold cu localizare posterioara, iar sindromul apare de obicei in urma traumatismelor sau interventiilor chirurgicale anterioare asupra soldului.

Alte cauze care pot duce la durere de sold

Dincolo de afectiunile care intereseaza articulatia soldului si duc la durere in aceasta zona, pot exista si afectiuni ale altor organe si care duc la „durere referita”, resimtita in zona soldului:

  • Chisturi ovariene;
  • Tumori renale;
  • Afectiuni gastrointestinale;
  • Apendicita;
  • Hernie (inghinala, abdominala);
  • Hernie de disc;
  • Fracturi de compresie ale coloanei;
  • Cancerul osos.

Luxatiile, rupturile musculare si intinderile de la nivelul componentelor articulare si vecine pot duce, de asemenea, la durere de sold.

Durere de sold – remedii si tratament

In ceea ce priveste remediile pentru durere de sold, trebuie avute in vedere afectiunile care duc la aparitia acestora, asadar diagnosticul pus de medicul specialist. Tratamentul pentru diferitele tipuri de durere de sold pot include:

  • Repaus fizic: daca este vorba despre o durere de sold mai usoara, repausul poate reprezenta solutia acesteia;
  • Tratament medicamentos: pentru a calma o durere de sold, administrarea de medicamente cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene se poate dovedi eficienta;
  • Kinetoterapie si fizioterapie: o alternativa eficienta pentru gestionarea eficienta a durerilor si tratarea cauzei acestora este reprezentata de kinetoterapie si fizioterapie;
  • Tratamente chirurgicale: artroscopia de sold reprezinta cel mai frecvent protocol chirurgical utilizat pentru a trata o durere de sold, urmata de protezarea soldului (artroplastie de sold);
  • Utilizarea de creme, unguente si lotiuni topice care imbunatatesc circulatia locala si sustin functionarea normala a componentelor articulare.

Deoarece articulatia soldului este una deosebit de importanta in asigurarea functiei locomotorii, patologiile de la acest nivel pot duce la deprecierea calitatii vietii unei persoane. Se recomanda ca in cazul in care manifestati dureri exacerbate la acest nivel sa va adresati medicului specialist in timp util, astfel incat, in cazul in care este vorba despre o patologie progresiva, sa va asigurati un protocol eficient de tratament si gestionare a simptomelor.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7677471/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6726866/

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2021/0115/p81.html

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21118-hip-pain

https://www.webmd.com/pain-management/hip-pain-causes-and-treatment

https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/

https://www.healthline.com/health/hip-pain

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…